2.7.2014 9:38

Πώς ο ΟΤΕ θα γίνει ο βασικός πάροχος τηλεόρασης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley

Θετική εξέλιξη για τον ΟΤΕ θεωρεί η Morgan Stanley την πιθανή εξαγορά της Nova, έπειτα και από την κατάθεση μη δεσμευτικής προσφοράς στο εύρος των 250-300 εκατ. ευρώ σε βάση debt free/cash free.

Όπως σημειώνει ο οίκος, με ένα τέτοιο deal, ο ΟΤΕ θα γινόταν βασικός πάροχος συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε θετικές συνέπειες και για τις δραστηριότητές του στο broadband, αφού η εταιρεία προσφέρει τώρα την τηλεόραση με έκπτωση για τους πελάτες του double play (22 ευρώ το μήνα + ΦΠΑ, έναντι των 27 ευρώ το μήνα + ΦΠΑ που πληρώνουν όσοι δεν είναι ήδη πελάτες).

Σήμερα, τα 4/5 των νέων συνδέσεων DSL είναι VDSL και τελικά, η Morgan Stanley εκτιμά ότι το IPTV (σύστημα μεταφοράς ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος μέσω Ιnternet, κυρίως μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων) θα γίνει πιο σημαντικό για τον ΟΤΕ, με αποτέλεσμα οι μεγαλύτερες κλίμακες να βοηθούν να μειωθεί και το κόστος του περιεχομένου.

Από χρηματοοικονομικής άποψης, και χωρίς να συνυπολογίζεται η ενδεχόμενη πρόσθετη συμβολή στα κέρδη, η εξαγορά της Nova θα ανέβαζε το leverage του ΟΤΕ από το 0,9x στο 1,1x για το 2014.

Πάντως, όπως σημειώνει η Morgan Stanley, αυτή η κίνηση του ΟΤΕ ακολουθεί τις εξαγορές περιεχομένου και περιουσιακών στοιχείων τηλεόρασης και από άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως είναι η BT και πιο πρόσφατα  η TEF, που ανακοίνωσε δεσμευτική προσφορά για την DTS (Canal+), αποτιμώντας την στα 1,2 δισ. ευρώ.

Έπειτα από αυτά, ο οίκος τηρεί σύσταση equalweight απέναντι στη μετοχή του ΟΤΕ και δίνει τιμή στόχο στα 12,5 ευρώ, προβλέποντας περιθώρια ανόδου 16%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το bull σενάριο της Morgan Stanley “βλέπει” τον ΟΤΕ στα 15,63 ευρώ (+45), ενώ το bear σενάριο στα 8,64 ευρώ (-20%).

Οι αναλυτές δικαιολογούν την equalweight σύστασή τους με τα εξής:

* Η προβλεψιμότητα των κερδών βελτιώνεται. Το καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για μείωση του κόστους και τις ηπιότερες επιπτώσεις από την εποπτεία, αναμένεται να οδηγήσει σε μονοψήφια και χαμηλή μείωση των εσόδων το 2014, με πιθανή σταθεροποίηση των καθαρών EBITDA.

* Υπάρχει η δυνατότητα για διανομή μερίσματος του χρόνου, με τη Morgan Stanley να εκτιμά ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρξουν περαιτέρω χρεώσεις αναδιάρθρωσης.

* Το προσωπικό μειώνεται. Η μείωση του προσωπικού κατά 1.827 άτομα που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2013, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση 94 εκατ. ευρώ, θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τις 500 νέες προσλήψεις.

* Οι ανησυχίες για το χρέος έχουν πλέον τελειώσει. Ο ΟΤΕ είναι πλήρως χρηματοδοτημένος πέραν του 2018 με το leverage 1,4x του 2013 να υποχωρεί στο 0,5x έως το 2015.

* Η αποτίμηση γίνεται πιο ελκυστική, αλλά ο οίκος εκτιμά ότι κάποιο discount δικαιολογείται ακόμα, λόγω των μακροοικονομικών ανησυχιών.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ