Οικονομία

26/10/18 12:34

τελ. ενημ.: 26/10/18 12:45

Πλώρη για Μεστά βάζουν από 1η Νοεμβρίου τα επικίνδυνα φορτία

Την εξαίρεση ορισμένων φορτίων ζητά το Λιμεναρχείο Χίου

Πηγή Φώτο | Chiosphotos - Κώστας Αναγνώστου
Πηγή Φώτο | Chiosphotos - Κώστας Αναγνώστου

Το ζήτημα της μεταφοράς όλων των επικίνδυνων φορτίων στο Λιμάνι των Μεστών θα απασχολήσει την Τρίτη 30η Οκτωβρίου τα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής, ως πρώτο θέμα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη.

Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής όλα τα επικίνδυνα φορτία θα πρέπει να μεταφέρονται στον Λιμένα Μεστών από την 1η Νοεμβρίου, απόφαση που συναντά αρκετά εμπόδια προς το παρόν.

Να εξαιρεθούν ορισμένα φορτία

Το πρώτο πρόβλημα εντοπίζεται σε ορισμένα φορτία που φορτώνονται στα πλοία της γραμμής. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο γόνος των ιχθυοκαλλιεργειών που μεταφέρεται σε νταλίκες που έχουν οξυγόνο ενώ ένα άλλο αντίστοιχο παράδειγμα είναι ότι από τη νομοθεσία χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο φορτίο η μεγάλη ποσότητα χρωμάτων.

Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις στη συνεδρίαση της Τρίτης το Λιμεναρχείο θα ζητήσει εξαίρεση από την απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής, αφού σε αντίθετη περίπτωση τα πλοία είτε θα πρέπει να προσεγγίζουν στο λιμάνι των Μεστών – κάτι που αρνούνται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες- είτε να μην μεταφέρουν τέτοια φορτία.

Επιπλέον πρόβλημα υπάρχει και με τα οχηματαγωγά πλοία όπως το «Πελαγίτης» όπου η πρόταση του Λιμενικού Ταμείο για εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στο νότιο λιμενοβραχίονα ώστε να δένει εκεί, φαίνεται ότι ναυαγεί με αποτέλεσμα και αυτό πιθανά να οδηγηθεί στα Μεστά.

Όλες αυτές οι περιπτώσεις, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων κατά την προσεχή συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής όπου θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Δείτε επίσης