17.10.2014 10:59

Πλήρωσε χρυσό το ενεργειακό πιστοποιητικό

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη αναγκάστηκαν, όπως καταγγέλλουν να βάλουν συμπολίτες μας για να αποκτήσουν ένα πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για επαγγελματικό χώρο.
Σύμφωνα με την  καταγγελία, διπλάσια τιμή σχεδόν από όσο πληρώνουν οι ιδιοκτήτες σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, επιβλήθηκε  σε χιώτισσα από γνωστό ντόπιο πολιτικό μηχανικό και αρχιτέκτονα για την έκδοση πιστοποιητικού  ενεργειακής απόδοσης.
«Για ένα κατάστημα 65 τ.μ. χρειάστηκε να περιμένουμε δυο μήνες και να πληρώσουμε 350 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το πιστοποιητικό το παίρνεις σε δυο μέρες και πληρώνει από 120-150 ευρώ», δήλωσε η ενδιαφερόμενη που συνειδητοποίησε πληρώνοντας «χρυσάφι» τις υπηρεσίες του μηχανικού ότι τα πάντα στη Χίο είναι υπερτιμημένα.

Τιμή από το ΤΕΕ
Η τιμή που έχει οριστεί ως ανώτερη από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπως δήλωσαν ενεργειακοί επιθεωρητές με τους οποίους επικοινώνησε ο «π», ανέρχεται στα 2,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, πράγμα που σημαίνει ότι η χρέωση για το συγκεκριμένο πιστοποιητικό δε θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 162,5 ευρώ!
Διαφορές υπάρχουν βέβαια και σε ότι αφορά το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης της εργασίας και παράδοσης του πιστοποιητικού. «Είναι υπερβολικά μεγάλο το χρονικό διάστημα των δυο μηνών» αναφέρει στον «π» ενεργειακός επιθεωρητής συμπληρώνοντας όμως και ότι το 2ήμερο είναι πολύ σύντομο. «Το πολύ σε μια εβδομάδα έχει παραδοθεί ένα πιστοποιητικό» καταλήγει ο ίδιος.

Το παραπάνω φαινόμενο προφανώς και δεν αποτελεί τον κανόνα, ούτε όμως και την εξαίρεση του. Υπάρχουν κρατικοί μηχανισμοί ελέγχου που όπως αποδεικνύεται είναι ελλειμματικοί ως προς τη λειτουργία τους, αλλά κυρίως υπάρχει και η λεγόμενη έρευνα αγοράς. Σε αυτήν θα πρέπει πλέον οι καταναλωτές να καταφεύγουν ακόμη και για την έκδοση ενός... ενεργειακού πιστοποιητικού.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ