29.5.2024 13:24

Οικονομική καραμπόλα στην τοπική αγορά εξαιτίας των απλήρωτων επενδυτικών σχεδίων μέσω ΕΣΠΑ

Στις σημαντικές καθυστερήσεις και στα προβλήματα της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαιτίας της αδυναμίας του πληροφοριακού συστήματος να διαχειριστεί αιτήματα ελέγχου και αποπληρωμής, αναφέρθηκε ο επιστημονικός συνεργάτης του Επιμελητηρίου Χίου, Γιώργος Περρής, σε σημερινές του δηλώσεις στον «Π»

Καθυστερήσεις στις εγκρίσεις και προβλήματα στην αποπληρωμή

Ο Γιώργος Περρής ανέφερε ότι παρά τις καθυστερήσεις διάρκειας περίπου οκτώ μηνών, οι εγκρίσεις για τα επενδυτικά σχέδια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων άρχισαν να εκδίδονται. Ωστόσο, παρά την πρόοδο αυτή, μέχρι τα τέλη Μαΐου 2024, οι εγκεκριμένοι επενδυτές δεν μπορούν να υποβάλουν αιτήματα ελέγχου και αποπληρωμής εξαιτίας του γεγονότος ότι το πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων δεν είναι έτοιμο να διαχειριστεί τα αιτήματα αυτά.

Επιπτώσεις στην τοπική οικονομία

Αυτό το πρόβλημα, όπως τόνισε ο κ. Περρής, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Οι επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει τις δαπάνες των επενδυτικών τους σχεδίων, δεν μπορούν να λάβουν την επιδότηση που κυμαίνεται από 50% έως 60%. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξοφλήσουν τους προμηθευτές τους, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο προβλημάτων και καθυστερήσεων στην αγορά.

Ζητούμενο η άμεση επίλυση

Ο κ. Περρής κάλεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα με το πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων, επισημαίνοντας ότι, υπήρχε επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωση και λειτουργία του συστήματος, και η τρέχουσα καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη και επιζήμια για την οικονομία της περιοχής. "Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λυθεί άμεσα για να αποφύγουμε περαιτέρω προβλήματα στην τοπική οικονομία" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων που επηρεάζονται, ο κ. Περρής ανέφερε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί για τη Χίο, καθώς τα δεδομένα αναφέρονται συνολικά στις περιφέρειες. Ωστόσο, εκτίμησε από την εμπειρία του ότι πρόκειται για πολλές δεκάδες επενδυτικά σχέδια που είναι ενταγμένα στις δύο δέσμες δράσεων του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης μετάβασης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ