16.1.2013 16:01

Ο καθείς κι η πινακίδα του

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ»

Μετ' εμποδίων ξεκίνησε  από το Σαββάτο η εφαρμογή του μέτρου του υπουργείου Ανάπτυξης «Δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη», που αφορά όλες τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες.

Αρκετοί επιχειρηματίες δεν έχουν εναρμονισθεί με το μέτρο και δεν έχουν αναρτήσει σε ευδιάκριτο σημείο τη σχετική πινακίδα για την ενημέρωση των καταναλωτών. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που δηλώνουν ότι δεν το… γνώριζαν και πως δεν είχαν ενημερωθεί για την υποχρέωσή τους αυτή, παρά το γεγονός ότι η αγορανομική διάταξη λέει ότι οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ!

Λίγοι  καταστηματάρχες φρόντισαν από το πρωί του Σαββάτου να βάλουν τη σχετική πινακίδα δίπλα στην ταμειακή μηχανή, αλλά και αυτοί επισημαίνουν ότι το μέτρο μπορεί να αξιοποιηθεί από καταναλωτές που θέλουν να δράσουν με δόλο, αποφεύγοντας να πληρώσουν.

Αντίθετα οι περισσότεροι πελάτες δηλώνουν ενημερωμένοι και σύμφωνοι με την αναγκαστική εφαρμογή του μέτρου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα επι του προβλήματος, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο του  Βασίλη Σπανολιό, τους  εκφράζει απόλυτα η ανακοίνωση της  Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου με την οποία καλούνται τα μέλη της να εφαρμόσουν το μέτρο, αλλά διατηρεί τις επιφυλάξεις της ως προς την ορθότητα του, συνιστώντας στους πελάτες να ζητούν την απόδειξη και αν δεν την πάρουν, τότε να αφήνουν τα προϊόντα και να φεύγουν ή να το καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές.

Οι ταμπέλες

Τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα  να αναρτήσουν σε εμφανές σημείο πινακίδα που θα γράφει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά: «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο».

Δίπλα στην πινακίδα που γνωστοποιεί τους καταναλωτές τα δικαιώματά τους, οι Συνομοσπινδία Εμπόρων ζητά να τοποθετηθεί μια δεύτερη πινακίδα που θα αναφέρει ότι:  «Η έξοδος προϊόντος από το κατάστημα χωρίς πληρωμή μπορεί να επισύρει το ποινικό αδίκημα της κλοπής».

Ο Β.  Σπανολιός αποκαλεί το μέτρο προσβλητικό και ανόητο,  προσθέτει ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλα τα επαγγέλματα και υποστηρίζει ότι ανοίγει τους τον ασκό του Αιόλου μεταξύ των τριών μερών, επαγγελματιών, καταναλωτών και πολιτείας.

 «Ο πελάτης μπορεί να αρνηθεί να αγοράσει το προϊόν εάν δεν πάρει απόδειξη όχι όμως να το υπεξαιρεί από το κατάστημα προκαλώντας περαιτέρω οικονομικά προβλήματα αλλά και κοινωνικές συγκρούσεις.

Με τη μέθοδο αυτή μπορεί ο καθένας να προσπαθεί να φεύγει χωρίς να περνάει από το ταμείο, αν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη να ισχυρίζεται ότι έφυγε γιατί δεν του δόθηκε απόδειξη και ο καταστηματάρχης να καλύπτεται πίσω από τη δικαιολογία ότι ο πελάτης  δεν πέρασε από το ταμείο και επιχείρησε να το υφαρπάσει».                                                                

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ