14.8.2018 11:38

Ο Αύγουστος της Αθήνας μετακόμισε… στη Χίο

Μία παραλιακή ζώνη γεμάτη ελάχιστες ώρες της ημέρας, πλοία από την Τουρκία αδειανά και μία αγορά που περιμένει να βγάλει τα «σπασμένα» του καλοκαιριού μέσα σε μία εβδομάδα, συνθέτουν την εικόνα της φετινής τουριστικής σεζόν για τη Χίο, της χειρότερης των τελευταίων ετών.

Την ώρα που τα γειτονικά νησιά ανακάμπτουν τουριστικά μετά το πλήγμα που δέχτηκαν από την προσφυγική κρίση, η Χίος προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της αλλά μάταια. Ακόμα και οι αφίξεις από τον Πειραιά είναι αδύνατο να σώσουν την κατάσταση αφού οι περισσότεροι διαμένουν σε σπίτια δικά τους ή φίλων και συγγενών ενώ τα έξοδα που κάνουν αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό της τόνωσης της τοπικής οικονομίας.

Στο σύνθετο παζλ έρχεται να προστεθεί και η απουσία των Τούρκων τουριστών αφού η ισοτιμία ευρώ – τουρκικής λίρας έχει διαμορφωθεί στο 1 προς 7,90 καθιστώντας τη Χίο απλησίαστο προορισμό για τη μεσαία τάξη της γείτονος χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα καραβάκια των τελευταίων ημερών έρχονται με ελάχιστους επιβαίνοντες, κυρίως πλούσιους Κωνσταντινουπολίτες και Σμυρνιούς που επιλέγουν τη Χίο για απόδραση 2 ή 3 ημερών.

Το κλίμα αυτό επιβεβαιώνουν και οι εκτιμήσεις των εμπόρων της πόλης ότι υπάρχει αισθητή μείωση του τζίρου παρότι τις τελευταίες ημέρες ο κόσμο κινείται περισσότερο στην αγορά. «Σε σχέση με πέρυσι υπάρχουν αρκετά παράπονα αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τέλος Αυγούστου για να έχουμε μία πιο σαφή εικόνα της κατάστασης», ανέφεραν οι ίδιοι, ποντάροντας στην κίνηση του επόμενου δεκαημέρου όχι, όπως λένε, για να βγάλουν κέρδη αλλά για να συμπληρώσουν τις απώλειες του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ