27.8.2014 11:49

Μποφόρ στο Αιγαίο από το ενδεχόμενο κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ

Μπροστά στο ενδεχόμενο της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά βρίσκονται και πάλι οι νησιωτικές οικονομίες με όλους τους παραγωγικούς φορείς να βρίσκονται επί ποδός πολέμου.

Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά θα σημάνει κατακόρυφη αύξηση σε όλα τα προϊόντα και εκτίναξη του κόστους ζωής στα νησιά μας, αφού πρωτίστως οι μειωμένοι συντελεστές λειτουργούσαν εξισορροπώντας το αυξημένο μεταφορικό κόστος των αγαθών από και προς τα νησιά.

Η διημερίδα για το ακτοπλοϊκό στη Λέσβο, καθυστέρησε κατά δυο μέρες τις αντιδράσεις των παραγωγικών φορέων των νησιών ενάντια στο ενδεχόμενο της επιβολής ενιαίου συντελεστή στα νησιά που εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο ύστερα από τα πρωτοσέλιδα αθηναϊκών εφημερίδων. Ήδη σε επίπεδο Επιμελητηρίων  υπάρχει η προετοιμασία για συντονισμένη δράση μέσω ΕΟΑΕΝ και παράλληλα ενημέρωση και κινητοποίηση των βουλευτών του Αιγαίου.

Το σχέδιο

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει νομοθετήσει το νέο σχέδιο μεταρρύθμισης του ΦΠΑ, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει ένα σχέδιο για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και των απαλλαγών καθώς και των μειωμένων συντελεστών.

Οι δανειστές θεωρούν ότι η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή θα μείωνε το διοικητικό κόστος διεκπεραίωσης του ΦΠΑ και θα απλοποιούσε γενικότερα το σύστημα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστοτόπου imerisia.gr, το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάζει στο στόχαστρο τους χαμηλότερους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13%, για τα τρόφιμα, τις υπηρεσίες μεταφορών, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, την παροχή ύδρευσης τις επισκευές παλαιών κατοικιών. Τέλος, η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ θα επηρεάσει και το ΦΠΑ σε φάρμακα, βιβλία και τουρισμό που σήμερα είναι στο 6,5%. 
 

Μέσω ΕΟΑΕΝ

Συντεχνιακά μέσα από τα νησιωτικά επιμελητήρια θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν κι αυτή τη φορά τα σενάρια για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ ι επαγγελματίες της Χίου. «Δεν είναι μόνο πρόβλημα που θα έχει η αγορά αν καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Το πρόβλημα θα το έχουμε όλοι οι κάτοικοι της Χίου και των νησιών. Όλες οι τιμές των  προϊόντων και των υπηρεσιών θα αυξηθούν κατακόρυφα. Σαν διοίκηση του ΕΟΑΕΝ έχουμε σχεδιάσει κάποιες κινήσεις κι έχουμε προγραμματισμένες συναντήσεις. Παράλληλα θα προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε και τους τοπικούς βουλευτές. Είναι ένα μέτρο που θα δώσει τη χαριστική βολή στην οικονομία των νησιών μας », δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Γεωργούλης.

Διάψευση της κυβέρνησης

Σε διάψευση των σεναρίων περί καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ και κατάργησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών, προέβη μετά τις αντιδράσεις το υπουργείο Οικονομικών.

«Τα όσα λέγονται και γράφονται περί καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή και κατάργησης μειωμένων φορολογικών συντελεστών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το υπουργείο Οικονομικών δεν επεξεργάζεται σχέδιο για επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ούτε για κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ