26.4.2017 15:27

Η κλήση μας είναι σε αναμονή και για το Eιδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα

ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΛ. ΧΑΡΙΤΣΗ

Με μικρό καλάθι συμμετείχαν οι φορείς της Χίου στη σύσκεψη υπό τον  αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση και για αυτό μπόρεσαν να χωρέσουν σε αυτό την προσδοκία ότι σύντομα θα προκηρυχτεί το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά, όπου έχουν εναποτεθεί οι εναπομείνασες ελπίδες όλων για την πολυπόθητη ανάπτυξη.Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δυο βουλευτές, Ανδρ. Μιχαηλίδης και Ν. Μηταράκης, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χρ. Καλογήρου, ο δήμαρχος Χίου Μ. Βουρνούς και ο Γ. Περρής από το Επιμελητήριο.Χωρίς εξαίρεση από όλους τους συμμετέχοντες τέθηκε το θέμα της στήριξης της επιχειρηματικότητας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με δεδομένο ότι έχουν επηρεαστεί από το γενικό κλίμα αποεπένδυσης που υπάρχει στην περιοχή, εξαιτίας του προσφυγικού και ζητήθηκε η προώθηση νέων επενδύσεων. 

Αποχαιρετώντας το ΕΣΠΑ

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ πάντως ο κ. Χαρίτσης δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας για τροποποίηση επί των βελτίω της κατανομής για τα νησιά που βάλλονται από το προσφυγικό κι αυτό γιατί ήδη από την Ε.Ε. έχει εγκριθεί η διαδικασία και οι όροι χωρίς εξαιρέσεις και είναι αδύνατη η τροποποίηση τους. Υπάρχει όμως η δυνατότητα, όπως σημειώθηκε από τους συμμετέχοντες, να προκηρύξει η Περιφέρεια μέσω ΕΣΠΑ επενδυτικά προγράμματα.

Ειδικά Αναπτυξιακά

Βελτιωμένη και λίγο πριν την τελική ολοκλήρωση είδαν οι φορείς της Χίου την κατάσταση αναφορικά με τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα όπου για το Β. Αιγαίο έχουν προβλεφθεί 25. εκ. ευρώ κι εκεί μπορούν άμεσα με την προκήρυξη τους να ενταχθούν έργα για το νησί μας.

Οι αστερίσκοι του Μ. Βουρνού

Καίρια ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Χίου Μ. Βουρνού, ο οποίος σημείωσε πως για να προχωρήσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις στο νησί πρέπει της προσπάθειας να ηγηθεί η πολιτεία με δυο έργα- μεγάλες επενδύσεις όπως το λιμάνι και το αεροδρόμιο. Αυτό θα λειτουργήσει καταλυτικά, ενεργοποιώντας και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Στη Χίο η Κρετσου

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, θα επισκεφτεί τη Χίο και τη Λέρο η  Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, μια επίσκεψη από την οποία ο βουλευτής προσδοκά πως θα έχει θετικά αποτελέσματα, αφού θα διαπιστωθεί επί τόπου η αναγκαιότητα στήριξης της επιχειρηματικότητας στα νησιά.

Τα δυο μεγάλα ερωτηματικά το πότε θα προκηρυχθεί το Ειδικό Αναπτυξιακό και το πόσα ακριβώς χρήματα θα δοθούν στη Χίο, έθεσε στη συζήτηση ο Ν. Μηταράκης, ο οποίος επεσήμανε ότι με τα σημερινά δεδομένα εντός του 2017 δεν προβλέπεται η απορρόφηση πόρων από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ