4.12.2012 16:34

«Γλύκανε» λίγο η τιμή του μανταρινιού

ΠΗΡΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΙΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Νερό στο κρασί τους έβαλαν διοίκηση του εργοστασίου ΧΥΜΟΙ Α.Ε. και εσπεριδοκαλλιεργητές και ήρθαν σε συμφωνία για τις τιμές με τις οποίες θα αγοράσει την πρώτη του ύλη φέτος το εργοστάσιο.

 

Το αίτημα

Εδώ κι αρκετές μέρες περίμεναν οι εσπεριδοκαλλιεργητές μια απάντηση από το εργοστάσιο Χυμών Χίου, αφού είχαν καταθέσει αίτημα να αυξηθεί η τιμή του προϊόντος.

Η περσινή τιμή στην οποία οι ίδιοι πωλούσαν τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια στο εργοστάσιο θεωρούνταν από πολλούς ασύμφορη τόσο που απειλούσαν φέτος να μην παραδώσουν καθόλου καρπό στο εργοστάσιο. «Καλύτερα να τα αφήνουμε κάτω από τα δέντρα να σαπίζουν παρά να τα δίνουμε τσάμπα» δήλωναν.

 

Οι διαπραγματεύσεις

Οι παραγωγοί ζητούσαν αύξηση επιδιώκοντας καλύτερη τιμή για το προϊόν τους. Από την άλλη το εργοστάσιο δεδομένων των οικονομικών συνθηκών προσπαθούσε να διατηρήσει χαμηλά την τιμή και μετά από μια εβδομάδα και πλέον διαπραγματεύσεων, ήρθε η τελική συμφωνία.

 

Καλύτερα από πέρσι

Και οι δυο πλευρές έκαναν ένα βήμα κι ήρθε η τελική συμφωνία με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να ξεκινούν οσονούπω να παραδίδουν πορτοκάλια στο εργοστάσιο με τελική τιμή 19 λεπτά το κιλό το μανταρίνι, ενώ πέρσι πληρώνονταν με 15 και με 14 λεπτά το κιλό.

Ούτε η συγκεκριμένη τιμή είναι αυτή που προσδοκούσαν οι εσπεριδοκαλλιεργητές και σίγουρα είναι πολύ πιο χαμηλά από ότι είχαν συνηθίσει παλαιότερα, αλλά πλέον όλα έχουν αλλάξει και τα οικονομικά δεδομένα της εποχής το ίδιο.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ