29.4.2016 12:41

Γκρίνια και δυσαρέσκεια από την ενδεχόμενη ακύρωση του Ρουκετοπόλεμου

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΗ ΧΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ

Από νωρίς το πρωί της Μ. Παρασκευής ξεκίνησε η μαζική άφιξη Τούρκων και όχι μόνο επισκεπτών στη Χίο, προκειμένου να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό έθιμο του ρουκετοπόλεμου, το οποίο είναι αμφίβολο αν εν τέλει θα πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με το Τελωνείο Χίου από τις 08:00 το πρωί μέχρι το μεσημέρι έχουν αφιχθεί 740 άτομα στο νησί ενώ ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να ξεπεράσει τις 2.000 μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

Οι κράτήσεις

Η πλειονότητα των επισκεπτών προέρχονται από την Τουρκία, δευτερευόντως από την Ευρώπη ενώ στην τελευταία θέση βρίσκονται οι κρατήσεις Ελλήνων, με τους ξενοδόχους να βλέπουν πλέον τον εσωτερικό τουρισμό με το μικροσκόπιο.

Ανάσταση… για δύο ημέρες

Οι περισσότεροι Τούρκοι θα καταλύσουν σε ξενοδοχεία της πόλης ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ελλείψει κλινών έκαναν κράτηση σε ενοικιαζόμενα δωμάτια σε Καρφά, Κάμπο και Βροντάδο.

Την καλή εικόνα επιβεβαίωσε ο διευθυντής του Ξενοδοχείου «Χανδρής» Γ. Νέος λέγοντας ότι για το επόμενο τριήμερο δεν υπάρχει δωμάτιο ούτε για δείγμα.

«Η πληρότητα μέχρι και το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα αγγίζει το 100%. Οι κρατήσεις είναι κυρίως από Τούρκους ενώ υπάρχουν κατειλημμένα δωμάτια από στελέχη της Frontex. Οι κρατήσεις από τους Έλληνες είναι -50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ο κ. Νέος.

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στα ξενοδοχεία του ομίλου Φεγγουδάκη με τον Π. Φεγγουδάκη να σημειώνει στον «π» ότι η πληρότητα ξεπερνάει το 90%. «Ήμαστε ικανοποιημένοι από τις κρατήσεις. Οι περισσότερες, περίπου στο 80% είναι διήμερες και είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από Τούρκους επισκέπτες».

Στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται και οι κρατήσεις στα ενοικιαζόμενα δωμάτια κυρίως, στον Καρφά, στον Κάμπο και στον Βροντάδο, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Χίου Δημήτρη Κυτριλάκη να δηλώνει ικανοποιημένος από τις κρατήσεις.

«Η εικόνα που έχουμε είναι σχεδόν η ίδια με πέρυσι. Δυστυχώς οι Τούρκοι επιλέγουν να μείνουν για ένα ή δύο βράδια ενώ οι Έλληνες που παραδοσιακά μένουν και περισσότερες ημέρες είναι ελάχιστοι», ανέφερε ο ίδιος.

Γκρίνια και ακυρώσεις

Η θετική εικόνα πάντως για τη Χίο αντιστρέφεται όταν οι εκατοντάδες επισκέπτες πληροφορούνται ταυτόχρονα με την άφιξή τους ότι κατά πάσα πιθανότητα το έθιμο δεν θα πραγματοποιηθεί ως συνέχεια των εξωδίκων και των μηνύσεων που έχουν υποβάλλει θιγόμενοι κάτοικοι από την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο.

Στους περισσότερους επισκέπτες το ενδεχόμενο μη διεξαγωγής δεν ήταν γνωστό μέχρι που έφθασαν Χίο, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται ότι μπήκαν σε έξοδα χωρίς να υπάρχει τελικά λόγος. Μάλιστα μερικοί από αυτούς, ζητούν ακόμα και αποζημίωση ενώ κάποιοι λίγοι έσπευσαν από χθες το βράδυ να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους σε ξενοδοχεία της πόλης.

«Δυστυχώς είμαστε έκθετοι. Μπορεί φέτος να μην το καταλάβουμε αλλά όλο αυτό το φιάσκο θα έχει επιπτώσεις αργότερα. Όλοι θα φύγουν δυσαρεστημένοι και δυστυχώς μόνοι μας θα έχουμε καταστρέψει ένα από τα σημαντικά κεφάλαια της Χίου, τον Ρουκετοπόλεμο», σχολίασε στον «π» τουριστικός παράγοντας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ