19.4.2017 9:29

Φέρτε πίσω τα διαγραμμένα χρέη απαιτεί η Ε.Ε. από την Ε.Μ.Χ.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 15.00 ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΡΑΧΘΕΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ 1,4 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Mε μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις στην ιστορία της βρίσκεται αντιμέτωπη η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να της ζητά να επιστρέψει το ποσό του 1,4 εκατομμυρίου ευρώ, όσο και το ύψος των χρεών που, όπως ισχυρίζονται οι ευρωπαίοι, παράνομα είχαν παραγραφεί για τις συνεταιριστικές Ενώσεις στη δεκαετία του ‘90.

Το θέμα ήταν γνωστό εδώ και μήνες, ωστόσο παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στελέχη της ΝΔ διαβεβαίωναν πως το ποσό της ΕΜΧ ήταν τόσο μικρό συγκριτικά με άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις, που δεν θα απαιτούνταν η επιστροφή του.

Το έγγραφο που έφτασε στα γραφεία της ΕΜΧ πριν λίγα εικοσιτετράωρα όμως, ήρθε με τον πιο επίσημο τρόπο να διαψεύσει όλους τους παραπάνω ισχυρισμούς και σήμερα στις 15.00 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Μ.Χ. καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Τα δεδομένα

Το περίπου 1,4 εκ. ευρώ  που απαιτείται δεν είναι μικρό ποσό για την ΕΜΧ με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες. Ένα τέτοιο ποσό διατίθεται ως αποθεματικό αλλά η καταβολή του θα δημιουργήσει σειρά από ανάγκες που θα χρειαστεί να καλυφθούν, μετακυλίοντας εν τέλει τη ζημιά στους παραγωγούς, ή στην τιμή του προϊόντος.

Καθησυχαστικός ο πρόεδρος

Με εφεδρικό σχέδιο εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΕΜΧ Γ. Τούμπος, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν σίγουρος ότι η ΕΜΧ είχε αποφύγει τον σκόπελο, αφού έτσι τον διαβεβαίωναν από το Υπουργείο αλλά ακόμη- ακόμη και ο κ. Μαν. Κεφαλογιάννης κατά την επίσκεψη του στην ΕΜΧ.

Ο κ. Τούμπος θεωρεί ότι σε σχέση με τους υπόλοιπους συνεταιρισμούς,  από τους οποίους ζητούνται εκατοντάδες εκατομμύρια πίσω, η Ε.Μ.Χ. δεν θα έχει σημαντικό πρόβλημα. Μάλιστα για την αποπληρωμή, με δεδομένο ότι υπάρχει δεδικασμένο, είναι πεπεισμένος ότι θα γίνει με τέτοιο τρόπο, που δεν θα επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο τα οικονομικά της Ένωσης. «Δεν έχει οριστεί ακόμη ο τρόπος αποπληρωμής. Την άλλη βδομάδα έχουμε συνάντηση με τον κ. Αποστόλου στην Αθήνα κι εκεί θα αποσαφηνίσουμε την κατάσταση», σημείωσε ο κ. Τούμπος, συμπληρώνοντας: «Αφορούσε τα διαγραφέντα χρέη των συνεταιρισμών από το ‘92 μέχρι το 2000. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα».

  

Τι αφορά το 1,4 εκατομμύρια

Με αφορμή το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, στις 26 Απριλίου του 1986, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας να αγοράσουν τα κτηνοτροφικά και τα αγροτικά προϊόντα εκείνης της περιόδου, επειδή οι καταναλωτές ήταν διστακτικοί στο να αγοράζουν προϊόντα που ενδέχεται να ήταν εκτεθειμένα στη ραδιενέργεια.

Η Πολιτεία είχε υποσχεθεί να διευκολύνει τους συνεταιρισμούς και γι' αυτό το σκοπό το 1986 τους χορήγησε δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα. Το 1992, με κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη, ψηφίστηκε ο Ν. 2008, καθώς επίσης και ο Ν. 2237 το 1994 με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προέβλεπαν να χαριστούν οι μισοί τόκοι των δανείων του 1986.

Ακολούθησαν καταγγελίες ιδιωτών στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση των όρων του ελεύθερου ανταγωνισμού. Το 2004 εκδόθηκε τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υποχρέωνε στην έντοκη επιστροφή των χρημάτων της έκπτωσης από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ