20.5.2015 13:43

Φ .(α)Π.Α . στους νησιώτες

ΑΝΑΣΤΑΤΗ Η ΑΓΟΡΑ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Σε ρόλο Ιφιγένειας βρέθηκαν τα νησιά προχθές το βράδυ όταν από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του υπουργού οικονομικών Γ. Βαρουφάκη ανακοινώνονταν οι ανατροπές στον ΦΠΑ  και η επιβολή ενιαίου φόρου 18% με την παράλληλη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή που ισχύει στα νησιά, με στόχο την εξασφάλιση επιπλέον εσόδων.

Οι νέοι συντελεστές

Το τελικό σχέδιο που έστειλε η Αθήνα στους θεσμούς προβλέπει την καθιέρωση δυο βασικών συντελεστών και δυο εναλλακτικών για την περίπτωση που ο φορολογούμενος πληρώνει με πλαστικό χρήμα (πιστωτική ή χρεωστική κάρτα). Πιο συγκεκριμένα:

-ο κανονικός συντελεστής ορίζεται σε 15% αλλά θα αυξάνεται  στο 18% εφόσον ο φορολογούμενος πληρώνει με πλαστικό χρήμα. Σε αυτόν τον συντελεστή θα υπαχθούν όλα τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως είναι αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα, οικιακές, συσκευές, ηλεκτρονικά είδη, συνεργεία αυτοκινήτων κλπ. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι σε συντελεστή 15% θα υπαχθεί το ηλεκτρικό ρεύμα, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής του λογαριασμού, φέρνοντας έτσι επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους καθώς από το 13% ΦΠΑ ανεβαίνουν στο 15%. Το ίδιο ισχύει και για τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών αλλά και την εστίαση.

- ο μειωμένος συντελεστής 6,5% για πληρωμή με κάρτα ο οποίος θα αυξάνεται στο 9,5% για πληρωμή με μετρητά. Σε αυτόν τον συντελεστή θα υπάγονται τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία κα. Από αυτήν την αλλαγή επέρχονται μειώσεις στις τιμές των τροφίμων καθώς σήμερα υπάγονται σε συντελεστή 13%, Μένει, όμως να φανεί αν όλα τα τρόφιμα θα μεταφερθούν στον συντελεστή 6,5% ή 9,5% ή θα υπάρξουν μετατάξεις και στον υψηλότερο συντελεστή.

Στο βωμό τα νησιά

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων από το νέο σύστημα θα επέλθει από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου (μειωμένοι συντελεστές κατά 30%) καθώς και από μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από το 13% στο 15%. Γα τα νησιά ο κ. Βαρουφάκης υπόσχεται την καθιέρωση ενός γρήγορου και αποτελεσματικού συστήματος επιστροφής της επιβάρυνσης στους μόνιμους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου. Το μεγάλο στοίχημα, υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι να αυξηθεί με το νέο σύστημα η εισπραξιμότητα του φόρου η οποία είναι η χαμηλότερη στην ευρωζώνη και το ένα στα τρία ευρώ ΦΠΑ δεν εισπράττεται από το δημόσιο.

Αναταραχή

Ήδη υπάρχει αναταραχή σε όλο τον εμπορικό κόσμο της Χίου με τους επαγγελματίες να υποστηρίζουν πως τα μέτρα θα πλήξουν μόνο τους νησιώτες χωρίς να έχουν εισπρακτικό αποτέλεσμα και χωρίς να πατάξουν τη φοροδιαφυγή ενώ παράλληλα επισημαίνουν πως ο καταναλωτής- ο μόνιμος κάτοικος των νησιών, θα είναι εκείνος που θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Κεντρικά, η ΓΕΣΕΒΕ με επιστολή της στον πρωθυπουργό σημειώνει ότι ι οι κατηγορίες που βρίσκονται στη χαμηλή κλίμακα συνδέονται κατά τεκμήριο με την εγχώρια παραγωγή και τον αγροδιατροφικό κλάδο (στον οποίο καταγράφεται το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας) και η μετάταξη στον υψηλό συντελεστή θα οδηγήσει σε απώλεια ανταγωνιστικότητας και ζητά την απόσυρση των μέτρων.

Ανεφάρμοστα

Ανεφάρμοστα βλέπει τα μέτρα ο Π. Σαραντής, υποστηρίζοντας με δηλώσεις του στον «π» ότι θα προκαλέσουν ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα, χωρίς να φέρουν κανένα αποτέλεσμα στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των εσόδων. «Εκείνοι που παρανομούσαν θα εξακολουθούν να παρανομούν. Προσπαθούν με ασπιρίνες να λύσουν ένα πρόβλημα δημιουργώντας συνθήκες που θα έχουν άγνωστα αποτελέσματα για μια ακριτική περιοχή όπως η δική μας. Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ ήταν το ελάχιστο όφελος που είχαν οι νησιώτες. Είναι άγνωστο με βάση ποιου μοντέλου κινούνται, το σίγουρο όμως είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι αμφίβολο και σίγουρα σε βάρος καταναλωτών κι εμπόρων που σε ένα μικρό τόπο όπως ο δικός μας είναι το ίδιο πρόσωπο».

Θα την πληρώσει ο καταναλωτής

Εισαγωγέας ξυλείας ο κ. Κυρλαγκίτσης σχολιάζοντας την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ υποστήριξε πως το τελικό προϊόν θα έχει αυξημένη τιμή, οπότε και θα αγοράζεται ακριβότερα από τον καταναλωτή. «Η διαδικασία για μας δεν αλλάζει. Απλά στην τιμή θα βάζουμε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ με ότι αυτό συνεπάγεται για την τελική διαμόρφωση της τιμής του προϊόντος στην αγορά».

Ακριβότεροι και  λιγότερο ανταγωνιστικοί

Ανάλογος και ο προβληματισμός από την Πόπη Μόσχου από το κατάστημα Benetton. «Δεν ξέρω τελικά τι θα ισχύσει, σίγουρα θα επηρεαστεί αρνητικά η αγορά και είναι τόσα πολλά αυτά που ακούγονται που δεν ξέρουμε κι εμείς τι θα ισχύει ούτε ποια και πώς θα εφαρμοστούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δε θέλει και δεν μπορεί να πληρώνει περισσότερο».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ