13.3.2013 17:23

Επέκταση της ΒΙΖΑ και αεροπορική σύνδεση των νησιών με τη Σμύρνη, ζητούν οι Τούρκοι

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΚΡΕΜ ΝΤΕΜΙΡΤΑΣ

Συνάντηση με τον πρόεδρο του τουρκικού Επιμελητηρίου Σμύρνης Εκρέμ Ντεμιρτάς είχαν το πρωί της Τετάρτης ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης καθώς και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Θεόδωρος Τσακίρης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν θέματα οικονομικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος με τον Εκρέμ Ντεμιρτάς να ζητάει τη διευκόλυνση της πρόσβασης των Τούρκων επισκεπτών στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου καθώς και τη μονιμοποίηση του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης ΒΙΖΑ στα τοπικά τελωνεία των νησιών.

«Η φιλία μας είναι πιο πάνω από το εμπόριο και τις οικονομικές συναλλαγές. Οι συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα ευνοήσει και τις δύο πλευρές σε μία δύσκολη οικονομικά συγκυρία», ανέφερε ο κ. Ντεμιρτάς.

«Θέλουμε τους Τούρκους επισκέπτες»

Με αυτή τη φράση ο Έλληνας Πρέσβης Κυριάκος Λουκάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι μία φιλική χώρα προς τους Τούρκους πολίτες που φαίνεται ότι ολοένα και περισσότερο προτιμούν τη χώρα μας για τις διακοπές τους.

«Πέρυσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα πάνω από 600.000 πολίτες ενώ οι προβλέψεις μας για φέτος ξεπερνούν τις 700.000 πολιτών».

Ο Έλληνας πρέσβης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο πιλοτικό πρόγραμμα της έκδοσης ΒΙΖΑ στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεσμεύεται από τη συμφωνία Σένγκεν με ότι αυτό συνεπάγεται.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε δυνατή διευκόλυνση προς τους επισκέπτες της Τουρκίας και σε αυτή την κατεύθυνση είναι η επέκταση του προγράμματος έκδοσης ΒΙΖΑ στα νησιά μας που συνεπάγεται χαμηλότερο οικονομικά κόστος», ανέφερε ο ίδιος.

«Δεν πωλείται το κτίριο του Προξενείου Σμύρνης»

Ο κ. Λουκάκης θέλησε με αφορμή τη συγκεκριμένη συνάντηση να ξεκαθαρίσει ότι οι φήμες για πώληση του κτιρίου που ανήκει στο Ελληνικό Προξενείο Σμύρνης δεν ευσταθούν.

«Απεναντίας είμαστε στη διαδικασία έκδοσης άδειας για την ανακαίνιση του κτιρίου. Μόλις εκδοθούν τα χαρτιά τότε θα ξεκινήσουν και οι εργασίες», είπε ο ίδιος.

«Να ενισχυθεί η αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα»

Πρωτότυπες ιδέες από την άλλη περιλάμβανε η εισήγηση του Εκρέμ Ντεμιρτάς προς τους Έλληνες συνομιλητές του καθώς όπως είπε προέχει η αεροπορική σύνδεση της Σμύρνης με Λέσβο και Χίο καθώς και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με πλοίο τύπου Ro-Ro με τη Θεσσαλονίκη.

«Η Τουρκία είναι μία χώρα με μεγάλες εξαγωγές και αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευθεί η Ελλάδα. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε διάφορες εμπορικές συναλλαγές και συμφωνίες προς όφελος και των δύο χωρών ώστε τα εμπορεύματα να ξεκινούν από την Τουρκία να διέρχονται από την Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ήδη σοβαροί επιχειρηματικοί κύκλοι και από τις δύο χώρες προωθούν το συγκεκριμένο σχέδιο», ανέφερε ο κ. Ντεμιρτάς.

Για το www.politischios.gr, Denizhan Guzel, Izmir

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ