15.11.2021 11:17

Έντονη διαμαρτυρία από το Επιμελητήριο για την απένταξη της δράσης ενίσχυσης ίδρυσης καινοτόμων επιχειρήσεων

Την έντονη διαμαρτυρία του Επιμελητηρίου Χίου, προκάλεσε η απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να ανακαλέσει την πρόσκληση χρηματοδοτικής ενίσχυσης για την ίδρυση καινοτόμων επιχειρήσεων.

Σε επιστολή της προς τον Κώστα Μουτζούρη, η διοίκηση του Επιμελητηρίου της Χίου, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση ρίχνει νερό στο μύλο της αποεπένδυσης που βιώνει η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια προσθέτοντας ότι οι καινοτόμες νεοφυείς επενδυτικές προσπάθειες δεν άξιζαν αυτή την αντιμετώπιση.


Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Αγαπητέ κ. Μουτζούρη,

Σας μεταφέρουμε την έντονη αντίδραση του τοπικού επιχειρηματικού ιστού για την αιφνίδια ανάκληση ισχύος της Πρόσκλησης υποβολής προτάσεων χρηματοδοτικής ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων για τη δράση 3.a.2.“Ενίσχυση της ίδρυσης μικρών και πολύ μικρών καινοτόμων επιχειρήσεων, με προτεραιότητα στους τομείς της RIS3”, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο» 2014-2020.

Κρίνουμε ότι ο χειρισμός του συγκεκριμένου ζητήματος από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπήρξε εντελώς άστοχος για τους κάτωθι λόγους:

-Επί διετία οι δυνητικοί επενδυτές υπεβλήθησαν σε μία άκρως εξαντλητική γραφειοκρατική αλλά και κοστοβόρα διαδικασία για να υποβάλουν την επενδυτική τους πρόταση.

- Μέχρι και πρόσφατα εζητούντο διευκρινίσεις και πρόσθετα δικαιολογητικά από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης προσθέτοντας ακόμη μεγαλύτερο γραφειοκρατικό φόρτο στους υποψηφίους επενδυτές.

- Έως και την ημέρα της ανακοίνωσης ανάκλησης της πρόσκλησης καμία ενημέρωση δεν εδόθη στους υποψηφίους επενδυτές με αποτέλεσμα αφενός οι περισσότεροι να απωλέσουν τη δυνατότητα να υποβάλουν το επενδυτικό τους σχέδιο σε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης και αφενός να καθυστερήσουν την έναρξη της επένδυσης τους αναμένοντας τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Όσοι δε ξεκίνησαν την επένδυση τους γνωρίζοντας ότι είχαν υψηλή βαθμολογία, τώρα βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς δεν υπάρχει προοπτική χρηματοδότησης.

- Η αιτιολόγηση της ανάκλησης είναι -κατά την άποψή μας- αβάσιμη καθώς η πανδημία του covid 19 δεν προέκυψε χθες και σε οποιαδήποτε περίπτωση έπρεπε να υπήρχε πρόνοια για την εξεύρεση πρόσθετων πόρων για την ικανοποίηση των καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων ίδρυσης νέων επιχειρήσεων. Υπενθυμίζουμε ότι το Επιμελητήριο Χίου με σειρά επιστολών από νωρίς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου που αφορούσε τους ελλιπείς πόρους του Προγράμματος.

Κύριε Περιφερειάρχα,

Το Βόρειο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια βιώνει την εποχή της αποεπένδυσης και η πρόσφατη ανάκληση του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού κινήτρου από την Π.Β.Α δυστυχώς ρίχνει νερό σε αυτό το μύλο.

Οι καινοτόμες νεοφυείς επενδυτικές προσπάθειες δεν άξιζαν αυτή την αντιμετώπιση.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση απαιτηθεί επί του θέματος.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ