Οικονομία

16/3/18 10:05

τελ. ενημ.: 16/3/18 19:04

Εκτόνωση σε περιβάλλον με «κλειστά χαρτιά»

Διαδικαστικά η δεύτερη κατά σειρά κλαδική συνάντηση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο, αυτή τη φορά για τον τουρισμό, ήταν εμφανώς βελτιωμένη συγκριτικά με την πρώτη για τον κατασκευαστικό κλάδο. Ουσιαστικά όμως εξελίχθηκε σε άλλο ένα … κυτίο παραπόνων, καθώς τέτοιου είδους πρωτοβουλίες διαλόγου, χωρίς σκελετό κεντρικής πρότασης, θα εξελίσσονται σε πολύωρες βεγγέρες με μόνο πρακτικό αποτέλεσμα την εκτόνωση.

Απ’ τα θετικά της βραδιάς σε μια κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων του Επιμελητηρίου,  με ηχηρές απουσίες όμως από τον τουριστικό κόσμο, ήταν το δίκτυο επαφών με εκπροσώπους αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών, στους οποίους μεταδόθηκε δια ζώσης η αγανάκτηση της Χίου για τα πανάκριβα εισιτήρια, και η πολύ καλή παρουσίαση του Σχολείου Τουρισμού, που πρόκειται να διοργανωθεί στο νησί μας στα μέσα Μαΐου.

Επιλογή «κλειστά χαρτιά»

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η διοίκηση του Επιμελητηρίου επέλεξε να κρατήσει εκ νέου κλειστά τα χαρτιά της για τις προθέσεις της στην προσπάθεια μεταστροφής της οικονομίας του νησιού με κατεύθυνση τον τουρισμό.

Στις επίσημες τοποθετήσεις τους τόσο ο Παντ. Λεγάτος όσο και η Αναστ. Λιβανού δεν ενημέρωσαν για τις πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσονται εκ μέρους του Επιμελητηρίου και έτσι δεν πέρασε ο στόχος του ενθαρρυντικού μηνύματος ότι καταβάλλεται πια συγκροτημένη προσπάθεια βελτίωσης της στρατηγικής για τον τουρισμό. Δεν έκαναν καν νύξη ούτε για τη συζήτηση που έγινε παρουσία του προέδρου του Φορέα Τουρισμού του Μολύβου πριν λίγες μέρες στο Επιμελητήριο, αφήνοντας στο τέλος την αίσθηση στους παριστάμενους ότι πήγαμε, εκτονωθήκαμε κι αυτό ήταν όλο.

Δημιουργήστε μας έργο

Από τη συζήτηση ξεχώρισε το κοινό μοτίβο των εκπροσώπων των αεροπορικών εταιρειών. Η παρουσία τριών στη γραμμή της Χίου και η πύκνωση της καθημερινής συγκοινωνίας αργά αλλά σταθερά βελτιώνει το επίπεδο τιμών. Στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι τους έδειξαν πρόθυμοι να στηρίξουν με … τα φτερά τους το άνοιγμα του νησιού σε νέες ευρωπαϊκές αγορές, αρκεί η Χίος να βρει την ταυτότητα της και να προχωρήσει σε συνεργασίες με ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Ηχηρή αυτοκριτική

Στις παρεμβάσεις τους οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν ωραιοποίησαν καταστάσεις. Η διάθεση αυτοκριτικής ήταν διάχυτη στις τοποθετήσεις όλων και η αίσθηση ότι «κάτι δεν κάνουμε εμείς καλά» επισκίασε την αποκάλυψη του Μιχ. Κολοκυθιά ότι οι κορυφαίες διαδυκτιακές πλατφόρμες στοχεύουν στην εξαφάνιση της Χίου, εμφανίζοντας εισιτήρια και τιμές δωματίων με υψηλότερες από τις ισχύουσες τιμές.

Ο λιμένας Μεστών

Το ακροατήριο έδειξε να συνηγορεί με την εκτίμηση ότι όταν στοχεύεις σε μεταστροφή στον θεματικό τουρισμό δεν αφήνεις στη τύχη της την πολιτική υπαίθρου και με κύριο μοχλό την αξιοποίηση του λιμένα των Μεστών, έδειξε να θέλει να ωθήσει τις αρχές στη λήψη αποφάσεων που θεωρούν ότι έχουν μηδαμινό πολιτικό όφελος. Άλλωστε σε παρέμβαση του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Αντ. Κέφης, υπονόησε καθαρά ότι η πιο έντονη χρήση του λιμένα των Μεστών είναι αποκλειστικά θέμα πολιτικής υπόδειξης.

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση