16.5.2018 11:33

Η κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. βουλιάζει Οινούσσες και Ψαρά

• Στο όριο λειτουργίας τους πολλές επιχειρήσεις, προετοιμάζονται για τα χειρότερα μόλις ο μειωμένος ΦΠΑ παύει να ισχύει και για την τροφό Χίο.

Σε ταφόπλακα για τις εναπομένουσες ανοιχτές επιχειρήσεις των Οινουσσών και των Ψαρών αποδεικνύεται η εξομοίωση των συντελεστών φορολόγησης 5 μήνες μετά την κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ.

Οι ελάχιστες επιχειρήσεις δίνουν το δικό τους αγώνα να παραμείνουν ανοιχτές, με τη Χίο να φαντάζει προς ώρας ως φορολογικός παράδεισος ειδικά για προμήθειες, πρώτες ύλες και καύσιμα.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Η απότομη αύξηση του ΦΠΑ από το 17% στο 24% για τις Οινούσσες και τα Ψαρά σήμανε έναν ιδιότυπο αγώνα επιβίωσης για τις ελάχιστες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στα δύο ακριτικά νησιά. Οι καταστηματάρχες είχαν να επιλέξουν μεταξύ είτε της αύξησης των τιμών (με τον κίνδυνο απώλειας πελατείας) είτε της απορρόφησης της αύξησης του ΦΠΑ, που οδηγεί στην αντίστοιχη μείωση του τζίρου τους.

«Ο κόσμος προσπαθεί να μας στηρίξει αλλά…»

Μη έχοντας άλλη λύση επιβίωσης οι περισσότεροι καταστηματάρχες στις Οινούσσες κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν τους καταναλωτές που βάλλονται από τις οριζόντιες φορολογικές πολιτικές της κυβέρνησης.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για εμάς. Τα μεταφορικά κόστη έχουν αυξηθεί και η τιμή των προϊόντων έχει ανέβει σημαντικά. Πλέον οι λίγοι που έχουμε επιχειρήσεις στο νησί αποτελούμε είδος προς εξαφάνιση. Ο κόσμος προσπαθεί να μας στηρίξει αλλά πόσο θα αντέξει;», ανέφερε στον «π» ο Περ. Κομνηνάρης, ιδιοκτήτης φούρνου στις Οινούσσες.

«Δεν αντέχουμε άλλη απορρόφηση αυξήσεων»

Η χρονιά ξεκίνησε εξαιρετικά άσχημα ιδιαίτερα και για τα καταστήματα εστίασης.

«Το 2018 δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για εμάς. Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι άνθρωποι των Οινουσσών μας στηρίζουν αλλά η κίνηση έχει πέσει αισθητά. Προς το παρόν έχουμε απορροφήσει την αύξηση του Φ.Π.Α. αλλά δεν αντέχουμε άλλο. Από την άλλη σε ποιους να αυξήσουμε τις τιμές; Η πελατεία μας είναι συνταξιούχοι, άνεργοι και σπουδαστές Α.Ε.Ν.», δήλωσε η Ι. Νικηφόρου, ιδιοκτήτρια καφέ στις Οινούσσες.  

Το νεκρό 10μήνο

Η κατάσταση δυσκολεύει περισσότερο στα ακριτικά Ψαρά. Η μεγαλύτερη απόσταση, τα αυξημένα ναύλα και τελευταία η αύξηση του Φ.Π.Α. έχει μετατρέψει τη ζωή των κατοίκων σε καθημερινό μαρτύριο.

«Δεν έχουν καταλάβει ότι κρατάμε τον κόσμο στο νησί με νύχια και με δόντια. Επειδή οι εμπορικές συναλλαγές διεξάγονται κατά κύριο λόγο με τη Χίο, όπου ισχύει ακόμα ο μειωμένος Φ.Π.Α., αρκετοί κάτοικοι σπεύδουν να προμηθευτούν πράγματα από εκεί. Όμως από 1η Ιουλίου τα προβλήματα που συνοδεύουν την αύξηση του Φ.Π.Α. θα γίνουν πιο έντονα», σημείωσε ο δήμαρχος Ψαρών, Κ. Βρατσάνος.

Κατά τον κ. Βρατσάνιο η Κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει υπόψη της ότι οι επιχειρήσεις σε νησιά όπως τα Ψαρά και Οινούσσες λειτουργούν το πολύ 2 μήνες όλο το καλοκαίρι ενώ τους υπόλοιπους 10 δίνουν αγώνα για την επιβίωσή τους.

«Το μεταφορικά ισοδύναμο, ιδιαίτερα αν εφαρμοστεί και για τα καύσιμα, θα είναι ένα ιδιαίτερα θετικό μέτρο. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες του νησιωτικού Φ.Π.Α», κατέληξε ο δήμαρχος.  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ