13.9.2018 19:17

Βγάζουν μεροκάματο τα … κουντουρούδια

Στην Ελλάδα της κατοχής τα χαρούπια ή κουντουρούδια στη χιακή διάλεκτο αποτέλεσαν την εναλλακτική σοκολάτα για τα μικρά παιδιά αλλά και κύριο γεύμα, ειδικά στα αστικά κέντρα, όπου οι ανάγκες σίτισης ήταν μεγαλύτερες.

Τι κάνει όμως τόσο ξεχωριστό το κουντουρούδι; Ουσιαστικά πρόκειται για έναν από τους πιο εκλεπτυσμένους και θρεπτικούς καρπούς της ελληνικής γης. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου ελάχιστοι γνωρίζουν τη χρησιμότητά και τα παράγωγά του, είναι πολύ δημοφιλής στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού απ’ όπου η Ελλάδα εισάγει τα κουντουρούδια και τα διαθέτει στο εμπόριο.

Σε εγχώριο επίπεδο η μοναδική οργανωμένη παραγωγή βρίσκεται στην Κρήτη ενώ αναξιοποίητος παραμένει ο καρπός του δέντρου στις περιοχές της Βόρειας Χίου, εκεί όπου υπάρχει πληθώρα τέτοιων δέντρων.

Τις τελευταίες χρονιές μάλιστα τα αποθέματα στο ελληνικό εμπόριο έχουν συρρικνωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, κάτι που κάνει τον καρπό της χαρουπιάς δυσεύρετο.

Η χρήση του στις ζωοτροφές

Στη σύγχρονη εποχή το χαρούπι αποτελεί ένα παραμελημένο προϊόν για τους Έλληνες που έχουν ταυτίσει τη χρήση του με τις ζωοτροφές εξαιτίας του γεγονότος ότι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά.

Ακόμα και έτσι, οι περισσότεροι αγνοούν ότι η συλλογή του και η διάθεσή του σε καταστήματα ζωοτροφών μπορεί να αποτελέσει ένα αρκετά ικανοποιητικό εισόδημα, αφού η τιμή του στο εμπόριο κυμαίνεται από 0,25 έως 0,30 ευρώ το κιλό.

Σε μία προσπάθεια εξεύρεσης ντόπιου χαρουπιού η εταιρεία ζωοτροφών του Μ. Ντούλη ξεκίνησε να αναζητά ντόπιους παραγωγούς προκειμένου να της διαθέσουν ποσότητα κουντουρουδιών με σκοπό την ανάμειξη με ζωοτροφές.

«Γενικά υπάρχει σημαντική έλλειψη στο εμπόριο. Είναι ένα είδος που τα τελευταία χρόνια εισάγεται από χώρες της Αφρικής, αφού οι παραγόμενες ποσότητες από την Κρήτη δεν επαρκούν. Εμείς χρησιμοποιούμε τα χαρούπια προκειμένου να τα διαθέσουμε στο εμπόριο σαν ζωοτροφή, αφού η συγκεκριμένη χρήση τους είναι ευρέως διαδεδομένη», σημειώνουν τα στελέχη της εταιρείας ζωοτροφών στον «π».

Υπάρχουν ποσότητες στη Βόρεια Χίο

Το ενθαρρυντικό στην περίπτωση της Χίου είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται την αξία του κουντουρουδιού, ξεκινώντας να μαζεύουν τον πολύτιμο καρπό από τα δέντρα που έχουν στη διάθεσή τους.

«Υπάρχουν αρκετά μεγάλες ποσότητες στη Βόρεια Χίου και σχεδόν ελάχιστα δέντρα στη νότια πλευρά του νησιού. Εμείς συνήθως τα αγοράζουμε τοις μετρητοίς από παραγωγούς της Αθήνας αλλά με δεδομένη την έλλειψη ξεκινήσαμε να αναζητάμε ποσότητες στη Χίο και η ανταπόκριση είναι ικανοποιητική. Άλλοι τα πληρώνονται και άλλοι τα ανταλλάσσουν με άλλα προϊόντα», επισημαίνει η εταιρεία στον «π».

Όσο και η σουλτανίνα

Ιδιαίτερη αξία στο χαρούπι δίνει το γεγονός ότι η τιμή του είναι τόσο ικανοποιητική, αν τη συγκρίνει κανείς με ένα ευρέως διαδεδομένο προϊόν όπως η ποικιλία της σουλτανίνας. Και αυτό γιατί το 1 κιλό, που για παράδειγμα καταλήγει προς οινοποίηση, πωλείται προς 0,20 έως 0,25 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που το χαρούπι αποτελεί καρπό ενός δέντρου που δεν χρειάζεται καν καλλιέργεια ή φροντίδα.

Αν ο κόσμος ήξερε πόσο λίγη φροντίδα θέλουν οι χαρουπιές και ότι μπορούν να δώσουν χωρίς πολύ κόπο ένα καλό συμπληρωματικό εισόδημα, τότε η κατάσταση ίσως να ήταν διαφορετική.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ