26.1.2018 19:59

Αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα τους οι Χιώτες εργολάβοι

Οι πληγές του κατασκευαστικού κλάδου αναδείχθηκαν στην συζήτηση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο.

 Τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο βραχίονας της τοπικής οικονομίας, ο κατασκευαστικός κλάδος, ανέδειξε η πρωτοβουλία της νέας διοίκησης του Επιμελητηρίου Χίου με τον ενδεικτικό τίτλο «μιλάμε».

Η απογοήτευση για τη διαρκώς φθίνουσα πορεία του κλάδου δεν αντιστράφηκε ούτε από την επιχείρηση εξωραϊσμού της κατάστασης από τους αντιπεριφερειάρχη και δήμαρχο Χίου, που κλήθηκαν να παρουσιάσουν τα έργα που έχουν προγραμματισθεί να υλοποιηθούν εντός του 2.018. Αν οι εξαγγελίες λαμβάνονταν τοις μετρητοίς από τους επιχειρηματίες, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς περισσότερα από 100 εκ. ευρώ θα έπεφταν στην τοπική αγορά από δημόσια έργα. Οι πάντες όμως γνώριζαν ότι η εικόνα αυτή ήταν πλασματική, δεν απηχούσε την πραγματική κατάσταση.

Τα χαρακώματα

Για τα λιγοστά πια δημόσια έργα γίνεται … σφαγή στους προθαλάμους των διαγωνισμών. Οι περιορισμένες δημοπρατήσεις έχουν ως αποτέλεσμα εκπτώσεις στα όρια της βιωσιμότητας των έργων. Για κάθε 1 εκ. που ακούγεται, υπολογίζετε ότι στην πραγματική οικονομία φθάνει το μισό, εξήγησε ο Γ. Ζαννάρας, από τους ελάχιστους εκπροσώπους του κλάδου που πήρε το λόγο.

Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση για τα δημόσια έργα με υψηλό προϋπολογισμό. Αυτά προσελκύουν το ενδιαφέρον και εταιρειών εκτός Χίου, με πλείστα παραδείγματα να καταλήγουν σε εταιρείες υπό το φάσμα της χρεωκοπίας. Τελικό αποτέλεσμα, τα έργα να αφήνονται ημιτελή και τελικά να ολοκληρώνονται με τη μορφή της υπεργολαβίας από τοπικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις, με πολύ περιορισμένο ή και ανύπαρκτο κέρδος.

Ανύπαρκτα ιδιωτικά

Τη δύσκολη κατάσταση στον τομέα των δημοσίων έργων έρχεται να συμπληρώσει η πλήρης στασιμότητα στις ιδιωτικές οικοδομές. Το κλίμα επισφάλειας, το οποίο εντείνεται και από τη βαριά σκιά του προσφυγικού, σε συνδυασμό με το έντονο κλίμα αποεπένδυσης, από την αδυναμία του νησιού να δημιουργήσει προϋποθέσεις σύντομης απόσβεσης των οποίων ιδιωτικών επενδύσεων, έχει οδηγήσει στα τάρταρα και τα ιδιωτικά έργα.

Ο φαύλος κύκλος

Την εικόνα περιέγραψε παραστατικά ο μηχανικός Ν. Αποστολής. Αφού αναρωτήθηκε αν οι αιρετοί διαπιστώσουν την απουσία από την αίθουσα των μικροκατασκευαστών, ουσιαστική απόδειξη σταδιακής εξάλειψης του κλάδου, κατηγόρησε, ειδικά το δήμαρχο Χίου, για αναφορά σε έργα έωλα, που δεν έχουν ακόμα εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις. «Την πτωχεία των κατασκευαστών την αντιλαμβάνεστε;», αναρωτήθηκε.

Ο Ν. Αποστολής έθεσε και το κορυφαίο ζήτημα της αντιμετώπισης από τις κρατικές υπηρεσίες. Έντονα επικριτικός υπήρξε για την δυσκαμψία, όπως την χαρακτήρισε, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ με ένα προσωπικό του παράδειγμα επέκρινε και τη στάση του Δασαρχείου. «Εδώ και τέσσερα χρόνια περιμένω πράξη χαρακτηρισμού», ανέφερε, ζητώντας από τις αρχές την παρέμβαση τους, έστω κι αν δεν έχουν άμεση θεσμική εμπλοκή.

«Πως παρεμβαίνετε; Θέλουμε να σας δούμε να στέκεστε δίπλα μας», προέτρεψε τους αιρετούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Γ. Ζαννάρας, έφερε το παράδειγμα του 1ου τμήματος του περιφερειακού, για να περιγράψει τις καθυστερήσεις στα έργα από τον αραμπά των υπηρεσιών. «Η σύμβαση προέβλεπε την ολοκλήρωση του έργου σε 18 μήνες. Βρισκόμαστε στα 3 χρόνια και κανείς δεν ξέρει πόσο ακόμα θα κρατήσει. Απαγορεύεται οποιοσδήποτε προγραμματισμός από τη στάση τους», συμπλήρωσε.

Λατομικές ζώνες

Την ευθύνη των αιρετών στην χαρακτηριστική ολιγωρία χωροθέτησης νέων λατομικών ζωνών ανέδειξε ο Ν. Αποστολής. Εκτίμησε ότι το μοναδικό νόμιμο λατομείο δεν βρίσκεται σε κεντροβαρή θέση, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλότατο κόστος μεταφοράς των υλικών και να επιβαρύνεται επιπλέον το κόστος των κατασκευών. «Δεν μπορείτε να αποποιείσθε της ευθύνης. Δεν δίνετε κατευθύνσεις στις Επιτροπές που ασχολούνται με την υπόθεση; Εμείς γιατί δίνουμε κατευθύνσεις στα γραφεία μας κι εδώ πολιτική κατεύθυνση να ανοίξουν κι άλλες λατομικές ζώνες δεν υπάρχει;»

Μεσοβέζικη λύση

Το θέμα της εκφόρτωσης οικοδομικών υλικών στον κεντρικό λυμένα της Χίου, αντί των Μεστών, επανέφερε ο δικηγόρος Κ. Βεργίνας, εκπροσωπώντας, όπως ανέφερε, συνολικά 30 επαγγελματίες. «Η λύση της εκφόρτωσης στο λιμένα Μεστών δόθηκε για τα εύφλεκτα φορτία και φτάσαμε στο σημείο να φορτώνονται αυτά κανονικά στο λιμάνι της Χίου και να έχουν απομακρυνθεί μόνο τα οικοδομικά υλικά», εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται μόνο σε υλικά λατόμευσης αλλά ακόμα και σε πλακάκια ή μάρμαρα.

Κατά την άποψη του το κάθε φορτίο για τη μεταφορά του από τα Μεστά στη Χίο επιβαρύνεται με 150 ευρώ πρόσθετο μεταφορικό κόστος. Κατέληξε μάλιστα απευθύνοντας πρόταση «μεσοβέζικης λύσης». «Δεν επιθυμούμε να γίνεται ζημιά στην τουριστική εικόνα του λιμανιού. Μπορεί όμως να βρεθεί συμβιβαστική λύση και τους μήνες της μη τουριστικής αιχμής να επιτρέπεται η εκφόρτωση και στο λιμάνι της Χίου», πρότεινε.

Λαθρο … εγκαταστάτες

Το θέμα της εισβολής στην αγορά εργασίας προσώπων που δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα έθεσε ο Κ. Γιαγκουδάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων. «Το επάγγελμα μας πλήττεται από τους λαθροεγκαταστάτες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξήγησε μάλιστα ότι οι περισσότεροι προέρχονται από την τάξη των δημοσίων υπαλλήλων και προανήγγειλε τη λήψη μέτρων με αυστηρούς ελέγχους το επόμενο διάστημα. «Τα πρόστιμα για όποιον συλληφθεί είναι υψηλά», προειδοποίησε.

Επισημάνσεις

Ο εργολάβος Απ. Ροδίτης πρότεινε την ασφαλή στροφή του κλάδου στις ιδιωτικές κατασκευές. «Να εντοπίσουμε τις κατηγορίες των ενδιαφερόμενων να οικοδομήσουν συμπατριωτών μας», πρότεινε, προσδιορίζοντας τις στο χώρο της ναυτιλίας, της μαστιχοπαραγωγής και της ομογένειας. «Εκεί υπάρχουν σήμερα δυνατότητες, εκεί πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα εμπιστοσύνης», ανέφερε.

Ο συνταξιούχος μηχανικός Δημ. Μυλωνάδης επεσήμανε την επιβάρυνση του κατασκευαστικού χώρου από το βαρύ τίμημα του ΕΝΦΙΑ και πρότεινε, με την επίκληση της πραγματικής προσφυγικής κρίσης, να ζητηθεί η εξαίρεση των νησιών μας από την καταβολή του.

Τέλος ο τραπεζικός Τ. Κώσταλος επέμεινε ότι κακώς φορτώνεται στο τραπεζικό σύστημα μέρος της ευθύνης για την πορεία του κλάδου, διευκρινίζοντας ότι η Τράπεζα που εκπροσωπεί αναζητεί πελάτες για δανειοδότηση αλλά δεν βρίσκει.

Απ’ τις διαπιστώσεις στη δράση

Η συζήτηση, η οποία επιβαρύνθηκε υπέρμετρα από τις δυο αυτοδιοικητικές παρεμβάσεις των Στ. Κάρμαντζη και Μαν. Βουρνού, απέκτησε τελικά έναν χρήσιμο διαπιστωτικό χαρακτήρα. Ο Μαν. Λεγάτος προανήγγειλε ότι ανάλογες συζητήσεις σε κλαδικό επίπεδο θα συνεχιστούν, καθώς είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για τους επαγγελματίες να αισθάνονται ότι η φωνή τους μεταφέρεται στο Επιμελητήριο και για τη νέα διοίκηση να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τα προβλήματα.

Η δύσκολη φάση είναι η επόμενη, πώς θα εντοπιστεί ο τρόπος που οι διαπιστώσεις θα γίνουν πράξη. Διάθεση φάνηκε ότι υπάρχει από τη νέα διοίκηση, θα πρέπει πια να συνδυαστεί κι από ένα πλέγμα ικανοτήτων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ