15.3.2013 10:51

Ύστατη ευκαιρία για τη βορειοδυτική Χίο

• ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΑΠΟΨΕ (18.00) ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΑΝΗ

Βουτιά στα βαθιά απόψε για το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου. Η προγραμματισμένη πρώτη θεματική του συνεδρίαση (στις 18.00) παρέχει τη δυνατότητα στους αιρετούς να κουβεντιάζουν ήρεμα κι απλά, χωρίς το μόνιμο άγχος του χρόνου απ’ την πληθώρα των θεμάτων στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης ή την ξαφνική εμφάνιση θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης, όπως συμβαίνει στις περισσότερες συνεδριάσεις.

Η επιλογή τα προβλήματα και οι προοπτικές της Αμανής να απασχολήσουν την πρώτη συνεδρίαση έχει πρόσθετο βαθμό δυσκολίας. Ως θέμα δεν περιχαρακώνεται στα όρια ευθύνης του Δημοτικού Συμβουλίου, διαπερνά πολλές βαθμίδες διοίκησης και ενδιαφέροντος, για αυτό και ο κ. Στ. Καμπούρης έχει απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, στους δυο τοπικούς βουλευτές, τους περιφερειακούς μας εκπροσώπους, τους εκπροσώπους κομμάτων, επικεφαλής υπηρεσιών εποπτευόμενων από το κράτος κ.α., σε μια προσπάθεια η προσέγγιση να είναι πολύπλευρή, όπως απαιτεί και η φύση του θέματος.

Πίεση χρόνου

Αυτή τη φορά η πίεση του χρόνου δε θα έρθει από τον αριθμό των θεμάτων αλλά από τη φθορά που έχει υποστεί σε όλα τα επίπεδα η περιοχή της Αμανής, υπό την απειλή ευθέως της ερημοποίησης. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι των χωριών σβήνουν, μαζί τους και οι ίδιοι οι οικισμοί και τα χρονικά περιθώρια ανασύνταξης των δυνάμεων έχουν περιοριστεί δραματικά. Κάθε μέρα που περνά θολώνει περισσότερο η πιθανότητα να αλλάξει η κατάσταση, ακόμα και τώρα που η κρίση διώχνει μαζικά άνεργο πληθυσμό από τα αστικά κέντρα. Με ποια υποδομή, όμως, να τολμήσουν την επιστροφή;

Υπέρβαση

Καινοτομία και στους εισηγητές. Με εξαίρεση τον αντιδήμαρχο Αμανής, Γ. Χρίτη, ο οποίος καλείται να περιγράψει τις συνθήκες διοίκησης της περιοχής πριν και μετά τη συνένωση της στα όρια του ενιαίου Δήμου Χίου, οι υπόλοιποι εισηγητές δεν έχουν ιδιότητα αιρετού.

  • ο Ν. Γεωργούλης παρουσιάζει την υφιστάμενη κατάσταση και προσδιορίζει τους πυλώνες πάνω στους οποίους μπορεί να χαραχτεί ένα στρατηγικό σχέδιο ανασύνταξης της Αμανής.
  • ο Σωτ. Παραδείσης, διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου της Βολισσού αναφέρεται στις δυσκολίες που συναντά το εκπαιδευτικό έργο.
  • ο Β. Φαφαλιός καταθέτει τις προτάσεις της περιοχής, όπως προέκυψαν από διάλογο με τους τοπικούς φορείς.

Ο δείκτης αποτελεσματικότητας της πρώτης θεματικής συνεδρίασης θα καθοριστεί από τη στάση όσων συμμετάσχουν. Αιρετοί, κόμματα και φορείς είναι αναγκαίο να αφήσουν κατά μέρος τις αντεγκλήσεις και να κάνουν τη δική τους υπέρβαση, υιοθετώντας διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας σε ένα σχεδιασμό από μηδενική βάση.

Άλλωστε το αποτέλεσμα της αποψινής συνεδρίασης θα αποτελέσει και πρόκριμα για την υπόλοιπη θεματική ατζέντα, που ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έχει κατά νου.

Αναμονή

Το γεγονός ότι η Αμανή παίζει απόψε ένα από τα τελευταία της χαρτιά δείχνουν να το κατανοούν όλοι όσοι εξακολουθούν να την πιστεύουν. Για αυτό και η αποψινή συνεδρίαση προβλέπεται να είναι κατάμεστη από δημότες και φίλους της περιοχής, οι οποίοι προσβλέπουν από τη διαδικασία να ανατείλει μια νέα ελπιδοφόρα μέρα για τη βορειοδυτική Χίο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ