13.11.2012 18:24

Θα παραιτηθούν, αν απολυθούν εργαζόμενοι

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΑΚΡΑ

 
Συντάσσονται με τους υπόλοιπους δημάρχους και δε δίνουν τα στοιχεία των υπαλλήλων του Δήμου Χίου στο Υπουργείο Εσωτερικών, συμμετέχοντας παράλληλα στην απόφαση για ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, ο δήμαρχος Χίου και οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, υιοθετώντας την απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Χίου που απειλούνται με απόλυση είναι περίπου 100 και ήδη στο δημοτικό κατάστημα επικρατεί αναταραχή κι ανησυχία, με τις γενικές συνελεύσεις να διαδέχονται η μία την άλλη και τους υπαλλήλους να προσπαθούν να βρουν διέξοδο αναζητώντας πληροφορίες στα συνδικαλιστικά τους όργανα για το πώς θα προασπίσουν τις δουλειές τους.
 
Και στην ΚΕΔΚΕ
Σε δυο ψηφίσματα, ένα για την αναγκαιότητα δημιουργίας του Παρατηρητηρίου κι ένα για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των δήμων κατέληξε η έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, χωρίς εκπροσώπηση από τη Χίο λόγω της ημέρας, τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν ήταν το αίτημα για ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων και το αίτημα για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όσον αφορά τη συνταγματικότητα της δημιουργίας Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
 
Η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων
 Σε ό,τι αφορά στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στους ΟΤΑ, αποφασίσθηκε ότι οι δήμοι δε θα μπουν στη διαδικασία ενημέρωσης των υπουργείων με στοιχεία που θα επιτρέψουν την προώθηση απολύσεων. Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη συντάξει τους καταλόγους για τον αριθμό εργαζομένων και τη σχέση εργασίας τους στο δημόσιο τομέα.
Στο ψήφισμα που εκδόθηκε για τις απολύσεις μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων εκφράζει την πλήρη διαφωνία της με:

  • τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων που οδηγεί τους δήμους σε αδυναμία εκπλήρωσης του ρόλου τους
  • τη συνεχιζόμενη μισθολογική υποβάθμιση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό των Δήμων και επιφέρει παράλυση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
  • την απαγόρευση προσλήψεων Υ.Ε. μέχρι το 2016 ειδικότερα στις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες, που τις οδηγεί στη διάλυση τους.
  • δηλώνει ότι οι Δήμοι δε θα γίνουν συμμέτοχοι σε αυτήν τη διαδικασία και προτρέπει τους αιρετούς να μη συμμετέχουν.»

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ