5.7.2012 11:11

Στο μικροσκόπιο η ορνιθολογική μελέτη για τις ανεμογεννήτριες

- ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Ν. ΜΑΡΚΟΥ

 
Στις 20 Ιουλίου ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τα συμπληρωματικά στοιχεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στη Χίο, τη Λήμνο και τη Λέσβο με το γειτονικό νησί να παίρνει τη σκυτάλη σε επίπεδο πραγματοποίησης ενημερωτικής ημερίδας με την παρουσία εκπροσώπων της ΡΑΕ της Ρόκας, του υπουργείου περιβάλλοντος κ.αλ.
 
Η ανακοίνωση
Όπως ενημέρωσε η Περιφέρεια «σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Η.Π.37111/2021/ΦΕΚ 1391/Β/29-09-2003 και σε εφαρμογή της γνωστοποιούμε στους ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες ότι έχουν υποβληθεί Συμπληρωματικά Στοιχεία του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του έργου: «ΑΣΠΗΕ, συνολικής ισχύος 706 ΜW, στις νήσους Λήμνο, Λέσβο και Χίο, και Ηλεκτρική Διασύνδεσή τους στο Ηπειρωτικό Σύστημα». Φορέας εκτέλεσης έργου: «ΡΟΚΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ Β. ΕΛΛΑΣ Ι & ΙΙ»
Πληροφορίες για το περιεχόμενο των Συμπληρωματικών Στοιχείων του φακέλου της Μελέτης, μπορείτε να ζητάτε από τη Δ/νση Περ/ντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τηλ. 2251354810 και από το Τμήμα Περ/ντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Χίου τηλ. 2271352315 από 21-06-2012 έως 20-07-2012
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν εγγράφως τις απόψεις – αντιρρήσεις τους στην Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας – Περιβάλλοντος & Υποδομών ή στη Διεύθυνση Περ/ντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Βουρνάζων 2, Μυτιλήνη 81 100, τηλ. 2251354810 ή στο Τμήμα Περ/ντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Χίου, Κουντουριώτου 16, Χίος 82 100, τηλ.2271352315 από 21-06-2012 έως 20-07-2012 .
Αρμόδια για την έγκριση της μελέτης είναι το Υπουργείο Περ/ντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΠΕ, Τμήμα Α΄, Λ.Αλεξάνδρας 11, Αθήνα 11473, τηλ. 2106417962».
Μέσα στο Αύγουστο η απόφαση
Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ολοκληρώθηκε με την συμπλήρωση της ορνιθολογικής μελέτης, καθ’ υπόδειξη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Μετά τις 20 Ιουλίου, οπότε λήγει η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, θα συνεδριάσει το περιφερειακό συμβούλιο για να γνωμοδοτήσει συνολικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.
Όπως εξηγεί  ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Μάρκου, «Τον Απρίλιο που μας πέρασε, είχαμε στα χέρια μας την ΜΠΕ. Έγινε αναφορά από την Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία για ελλείψεις στην ορνιθολογική μελέτη και τώρα υποβλήθηκε η συγκεκριμένη μελέτη συμπληρωμένη και ξεκινά η διαβούλευση επί της ορνιθολογικής. Αμέσως μετά, το Περιφερειακό συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει επί του συνόλου της ΜΠΕ».
Πιθανές ημερομηνίες συζήτησης του θέματος και γνωμοδότησης επί του συνόλου της ΜΠΕ για το έργο στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι οι τελευταίες μέρες του Ιούλη ή οι αρχές του Αυγούστου.
 
Ενημερωτική ημερίδα στη Μυτιλήνη
Ακολουθώντας το παράδειγμα του Κ. Γανιάρη, την επόμενη Πέμπτη στις 12 Ιουλίου στη Μυτιλήνη, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τη ΡΑΕ, την εταιρεία Ρόκας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και άλλους τους οποίους ο κ. Μάρκου δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει αφού τώρα ακόμη καταρτίζεται η πρόσκληση. Η ημερίδα θα είναι ανοικτή για το κοινό.
 
Δεν υπάρχουν σοβαρά εμπόδια
Αυτό τουλάχιστον εκφράζει ως προσωπική του εκτίμηση ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μάρκου για την ολοκλήρωση του έργου της τοποθέτησης των αιολικών πάρκων στα νησιά μας. « Απόψεις υπάρχουν και καλό είναι που συζητούνται. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει σοβαρό ζήτημα που να μην επιτρέπει την εκτέλεση του έργου. Υπάρχουν κάποια θέματα με υπηρεσίες (αρχαιολογία, κ.λπ) που πρέπει να εξεταστούν, γίνονται συζητήσεις αλλά δε θεωρώ ότι προκύπτει κανένα σοβαρό εμπόδιο σε αυτό το έργο που προστατεύει το περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα μπουν σε ψυχρή εφεδρεία τα εργοστάσια της ΔΕΗ στα νησιά μας.  Και προσωπικά υπάρχει μια λογική επιφύλαξη. Όλα τα συζητάμε, ακούμε και βλέπουμε», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ