21.3.2012 12:00

Στη μαύρη λίστα λόγω … περιορισμένης ορατότητας;

• ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΠΣΑΜΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

 
Ανάμεσα στους νομούς στους οποίους  εμφανίζονται αυξημένα επιδόματα αναπηρίας - και δη τυφλότητας - εμφανίζεται η Χίος. Με έκπληξη οι σύλλογοι των ΑμεΑ στη Χίο, από τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης είδαν τον τόπο μας να συγκαταλέγεται μεταξύ των νομών με περίσσεια επιδομάτων «μαϊμού», τα οποία έφερε στο φως η απογραφή προνοιακών επιδομάτων, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στη Ζάκυνθο προέκυψε ότι 700 άτομα λάμβαναν επίδομα τυφλότητας, ενώ ψηλά στη λίστα των νομών βρίσκονται Ηράκλειο, Φλώρινα, Καβάλα και Χίος.
 
Περιορισμένη διαφορά
146 είναι λιγότεροι οι δικαιούχοι που απογράφηκαν σύμφωνα με τις εντολές του Υπουργείου Υγείας. Στο ΚΕΠ της Χίου κατά τη διαδικασία που ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα απογράφηκαν 1.156 άτομα ενώ μέχρι πρότινος από το Τμήμα Πρόνοιας ο αριθμός αυτός έφτανε τα 1.300 άτομα. Κάθε χρόνο για τα προνοιακά επιδόματα στο νησί μας δίνονταν 5.700.000 ευρώ.
Στους 146 που δεν απογράφηκαν συγκαταλέγονται εκείνοι που δεν μπορούσαν να απογραφούν, γιατί εκκρεμεί ακόμα η εξέταση τους από την αρμόδια επιτροπή, κάποιοι που δε βρίσκονται πια στη ζωή και τέλος κάποιοι λίγοι που, ίσως διαισθανόμενοι ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, απείχαν από τη διαδικασία.
 
Πολλοί οι τυφλοί
 
Αίσθηση δημιουργεί τοπικά μόνο ο αριθμός των τυφλών, κάτι που προκάλεσε προφανώς το ενδιαφέρον των αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρόνοιας,  από τα 1.300 άτομα, οι σχεδόν 500 λαμβάνουν επίδομα τυφλότητας, δηλαδή στον τόπο μας το 38,5% των δικαιούχων επιδομάτων είναι… τυφλοί.
 
Διαμαρτυρία από τον ΠΣΑμΕΑ
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ενεργοποίησε χθες τον Παγχιακό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία. Η Σ. Μιχάλα και μέλη του Συλλόγου συναντήθηκαν χθες με το δήμαρχο Π. Λαμπρινούδη και τις επόμενες μέρες θα προβούν σε διαμαρτυρία για όσα ανακοινώθηκαν.
«Δεν υπάρχει καμιά απόκλιση στον τόπο μας. Απογράφηκαν συνολικά 1.156 άτομα στα ΚΕΠ. Υπάρχουν περίπου άλλα 100 άτομα που δεν έπαιρναν πια το επίδομα γιατί εκκρεμεί ο επανέλεγχος τους από την αρμόδια επιτροπή, οπότε δεν μπορούσαν να απογραφούν. Υπάρχουν κι άλλοι που έχουν πεθάνει. Τώρα αν υπάρχει κενό περίπου 50 αιτήσεων αυτό σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογεί τέτοιας έκτασης δημοσιότητα. Απορώ πού βρήκαν αυτά τα στοιχεία, πού εντοπίζουν μεγάλες αποκλίσεις και με ποια λογική κατατάσσουν τη Χίο στους ύποπτους νομούς», δηλώνει  στον «π» η κ. Μιχάλα.
 
Το αληθινό πλήγμα
Το ζήτημα δεν είναι μόνο ο αριθμός των πραγματικών δικαιούχων. Είναι ότι εκείνοι που όντος έχουν ανάγκη το επίδομα, λαμβάνουν κάθε δίμηνο 500 ευρώ, ποσό το οποίο δεν αποτελεί δίχτυ κοινωνικής προστασίας αλλά αγγίζει τα όρια της κοινωνικής εξαθλίωσης, ειδικά όταν δεν έχεις οικογένεια πίσω σου να σε στηρίζει και να σε… ζει.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ