13.11.2012 9:44

Σε μια κλωστή η εργασία 300 υπαλλήλων αορίστου χρόνου (ΒΙΝΤΕΟ)

• ΤΟΣΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΣΤΗ ΧΙΟ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΓΙΑ THN ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Πάνω από 300 άνεργους στη Χίο, σύμφωνα με στοιχεία συνδικαλιστών, κι ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα για ολόκληρο το νησί θα αφήσει πίσω της η εφαρμογή του μέτρου που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο κι αφορά τη διαθεσιμότητα ή την «αυτοδίκαιη» αργία  των υπαλλήλων αορίστου χρόνου Δ.Ε. από το Δημόσιο.

Ο Δήμος, η Περιφερειακή Διοίκηση, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι παιδικοί σταθμοί, το Πανεπιστήμιο, είναι μερικοί μόνο από τους φορείς στους οποίους θα σημειωθεί το πρώτο κύμα των απολύσεων, αν δεν σταματήσουν τα μέτρα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Ήδη οι συνδικαλιστικοί φορείς είναι επί ποδός πολέμου. Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε χθες σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων της, σήμερα και αύριο προχωρά σε στάση εργασίας και προσδοκώντας στη μη αποστολή των στοιχείων των εργαζομένων στο Υπουργείο, πιέζει προκειμένου να μην εφαρμοστεί το μέτρο που θα φέρει μεγάλη κοινωνική και οικονομική αναταραχή στο νησί, στερώντας από 300 οικογένειες ένα μισθό και κατ΄ επέκταση από την οικονομία του νησιού περίπου 3.600.000 ευρώ το χρόνο.

 

Οι εγκύκλιοι

Το τοπίο ακόμη είναι θολό κι όπως έχει διαρρεύσει  από το Υπουργείο Εσωτερικών  υπάρχουν δυο εγκύκλιοι, με άγνωστο ποια από τις δυο θα επικρατήσει μέχρι την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε στη Βουλή και αφορά στις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση 2013-2016 προβλέπεται η διαθεσιμότητα όσων υπαλλήλων προσελήφθησαν χωρίς ΑΣΕΠ – 2.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2012 και 15.000 μέχρι το τέλος του 2013 σε όλο το δημόσιο τομέα. Οι εγκύκλιοι του Υπουργείου Εσωτερικών ζητούν σε διάστημα τριών ημερών να συγκεντρωθούν τα στοιχεία των υπαλλήλων και σε διάστημα δέκα ημερών προσδιορίζεται η απόλυση (αρχικά σε κατηγορίες Δ.Ε. και Υ.Ε.). Για το άνοιγμα της πόρτας στις απολύσεις στο δημόσιο μιλούν οι συνδικαλιστές.

«Δε μπορεί να συνεχιστεί η σταύρωση των εργαζομένων με τη δικαιολογία ότι θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες της χώρας. Δυστυχώς οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, όχι μόνο δε δημιουργεί προϋποθέσεις λύσης του προβλήματος,  αλλά οδηγεί σε περαιτέρω διόγκωση τους.

Απειλούνται οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην κατηγορία των Ι.Δ.Α.Χ., της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με μια πρώτη εκτίμηση είναι κάποιες δεκάδες στο Δήμο Χίου, περίπου δέκα στο Πανεπιστήμιο και αρκετοί επίσης στην αντιπεριφέρεια, όπου το πλήθος των υπηρεσιών έχει και τους δικούς της υπαλλήλους που ανήκουν στην υπηρεσία. Πρέπει να δούμε πώς και με ποιους τρόπους θα μπλοκάρουμε αυτές τις ενέργειες. Θετική εξέλιξη η δέσμευση από το Δήμο, αλλά δεν αποτελεί εγγύηση, γιατί ο ίδιος ο νόμος εμπεριέχει την καταστολή και τη βία», δήλωσε ο Γ. Αμπαζής, πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ