25.2.2013 12:37

Πυρετός προετοιμασίας

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΩΝ

Στη γνωστή αποθήκη στα Θυμιανά κάθε βράδυ τα συνεργεία των εθελοντών δουλεύουν ασταμάτητα. Η αντίστροφη μέτρηση για τα κατέβασμα της Μόστρας και την παρέλαση των αρμάτων την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, έχει αρχίσει και όλα πρέπει να είναι έτοιμα για τη μεγαλύτερη ίσως εκδήλωση της χιώτικης Αποκριάς.Το ίδιο ασταμάτητα, οι κυρίες του συλλόγου πάνω από τις ραπτομηχανές, επιδίδονται στο ράψιμο των κοστουμιών.Το τριώδιο άνοιξε χθες για τους Θυμιανούσους  με μια εξαιρετική ρεμπέτικη βραδιά στο Καρούλι, όπου τη σφραγίδα του έβαλε για ακόμη και φορά ο ΜΕΟΘ
Η θεματολογία
Φέτος θα παρελάσουν πάνω από 300 καρναβαλιστές. Η θεματολογία των αρμάτων είναι γενικού περιεχομένου, σε μια προσπάθεια ο κόσμος που θα βρεθεί την Κυριακή στα Θυμιανά για να παρακολουθήσει το καρναβάλι, να ξεχαστεί, να διασκεδάσει και να αφήσει πίσω του, έστω και για λίγες ώρες τα προβλήματα της καθημερινότητας.
«Στο φετινό Καρναβάλι σκεφτόμαστε να περάσουμε μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας. Δε θα λείψουν βέβαια και τα σατυρικά άρματα με θέματα βγαλμένα από την επικαιρότητα, τα σκάνδαλα, τις απάτες, τη φορολογία των αγρών, την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το νησί μας, τους διάσημους φυλακισμένους Α. Τσοχατζόπουλο, Λ. Γαβαλά κ.λπ.», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΜΕΟΘ Κ. Φρεζούλης.
Ο Καρνάβαλος
Ο βασιλιάς του καρναβαλιού δεν αποκαλύπτεται από τον Κ. Φρεαζούλη. Θα τον συνοδεύουν ουράνια τόξα και συννεφάκια. Εννοείται πως την επιμέλεια των αρμάτων έχει και φέτος μαζί με όλους τους Θυμιανούσους εθελοντές, ο Μπ. Κοιλιάρης.
Τα άρματα
Αναμένεται να ξεχωρίσουν τα άρματα με το παραμύθι της Χιονάτης, με το καμένο δάσος, η χρυσή φυλάκη με τον Τζοχατζόπουλο και τον Γαβαλά και έναν αράπη να τους χαδεύει με πλήρωμα φυλακισμένους και αστυνομικίνες, ο Θησέας με τους αργοναύτες του που τραβούν κουπί και κάθε κουπί είναι κι ένας επιπλέον φόρος, μια εισφορά.
Συμμετοχή κι από έξω
Ο ΜΕΟΘ χρόνο με το χρόνο καταφέρνει και φέρνει τη Μόστρα στο επίκεντρο της Χιώτικης Αποκριάς. Τελευταία μάλιστα έχει πετύχει τη συμμετοχή καρναβαλιστών από όλο το νησί κινητοποιώντας συλλόγους και σχολεία  από όλη τη Χίο.
Φέτος θα συμμετέχουν σύλλογοι και σχολεία από την Καλλιμασιά, το Βασιλεώνοικο, το Χαλκειός, το Νεοχώρι κ.λπ.
Το ταλίμι
Όπως κάθε χρόνο άλλωστε όλα αρχίζουν κι όλα τελειώνουν με το ταλίμι το χορό της μάχης των πειρατών και τω Θυμιανούσων με τα σπαθιά που κ εδώ υπάρχουν  νέοι και παλιοί οργανοπαίκτες αλλά και πολεμιστές, δείγμα και αυτό της συνέχειας του εθίμου από γενιά σε γενιά.
Οι προετοιμασίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, κέφι και φαντασία, οι ντόπιοι επαγγελματίες θα στηρίξουν και πάλι το ΜΕΟΘ και όλα θα είναι έτοιμα και φέτος για το χιώτικο καρναβάλι στις 16 Μαρτίου την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ