2.9.2014 10:52

Πρώτη μέρα στο... δημαρχείο

Κατατοπιστικές ήταν οι πρώτες ώρες του Μαν. Βουρνού στο δημαρχιακό γραφείο. Καλώς εχόντων στο συγκεκριμένο γραφείο θα περάσει τουλάχιστον τα πέντε επόμενα χρόνια της ζωής του. Η πενταετία αυτή θα σημαδέψει την προσωπική του διαδρομή, θα προσδιορίσει, αν θέλετε, και το αν θα διατηρηθεί ο ίδιος και η «Πρωτοβουλία» στο σανίδι της Αυτοδιοίκησης.

Στοίχημα μιας γενιάς

Η ανάδειξη του σε δήμαρχο Χίου και συνολικά η εκλογή των συνεργατών του ως δημοτική αρχή είναι το στοίχημα μιας ολόκληρης γενιάς για το νησί.

Η γενιά των σαραντάρηδων αναπάντεχα αναλαμβάνει, δίχως προηγούμενες παραστάσεις διοίκησης, να στήσει απ’ την αρχή το δημοτικό μηχανισμό, κυρίως όμως να υφάνει ένα όραμα για τον τόπο.

Γύρω από αυτό θα πρέπει να κινητοποιηθούν ανενεργές μέχρι σήμερα δυνάμεις, πρόσωπα που με απάθεια παρακολουθούσαν τα κοινά. Έργο υπερβολικά δύσκολο, υπό το πρίσμα μάλιστα της ένταξης του σε ένα ιδιαίτερα αντίξοο για την Αυτοδιοίκηση και όλη την κοινωνία οικονομικό περιβάλλον.

Αν η νέα δημοτική αρχή δεν επιτύχει, η σκόνη της απογοήτευσης για τους τρόπους διαχείρισης των κοινών θα σκεπάσει τα πάντα και θα θέσει σε τροχιά στασιμότητας το νησί πολλά περισσότερα χρόνια από αυτή καθ’ αυτή την πενταετία. Για αυτό υποχρέωση όλων είναι να της συμπαρασταθούν, να της επιτρέψουν να δώσει δείγματα προθέσεων, ενδεχόμενα να συγχωρήσουν και κάποια από τα αρχικά λάθη, αν δεν κοστίζουν πανάκριβα στον τόπο.

Το … ποδαρικό

Ο Μαν. Βουρνούς έφτασε στο δημαρχείο γύρω στις 08.15. Σχεδόν αμέσως στο γραφείο του μπήκε ο Αντ. Μήλιας, με το βάρος των καθηκόντων του μέλλοντα ειδικού γραμματέα.

Απ’ τα πολιτικά πρόσωπα πρώτος κατέφθασε για συνεργασία – και ευχές – ο μέλλον αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού, Δημ. Καράλης.

Σταδιακά, όσο περνούσε η ώρα, περνούσαν απ’ το δημαρχιακό γραφείο σχεδόν όλα τα εκλεγμένα μέλη της «Πρωτοβουλίας» για τις πρώτες οδηγίες. Αυτές συνολικά θα δοθούν σε μια σύσκεψη αντιδημάρχων σήμερα στις 10.00, ενώ γύρω στις 12.00 ο Μαν. Βουρνούς θα προεδρεύσει σύσκεψης με τους διευθυντές των υπηρεσιών του Δήμου.

Ο αγιασμός

Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε η μέρα και τις ευχές από την εκκλησία για την έναρξη της δημαρχιακής θητείας. Ο Μ. Βουρνούς εγκαταστάθηκε στο γραφείο του δημάρχου προσπαθώντας να ιεραρχήσει προτεραιότητες και να εγκλιματιστεί.

Σήμερα το πρωί άλλωστε έχουν κληθεί για την πρώτη επίσημη σύσκεψη όλοι οι αντιδήμαρχοι.

Στον πάνω όροφο

Στον προθάλαμο του δημαρχιακού γραφείο ήδη εγκαταστάθηκε ο Αντ. Μήλιας με τον Δ. Καράλη, τον αντιδήμαρχο τουρισμού να φαίνεται ότι θα καταλαμβάνει το διπλανό ακριβώς γραφείο.

Στο νέο του γραφείο βρέθηκε πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου, Κλ. Χρύσης από νωρίς το πρωί ενώ στον πρώτο όροφο του δημαρχείο βρέθηκαν από το πρωί και οι Στρ. Γδύσης και Γ. Παπαδόπουλος.

Στο ισόγειο

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Γ. Μπελέγρης βρήκε έτοιμο το γραφείο του να τον περιμένει. Ήταν και ο μόνος ίσως από τους θεματικούς αντιδημάρχους που βρήκε έτοιμο τον χώρο και τη γραμματειακή υποστήριξη.

Στο ισόγειο παράλληλα περιφέρονταν ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γ. Ζώας, πρόεδρος της δημοτικής Επιτροπής παιδείας Γ. Παπαδόπουλος.

Πάντως χθες η ημέρα ήταν … κατατοπιστική. Τα πρώτα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε ο νέος δήμαρχος ήταν τυπικής ή διοικητικής υφής. Για παράδειγμα, δόθηκαν κατευθύνσεις για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων των αντιδημάρχων, καθώς επίκειται στα επόμενα εικοσιτετράωρα η απόφαση ορισμού τους, ενώ έγινε και μια πρώτη κουβέντα για το ρόλο των ΚΕΠ. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ