9.12.2014 11:07

Προβληματίζει η επιλεκτική πρόθεση αγοράς ακινήτου από το Δήμο

• ΧΑΝΕΙ ΠΡΟΩΡΑ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΝΟΥΜΕΝΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Εν λευκώ την ψήφο των μελών της Οικονομικής Επιτροπής για την κάλυψη συμβολαιογραφικών δαπανών που αφορούν στην αγορά ακινήτου ζήτησε ο πρόεδρος της, Στρ. Γδύσης, προκαλώντας ένταση σε μια κατά τα άλλα ανιαρή συνεδρίαση.

Αδικαιολόγητα

Ίσως υπερεκτίμησε τον εαυτό του, ίσως υποτίμησε τη σοβαρότητά του θέματος, το αποτέλεσμα πάντως ήταν ότι ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής ζήτησε από τα μέλη της να εγκρίνουν πίστωση 11.000 ευρώ, αιτιολογώντας ότι το ποσό αυτό αφορά στην κάλυψη συμβολαιογραφικών δαπανών για την αγορά ενός ακινήτου.

Ερωτώμενος για τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία περιοριζόμενος σε ένα «δεν μπορώ να σας πω».

Η φράση αυτή αποτέλεσε τη σπίθα που πυροδότησε το φιτίλι από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που ξέσπασε με διάφορες εκφράσεις αναφορικά με τη διαδικασία, για να αναγκαστεί τελικά ο Στ. Γδύσης να αναβάλει το θέμα, αρνούμενος πεισματικά να ανακοινώσει ποιο είναι το συγκεκριμένο ακίνητο.

Το μυστικό

Όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, το συγκεκριμένο ακίνητο αγνώστων...στοιχείων, υπάρχει η πρόθεση από τη δημοτική αρχή να ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την αγορά και ανάδειξη του, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μαζί με αυτό να ενταχθούν κι άλλα. Το πλάνο αυτό κρατιέται επτασφράγιστο μυστικό από τη δημοτική αρχή μέχρι της επίτευξη της συμφωνίας.

Τα ερωτήματα

Για ακόμη μια φορά, για λόγους που μάλλον τα μέλη της δημοτική αρχής πρέπει να αναζητήσουν,  όλος ο σχεδιασμός τους  τινάζεται στον αέρα από μια... μπανανόφλουδα που οι ίδιοι έριξαν στο διάβα τους και οι ίδιοι την πάτησαν.

- Πως είναι δυνατόν η δημοτική αρχή να επικαλείται τη διαφάνεια, την ίδια στιγμή που πεισματικά αρνείται να παραχωρήσει δημόσια στοιχεία για μια δημοτική αγοραπωλησία και μάλιστα κόστους άνω των 500.000 ευρώ;

- Υπάρχει κάποιος επιχειρησιακός σχεδιασμός που να υποχρεώνει τη δημοτική αρχή να αγοράσει ένα συγκεκριμένο ακίνητο, χωρίς να παραχωρεί διευκρινήσεις;

- Κι αν ακόμη αποδεχτούμε ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη, είναι λογικό η δημοτική αρχή να μην προχωρά σε δημόσιο διαγωνισμό με κατάθεση προσφορών όπου ο κάθε ιδιώτης θα μπορεί να προσφέρει το ακίνητό του;

Η δημοτική αρχή οφείλει να μην επιτρέπει σε κανέναν να κάνει δεύτερες σκέψεις, όποια κι αν είναι η πρόκληση ή η αναγκαιότητα που έχει σχεδιάσει. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αναφέρει στο δημόσιο διάλογο και κατέχοντας θέση ευθύνης «δεν μπορώ να πω». Τέτοιες λογικές δεν μπορούν να βρουν σύμφωνους τους πολίτες. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ