18.7.2013 8:50

Πέρασε το πολυνομοσχέδιο, ρωγμές στο ΠΑΣΟΚ

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Άτυπη «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση συνιστά η χθεσινή έγκριση του πολυνομοσχεδίου, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση, καίτοι η ψηφοφορία προκάλεσε ρωγμές στο ΠΑΣΟΚ. Παρά την «πυροσβεστική» παρέμβαση του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου, δεν πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή οι κ. Απ. Κακλαμάνης και Π. Κουκουλόπουλος, με τον πρώτο να απουσιάζει και τον δεύτερο να καταψηφίζει τη διάταξη για τη Δημοτική Αστυνομία.

Αντιθέτως, για την Κ.Ο. της Ν.Δ., πέραν των νέων βελτιωτικών τροποποιήσεων που συμπεριέλαβαν στο πολυνομοσχέδιο οι αρμόδιοι υπουργοί, εκτονωτικά λειτούργησε η απόσυρση της διάταξης για αποζημιώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ πέραν των προβλεπομένων για τις ΔΕΚΟ. Ετσι, τελικώς, ενώ η κυβέρνηση στηρίζεται από 155 βουλευτές, οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ψηφίστηκαν από 153 (απουσίαζε από τη Ν.Δ. ο βουλευτής Δράμας κ. Δ. Κυριαζίδης, καθώς απεβίωσε η μητέρα του), με το άρθρο για τη Δημοτική Αστυνομία να στηρίζεται από 152 βουλευτές.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι τόνοι μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκαν κατακόρυφα εξαιτίας αποστροφής του κ. Αλ. Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν θα πέσει εντός Βουλής, αλλά υπό την πίεση της λαϊκής αντίδρασης. Ψήφο εμπιστοσύνης, άτυπη πλην όμως ουσιαστική, έλαβε χθες η κυβέρνηση, καθώς υπερψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δανειακή δόση μέτρα. Ωστόσο, η ψηφοφορία προκάλεσε δύο τραύματα στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο: Οι κ. Απ. Κακλαμάνης και Π. Κουκουλόπουλος –που αναμένεται να αντικατασταθεί από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος– διαφοροποιήθηκαν της κεντρικής «γραμμής», με τον πρώτο να απουσιάζει από την ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίζει το άρθρο για τη Δημοτική Αστυνομία. Oι διατάξεις ψηφίστηκαν από 153 (απουσίαζε από τη Ν.Δ. ο βουλευτής Δράμας κ. Δ. Κυριαζίδης, καθώς απεβίωσε η μητέρα του), με το άρθρο για τη Δημοτική Αστυνομία να στηρίζεται από 152 βουλευτές.

Της κρισιμότατης, όπως εξελίχθηκε, ψηφοφορίας είχε προηγηθεί ένα διήμερο σφοδρής πολιτικής έντασης, αλλά και αβεβαιότητας έως την τελευταία στιγμή αναφορικά με την έκβαση αυτής της εξαιρετικά φορτισμένης κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Οι πολλές και ενίοτε ομαδικές πιέσεις βουλευτών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ προς υπουργούς για «βελτιώσεις» άρθρων, καθώς μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύονταν από την «απειλή» της καταψήφισης διατάξεων «εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους», προσέδωσαν ιδιαίτερα δραματικό τόνο ιδίως κατά τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης. Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως με αφορμή παρέμβαση του κ. Π. Κουκουλόπουλου, μέσω της οποίας ζητήθηκε απόσυρση κεντρικών διατάξεων (για τη Δημοτική Αστυνομία και το παρατηρητήριο των δήμων), καθώς ερμηνεύθηκε ως προειδοποίηση για αρνητική ψήφο «πράσινων» βουλευτών εάν οι διατάξεις παρέμεναν, ο γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Τ. Μπαλτάκος ερωτηθείς ακούστηκε να λέει στο Περιστύλιο: «Δημοκρατία έχουμε, αν θέλουν δεν ψηφίζουν, και πάμε για εκλογές τον Αύγουστο».

Η κατάσταση στη «γαλάζια» Κ.Ο. φαινόταν, αντιθέτως, «ελεγχόμενη», καθώς οι περισσότεροι από τους δυσφορούντες για διάφορα θέματα δήλωναν ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των υπουργών στα αιτήματα για νομοθετικές βελτιώσεις. Ειδικά η απόσυρση της διάταξης για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ και η προσθήκη του κ. Κυρ. Μητσοτάκη υπέρ των τρίτεκνων δημοσίων υπαλλήλων έδωσαν την αίσθηση πως έσβησαν τις εστίες ανησυχίας για τη Ν.Δ. Στην κατεύθυνση της συσπείρωσης των κυβερνητικών βουλευτών φαίνεται ότι λειτούργησε και η μετωπική σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ιδίως χθες, πάντως, εκείνο που προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση της Ν.Δ. ήταν η αποστροφή του κ. Αλ. Τσίπρα σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν θα πέσει εντός Βουλής, αλλά υπό την πίεση του λαϊκής αντίδρασης.

Στα μελανά σημεία της διήμερης συνεδρίασης καταγράφονται η ανταλλαγή υβριστικών εκφράσεων μεταξύ βουλευτών και φυσικά η χθεσινή επιλογή του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής να χαρακτηρίσει «πραξικόπημα» την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, τον Ιούλιο του 1974.

 

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ