24.10.2012 9:51

Οι παραλίες καταγράφουν την ακίνητη δημοτική περιουσία

• ΑΠΟ ΤΗΝ «ΠΡΟΙΚΑ» ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Η συστηματική, για πρώτη χρονιά, εκμετάλλευση των παραλιών, επιτρέπει στο Δήμο να δει πιο μακρόπνοα ότι η συνολική αξιοποίηση της περιουσίας του είναι δυνατόν να του πολλαπλασιάζει τη δυνατότητα παραγωγής έργου.
Η εκχώρηση εκμετάλλευσης των παραλιών στη Δημοτική Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων αποφέρει στο ταμείο της 105.000 ευρώ, χωρίς στο συνολικό ποσό να υπολογίζεται η παραλία των Γλάρων, τα έσοδα από την ενοικίαση της οποίας παρέμειναν φέτος στο δημοτικό ταμείο.
Η δημοτική εταιρεία, με σχεδόν ανύπαρκτο προσωπικό, δραστηριοποιήθηκε φέτος μισθώνοντας χώρους και καταστήματα στις παραλίες, Καρφά, Μ. Λημνιώνα, Αγ. Φωτιάς, Χίου, Λιθιού, Βολισσού, Καρδαμύλων, Κώμης και Βουνού. Οι εισπράξεις, αν πληρωθεί το σύνολο των οφειλών, αναμένεται να φτάσουν τις 105.000 ευρώ. Από αυτά το 20% θα αποδοθεί στην Κτηματική Υπηρεσία, ενώ άλλα 10.000 υπολογίζεται ότι θα δοθούν για να πληρωθεί η Εφορία. Τα υπόλοιπα θα μείνουν στο ταμείο της.
Μέχρι σήμερα έχει εισπράξει 66.500 ευρώ, με τον πρόεδρο της Β. Μυριαγκό, να βρίσκεται σε καθημερινό αγώνα δρόμου προκειμένου να αποδοθούν και οι υπόλοιπες οφειλές μέχρι το τέλος του χρόνου.
 
Τα πρώτα βήματα
Με τα εισπραχθέντα ως «μαγιά» ,όπως ανέφερε ο Β. Μυριαγκός στον «π», θα ξεκινήσει ένας κύκλος για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου σε όλη του την επικράτεια, αφού ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλά ακίνητα των οποίων το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είναι ξεκάθαρο. « Σε συνεννόηση με το δήμαρχο στόχος είναι να γίνει η καταγραφή όλων των ακινήτων του Δήμου. Για να συμβεί κάτι τέτοιο  χρειάζεται χρόνος, χρήμα και βέβαια εξειδικευμένο προσωπικό. Το ποσό που απομένει είναι ένα καλό εφαλτήριο για να ξεκινήσουμε».
 
Επέκταση της δράσης
Η πετυχημένη φετινή συνταγή έδειξε στους ιθύνοντες της δημοτικής εταιρείας ότι υπάρχουν περιθώρια να αξιοποιηθούν και άλλες παραλίες και προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται για την επόμενη χρονιά. «Υπάρχουν πάρα πολλές παραλίες στη Χίο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Ήδη σκεφτόμαστε  κάποιες για την επόμενη χρονιά και θα το συζητήσουμε στο Δήμο», σημείωσε ο κ. Μυριαγκός.
 
Τα έσοδα και οι ευθύνες
Όσο γλυκά είναι τα έσοδα από την εκμίσθωση των παραλιών σε ιδιώτες, τόσο πικρό είναι το ποτήρι των απαιτήσεων. Οι υποδομές των παραλιών, σχεδόν στο σύνολο τους, είναι σε απαράδεκτη κατάσταση, για αυτό και οι «γαλάζιες σημαίες» στο νησί μας θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση.
Η δημοτική εταιρεία πολύ σωστά τρίβει τα χέρια της από τα έσοδα, οι επαγγελματίες όμως και οι λουόμενοι έχουν απαιτήσεις ανταποδοτικότητας. Ακόμα κι αν για φέτος είναι ορθή προτεραιότητα η αξιοποίηση των εσόδων για την καταγραφή της συνολικής ακίνητης δημοτικής περιουσίας, είναι εξίσου απαραίτητο ένα πρώτο δείγμα γραφής της δημοτικής εταιρείας ως προς τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στις παραλίες που νοικιάζει. Μελλοντικά είναι αυτονόητο ότι η συνολική διαχείριση των παραλιών πρέπει να της ανήκει κι εκτός από τα έσοδα να αναλάβει και τα πάσης φύσεως έξοδα συντήρησης τους.
 
Η περίπτωση των Γλάρων
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αξιοποίηση της παραλίας των Γλάρων, αφού με το ετήσιο μίσθωμα να έχει εκτοξευτεί στις 17.000 ευρώ θεωρείται το «φιλέτο» των παραλιών. Αν και το νέο χρόνο η Κτηματική Υπηρεσία την αποδώσει στο Δήμο, στη Δημοτική Εταιρεία έχουν στόχο να μειωθεί το ενοίκιο, αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι σε συνθήκες κρίσης είναι εξωπραγματικό ή να τεμαχιστεί η χρήση της για περισσότερους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ