2.12.2014 18:21

Οι νύφες στο Ομήρειο

ΝΥΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΤΙΟΝ ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ

Τη λάμψη και τη δόξα από τις νύφες του Π. Βούλγαρη ζήλεψε το «ΑΡΤΙΟΝ» που ξεκινά αύριο Τετάρτη μια θεματική έκθεση με θέμα τις νύφες.

Πάνω από 100 φωτογραφίες από Χιώτισσες νύφες έχουν συγκεντρωθεί και θα παρουσιαστούν συνθέτοντας ένα πέρασμά στην νεώτερη κοινωνική ιστορία του νησιού.

Αποτύπωμα ιστορίας

«Μέσα από τη νυφική φωτογραφία φαίνεται η εποχή, τα γεγονότα, η ιστορική περίοδος, μετά τον σεισμό οι γάμοι γίνονταν έξω από τις εκκλησιές γιατί υπήρχε απαγόρευση, λόγω της επικινδυνότητας των κτιρίων. Έχουν φωτογραφία του ’40 που η νύφη δε φορά νυφικό για ευνόητους λόγους. Υπάρχει φωτογραφία από γάμο μέσα σε σπίτι και άλλη πάλι  από γάμο όπου η νύφη συνοδεύονταν από όλο το χωριό» αναφέρει η Β. Κριτάκη περιγράφοντας τα όσα απεικονίζουν οι φωτογραφίες.

Η  πιο παλιά φωτογραφία υπολογίζεται χρονικά στο 1920 και σε αυτήν έρχονται να προστεθούν κι εκείνες με τις παραδοσιακές νυφιάτικες φορεσιές από το Πυργί και τα Αρμόλια.

Φωτογραφία της κοινωνίας

Τα νυφικά και οι νύφες αποτέλεσαν και πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες της Χίου που παράλληλα με την έκθεση των νυφικών θα παρουσιάσουν και καλλιτεχνικές δημιουργίες που εμπνεύστηκαν από το γάμο και τις νύφες. Έτσι θα παρουσιαστούν στέφανα, κοσμήματα, ντεκουπάζ και άλλες δημιουργίες που θα πλαισιώσουν την έκθεση.

«Από τα νυφικά, πέρα από τα ιστορικά στοιχεία συλλέγουμε κι άλλες πληροφορίες. Μαθαίνουμε για την κοινωνική διαστρωμάτωση, για τις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους. Το στήσιμο στις φωτογραφίες αφήνει να εννοηθούν πολλά», εξηγεί η κ. Κριτάκη που δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για τη συμμετοχή και το πλούσιο υλικό που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα μέλη του «ΑΡΤΙΟΝ» σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ