28.2.2013 12:24

Ο Βορράς θα ξεδιψάσει το Νότο - BINTEO

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.Χ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Τη διαβεβαίωση ότι το νερό το οποίο διοχετεύεται αυτή τη στιγμή στην κατανάλωση είναι πολύ καλής ποιότητας, χαρακτηρίζοντας το ακόμη και πόσιμο, μετέφεραν στους δημότες της πόλης με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Χίου Π. Λαμπρινούδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Μ. Φυτούσης και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Π. Ρισκάκης.

Και οι τρεις αναφέρθηκαν στη πολιτική της επιχείρησης για την αντιμετώπιση του υδρευτικού προβλήματος όλου του νησιού,  από τούδε μέχρι την καλοκαιρινή περίοδο, ώστε τότε να μην προκύψουν τα γνωστά προβλήματα στο νερό με τα βαρέα μέταλλα.

Ο στόχος

Ο σχεδιασμός για την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος έχει ως κεντρικό άξονα τη μεταφορά των νερών της Β. Χίου, κλείσιμο και παύση της λειτουργίας των γεωτρήσεων, παροχή νερού από την αφαλάτωση, τα φράγματα Ζυφιά και Κατράρη και αξιοποίηση των νερών του βιολογικού για άρδευση μετά την τριτοβάθμια επεξεργασία τους.

Παράλληλα αυτήν την εποχή που υπάρχουν τα νερά των πηγών, η ΔΕΥΑΧ προχωρά στην αξιοποίησης τους και στην τροφοδοσία των οικισμών σε νερό από τις πηγές και από το ταχυδυιλιστήριο της Ψαρόπετρας, ξεκουράζοντας τις αφαλατώσεις και κλείνοντας τις γεωτρήσεις. «Αυτή την εποχή έχουμε ένα πολύ καλής ποιότητας νερό. Εκμεταλλευόμαστε όλες τις πηγές, κλείσαμε τις γεωτρήσεις, ετοιμάζουμε τις αφαλατώσεις για το καλοκαίρι, ενώ αναμένεται να βελτιώσουμε κι άλλο την ποιότητα του νερού λειτουργώντας την Ψαρόπετρα», εξήγησε ο κ. Φυτούσης.

Συμπληρώνοντας ο δήμαρχος δεσμεύθηκε για τη διενέργεια αναλύσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα και την άμεση δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους.

Επέκταση Ζυφιά

Από το φράγμα του Ζυφιά με την τοποθέτηση ταχυδυιλιστηρίου η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. ευελπιστεί ότι θα μπορεί να τροφοδοτεί με νερό την Ιωνία και τις νότιες περιοχές που υδρεύονται από τις γεωτρήσεις του Κορακάρη. Παράλληλα στο σχεδιασμό της επιχείρησης είναι η διασύνδεση του φράγματος Ζυφιά με το Φυρόλοκα, ώστε να διοχετεύεται στο τελευταίο νερό από το πρώτο.

Αφαλάτωση στη ΔΕΗ

Με τη μονάδα αφαλάτωσης που θα εγκαταστήσει στη ΔΕΗ η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. προσβλέπει ότι θα λύσει την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει στην υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής του Καρφά.

Δίκτυο Κατράρη

Και το νερό που έχει συγκεντρωθεί στον Κατράρη θα αξιοποιηθεί από τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ., που πρόκειται να εγκαταστήσει αντλιοστάσιο, ώστε να το μεταφέρει μέσω των δικτύων που υπάρχουν από το φράγμα στους οικισμούς της Ιωνίας και των Μαστιχοχωρίων. « Το έργα αυτά γίνονται με χρήματα των δημοτών κι ελπίζουμε ότι πριν το καλοκαίρι θα μπορέσουμε να τροφοδοτούμε με 2.000 κυβικά νερό τη μέρα από τον Κατράρη», δήλωσε ο δήμαρχος.

Οι δημοπρατήσεις

Αρχές Μαρτίου η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. προχωρά στη δημοπράτηση του έργου εγκατάστασης δικτύου που θα συνδέει το Δελφίνι με το φράγμα Ζυφιά με μελλοντική πρόβλεψη την επέκταση της σύνδεσης μέχρι το Σαραπιό.

Παράλληλα μέχρι το Μάιο δημοπρατείται το έργο για την εκμετάλλευση του νερού του βιολογικού καθαρισμού για αρδευτικές ανάγκες. «Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας. Το 80% των ποσοτήτων του νερού καταναλώνεται στην άρδευση. Αν αυτό το νερό μας το δίνει ο βιολογικός καθαρισμός, θα κλείσουμε όλες τις γεωτρήσεις. Δε θα τραβάμε από πουθενά και μέσα σε λίγα χρόνια θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα η λεκάνη του Κορακάρη», κατέληξε ο κ. Φυτούσης.

«Κατά ριπάς» για το Φράγμα Κόρης Γεφύρι

Αναμενόμενο ήταν το ξέσπασμα του δημάρχου για τη στασιμότητα στο έργο φράγμα Κόρης Γεφύρι, ύστερα από ερώτημα του Π. Ρισκάκη. «Έχοντας επί 20 χρόνια ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πρώτη φορά που βλέπω την πολιτεία να μην ανταποκρίνεται σε καμιά μας όχληση, ούτε σε αναφορές, ούτε σε καταγγελίες στον Άρειο Πάγο, στον εισαγγελέα, στον κ. Ρακιντζή και τόσους άλλους.

Μετά από τόσα χρόνια το έργο είναι απαξιωμένο και σίγουρα θα αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα. Η πολιτεία έπρεπε να το αφήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ανίκανοι ακόμη και τον εργολάβο να πείσουν να πάρει τα σάπια μηχανήματα του που έχει παρατημένα στο εργοτάξιο», ανέφερε.

Διαδόσεις…

Διαδόσεις των δημοσιογράφων που θέλουν να γεμίσουν τις σελίδες τους είναι κατά το δήμαρχο Χίου οι διαταραγμένες σχέσεις του με τον αντιπεριφερειάρχη Κ. Γανιάρη.

Απαντώντας ο Π. Λαμπρινούδης στο πώς θα γίνει η αξιοποίηση του νερού του Κατράρη κι αν υπάρχει η σχετική συναίνεση της Περιφερειακής Ενότητας γι αυτό, επισήμανε ότι Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και Περιφέρεια βρίσκονται σε συνεργασία, ότι οι σχέσεις οι δικές του με τον κ. Γανιάρη είναι άψογες και ότι όλα τα άλλα είναι διαδόσεις των δημοσιογράφων που θέλουν να γεμίσουν την ύλη τους!

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ