30.3.2012 8:36

Μετεξεταστέοι στο βιοκλιματικό σχολείο

ΣΤΟΝ … «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ Ο Ν. ΝΥΚΤΑΣ

 
Χάσαμε το τρένο της χρηματοδότησης για έργα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολεία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ.
Το Υπουργείο προχθές ανακοίνωσε τις 200 προτάσεις έργων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας σε περίπου 300 σχολεία της χώρας, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτήσει, με τη Χίο να λάμπει δια της απουσίας της.
 
Άλλα λόγια να μπερδευόμαστε
Στον … «Καλλικράτη» έριξε το φταίξιμο ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ν. Νύκτας, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε δυσλειτουργία λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης τον προηγούμενο Οκτώβρη, όταν υποβάλλονταν οι προτάσεις. Ο ίδιος εξήγησε ότι υπήρχε πρόταση από το Δήμο Χίου για δυο σχολεία, η οποία τελικά απορρίφθηκε, ελλείψει επαρκών στοιχείων. «Παρά τα προβλήματα που είχαμε λόγω «Καλλικράτη», καταθέσαμε δυο προτάσεις, αλλά λόγω των στενών χρονικών ορίων που υπήρχαν, δεν καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τα απαιτούμενα έγγραφα κι έτσι δεν προκρίθηκαν. Είχαμε επιλέξει δυο σχολεία, ανάμεσα τους το Γυμνάσιο Βροντάδου, αλλά το γεγονός ότι τα περισσότερα σχολικά μας κτίρια στερούνται βασικών νομιμοποιητικών κτιριακών εγγράφων, (αδειοδοτήσεις, σχέδια, τοπογραφικά κ.λπ.) δεν κατέστη δυνατό να συμπληρωθεί ο φάκελος εντός προθεσμιών», δήλωσε.
 
Δεύτερη φάση
Στα ίδια πλαίσια έχει ήδη εξαγγελθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιμάτικης Αλλαγής νέα πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ, για υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης από το ΕΠΠΕΡΑΑ μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων.
Για την εξυπηρέτηση των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας και προώθησης των ΑΠΕ θα γίνουν κατάλληλες παρεμβάσεις σε υφιστάμενα σχολικά κτήρια, οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούν εργασίες μόνωσης στεγών και τοιχωμάτων (κέλυφος κτηρίων), αντικατάστασης παλαιών κουφωμάτων με νέα πιστοποιημένα, με θερμοδιακοπή, αντικατάσταση / αναβάθμιση καυστήρα / λέβητα, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και εγκατάσταση διάταξης ελέγχου φωτισμού, ΑΠΕ (κυρίως Φ/Β, γεωθερμία, βιομάζα), ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά την παρέμβαση κ.λπ.
 
Στο Jessica
Η δημοτική αρχή προσανατολίζεται στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σχολεία, μια δράση η οποία, όπως εξήγησε ο Ν. Νύκτας, θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος Jessica, το οποίο, αν εγκριθεί, θα γίνει μέσω δανειοδότησης από τη Marfin.
Η ουσία πάντως είναι ότι για ακόμη μια φορά μοίραζαν λεφτά κι εμείς δεν ήμασταν έτοιμοι να απλώσουμε το χέρι γι’ αυτό και τώρα στρεφόμαστε στο… δανεισμό.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ