9.5.2013 10:56

"Μέσω ΤΑΙΠΕΔ υποθηκεύεται το μέλλον της Χίου"

Τα πυρά του κατά των δύο τοπικών Βουλευτών εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου μέσα από σημερινή ανακοίνωση με αφορμή την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση τμήματος του Λιμένα από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου αναφέρει:

«Με μια σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις επισημάναμε τους κινδύνους από την υπό εξέλιξη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου του νησιού, υπό αδιευκρίνιστους όρους, από άγνωστους ανθρώπους, χωρίς να έχει ρωτηθεί η κοινωνία της Χίου. Οι άνθρωποι των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του νησιού, βουλευτές αλλά και αυτοδιοικητικοί, δεν έχουν άλλοθι για τη μέχρι σήμερα σιωπή τους.

Προηγουμένως είχαμε επισημάνει ότι η ιδιωτικοποίηση μπορεί να επεκταθεί από τη μαρίνα στο κεντρικό λιμάνι.

Οι κύριοι Μουσουρούλης και Τριαντάφυλλος μας κατηγόρησαν ότι κινδυνολογούσαμε. Ανήσυχοι μπροστά στη διαφαινόμενη γενική κατακραυγή, διαβεβαίωναν κατηγορηματικά ότι η ιδιωτικοποίηση δεν θα αφορούσε το κεντρικό λιμάνι της Χίου. Τώρα που το ΤΑΙΠΕΔ (ταμείο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας με βάση την πολιτική του μνημονίου),  με επίσημη πρόσφατη επιστολή του, επιβεβαίωσε ότι προχωρά σε σχέδια και για το κεντρικό λιμάνι, είναι απολύτως έκθετοι.

Η οικονομία και η κοινωνία της Χίου δεινοπαθεί από την ανεξέλεγκτη ιδιωτικοποίηση των γραμμών που τη συνδέουν με την υπόλοιπη χώρα (εισιτήρια που είναι ήδη πανάκριβα, δρομολόγια που μειώνονται δραματικά).

Τώρα το ξέρουν όλοι οι πολίτες της Χίου: η ιδιωτικοποίηση δεν έφερε την πολυπόθητη αναβάθμιση μέσω κάποιου ανταγωνισμού αλλά το απόλυτο μονοπώλιο και μια χωρίς όρια υποβάθμιση. Υποβάθμιση που μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες αν παραδοθούν στις ιδιωτικές επιδιώξεις αδιαφανών οικονομικών συμφερόντων ακόμη και οι πιο βασικές υποδομές του νησιού.

Με πρωταγωνιστή το ΤΑΙΠΕΔ (ταμείο ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας με βάση τη μνημονιακή πολιτική), το οποίο σχεδιάζει με απόλυτη αδιαφάνεια, ερήμην των δημοκρατικών θεσμών της τοπικής κοινωνίας.     

            Το αεροδρόμιο και το λιμάνι θα ακολουθήσουν και άλλα. Η επιχειρούμενη εκποίηση της ΔΕΗ μέσω ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού, ειδικά στα νησιά. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε. Ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ υποσχόμαστε να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης και διεκδίκησης.

Καλούμε τους πολίτες και φορείς του νησιού σε κοινή δράση, για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να αποφασίζουν αυτοί για τις κρίσιμες δημόσιες υποδομές του νησιού. Να σχεδιάσουν αυτοί δημοκρατικά την αναβάθμιση της οικονομίας του νησιού, όχι το μνημονιακό ταμείο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ