7.8.2012 10:39

Μας δίνουν τρία κι απορροφάμε ένα

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΡΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ

 
Στην προτελευταία κατηγορία, αλλά με σημαντική αύξηση στα ποσοστά της κατατάσσεται η Περιφέρεια Β. Αιγαίου σε ότι αφορά στην  απορροφητικότητα των κονδυλίων για τις πληρωμές του ΕΣΠΑ.
Η περιφέρεια μας κατατάσσεται σε εκείνες που έχουν μέτρια "απόδοση",  πολύ πίσω από τις πρωταθλήτριες περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς και μπροστά από τις τελευταίες Ιονίων νησιών, Δυτικής Μακεδονίας, Αττικής κ.λπ.
 
Κληρονομιά
Ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησαν οι τελευταίες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις λειτουργεί καταλυτικά για τη απορροφητικότητα πιστώσεων από το ΕΣΠΑ. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του aftodioikisi.gr, με τέσσερις διαφορετικές ταχύτητες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται και από αυτές που παρέλαβαν από τους διορισμένους περιφερειάρχες που τα είχαν στα χέρια τους επί 3,5 έτη, «έτρεξαν» τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ οι 13 αιρετοί περιφερειάρχες στον ένα χρόνο που τα ανέλαβαν και επίσημα.
 
Οι «οδηγοί»
Τέσσερις είναι οι περιφέρειες που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες ταχύτητες στην απορροφητικότητα οδηγώντας την κούρσα, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται και στις πρώτες τρεις θέσεις της συνολικής απορροφητικότητας από την εκκίνηση του ΕΣΠΑ. Πρόκειται κατά σειρά για τις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.  Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, καθότι είχαν ΑΕΠ μεγαλύτερο του 90% του κοινοτικού μέσου όρου, θεωρούνται περισσότερο «πλούσιες», με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερους προϋπολογισμούς και να μην έχουν ως επιλέξιμα τα «δύσκολα» έργα των υποδομών.
 
Σημαντική αύξηση για το Β. Αιγαίο
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σημειώνει αύξηση στις αποπληρωμές  11,8% και στις συμβασιοποιήσεις 13,2%. Πρόκειται για σημαντική πρόοδο καθώς στη συνολική κατάταξη βρίσκεται στην 13η, τελευταία θέση με 27,4% πληρωμές (97,3 από 355,2 εκατ. ευρώ) και 53,8% στις συμβασιοποιήσεις (191,2 από 355,2 εκατ. ευρώ).
 
Μεγάλη η απόσταση
Η διαφορά που χωρίζει την Περιφέρεια μας σε επίπεδο απορροφητικότητας, πληρωμών και συμβασιοποιήσεων έργων είναι τεράστια, αρκεί να συλλογιστεί κανείς πως το Νότιο Αιγαίο έχει  αποπληρωμένα έργα ύψους 213,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή φτάνει στο 77,8% των συνολικών κονδυλίων του ΠΕΠ. Παράλληλα εμφανίζει συμβασιοποιημένα έργα ύψους 396,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή, 144,9% του συνόλου των κονδυλίων. Από την άλλη πλευρά το Β. Αιγαίο έχει 27,4% πληρωμές (97,3 από 355,2 εκατ. ευρώ) και 53,8% στις συμβασιοποιήσεις (191,2 από 355,2 εκατ. ευρώ).

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ