24.3.2012 12:17

Κάποιος με τη βάρκα μας;

ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ Η ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥ

 
Χαρά κι απόχαρα για τη μαρίνα της Χίου, αφού από τη μια, σύμφωνα με πληροφορίες του «π», τις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιευθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη του φορέα διαχείρισης της, αλλά από την άλλη οι συνθήκες πλέον είναι τέτοιες, με τη μαρίνα της Λέσβου σε λειτουργία κι εκείνη του Τσεσμέ επίσης, που ίσως να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για κάθε ενδιαφερόμενο.
 
Οι όροι
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες θα δημοσιευθεί η προκήρυξη από τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού για το Διεθνή Ανοικτό Δημόσιο Πλειοδοτικό Διαγωνισμό, με σφραγισμένες προσφορές, για την ανάδειξη Φορέα Διαχείρισης του Τουριστικού Λιμένα Χίου.
Στο Φορέα Διαχείρισης με σύμβαση το Υπουργείο θα παραχωρήσει τη μαρίνα για χρονικό διάστημα σαράντα (40) ετών από την ημερομηνία υπογραφής του πρωτόκολλου παράδοσης-παραλαβής και εκείνος με τη σειρά του οφείλει να προχωρήσει  στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων για τη λειτουργία του Τουριστικού Λιμένα έργων υποδομής, στην προμήθεια και εγκατάσταση του απαιτούμενου πάγιου εξοπλισμού, στη  χρήση, διοίκηση και εκμετάλλευση του Τουριστικού Λιμένα.
Εκτός από τα παραπάνω ο Ανάδοχος – Φορέας Διαχείρισης υποχρεούται να καταβάλλει στο Ελληνικό Δημόσιο ετήσιο μίσθωμα, σύμφωνα με την προσφορά του.
Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις και επιχειρηματικά σχήματα που κατέχουν εμπειρία στην ανάπτυξη και διαχείριση τουριστικών λιμένων ή γενικότερα τουριστικών υποδομών.
Καθοριστικός παράγοντας για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος θα είναι αν η επένδυση έχει δυνατότητες υπαγωγής στον Αναπτυξιακό Νόμο.
 
Ο προβληματισμός
Οι επαφές και οι πιέσεις στη Γενική Γραμματεία και συγκεκριμένα στην κ. Μπέη έφεραν καρπούς και τις επόμενες μέρες θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για τη μαρίνα στο Καστέλο, ένα έργο που εδώ και δεκαπέντε χρόνια, με τεράστιες πολιτικές ευθύνες που δεν πρόκειται να αποδοθούν, χτυπιέται από τα κύματα και τους καιρούς χωρίς να έχει ολοκληρωθεί.
Σε αυτά τα δεκαπέντε χρόνια όμως από πρώτοι στο Β. Αιγαίο έχουμε μετατραπεί σε ουραγοί σε τέτοιους είδους επενδύσεις. Τόσα στα ελληνικά νησιά όσο και στα απέναντι παράλια έχουν φυτρώσει μαρίνες σαν τα μανιτάρια, γιατί πάρα πολύ απλά όλοι οι άλλοι ξεκίνησαν ένα έργο και το ολοκλήρωσαν εντός των προθεσμιών.
Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, η οικονομική κρίση έρχεται να προστεθεί και να επιτείνει τον προβληματισμό. Τώρα που φτάσαμε επιτέλους στην προκήρυξη του έργου, άραγε θα βρεθεί ανάδοχος.
Απομακρύνονται τα σαπάκια
Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, αφού η μαρίνα θα δημοπρατηθεί απαλλαγμένη από το βάρος των σαπιοκάραβων Μηνιώτη. Υλοποιώντας τη δέσμευση του το Υπουργείο, εντός των προσεχών ημερών, θα ανακοινώσει την απόφαση του για την απομάκρυνση των μισοβυθιζόμενων πλοίων, αναζητώντας ενδιαφερόμενο που θα αναλάβει τη διαδικασία και θα καρπωθεί τα οφέλη από αυτήν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ