3.7.2012 8:16

Η μείωση πόρων και οι αγκυλώσεις του «Καλλικράτη» στη συνάντηση ΥΠΕΣ με περιφερειάρχες

Η δραματική μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης, η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφερειών και κεντρικής διοίκησης, ο περιορισμός των γραφειοκρατικών διαδικασιών και η ανάγκη ύπαρξης νέου σ/ν με τις αναγκαίες ρυθμίσεις, για αποτελεσματικότερη εφαρμογή του «Καλλικράτη», ήταν τα θέματα που συζήτησε η Ένωση Περιφερειαρχών, κατά τη σημερινή συνάντησή της, με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Οι Περιφερειάρχες ζήτησαν να καθιερωθεί άμεσα προληπτικός έλεγχος και έλεγχος νομιμότητας των μέχρι τώρα πεπραγμένων των Περιφερειών και να αρχίσει να λειτουργεί ο έλεγχος νομιμότητας, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης».
Ζήτησαν να περιοριστεί, όσο είναι δυνατόν, η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων με το κράτος και, κυρίως, με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, για τις οποίες ειδικά ζητήθηκε μετ’ επιτάσεως να περιορισθούν στον απολύτως αναγκαίο από το Σύνταγμα ρόλο τους.
Οι Περιφερειάρχες ανέλυσαν τα προβλήματα που δημιουργεί η κωλυσιεργία των υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου, όσον αφορά τα εντάλματα πληρωμής και αμφισβήτησαν την συνήθη τακτική τους να προχωρούν σε ελέγχους σκοπιμότητας και να μην παραμένουν στους ελέγχους νομιμότητας.
Ζήτησαν άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που παρεμποδίζουν την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες.
Έθεσαν το ζήτημα της μείωσης της χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ κατά 40%, που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών των Περιφερειών και σε ορισμένες περιπτώσεις την αδυναμία κάλυψης λειτουργικών αναγκών.
Πρότειναν να υπάρξει νέο σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις αποτελεσματικότερης εφαρμογής του «Καλλικράτη» και ζήτησαν να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία από τις Περιφέρειες.
Επιστολές Γ.Σγουρού
Ταυτοχρόνως με τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, κοινοποίησε προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό  Περιβάλλοντος μακροσκελές ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).
Στην επιστολή ο κ. Σγουρός αναλύει τα συσσωρευμένα οικονομικά, θεσμικά και διοικητικά προβλήματα που -όπως σημειώνει- «πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα προκειμένου να αποφύγουμε την έκρηξη του ηφαιστείου των απορριμμάτων στην Αττική».Όπως σημειώνει, το χρέος του ΕΣΔΝΑ ανέρχεται σε 83 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 37 εκατ. ευρώ διεκδικούνται από ιδιώτες μέσω της δικαστικής οδού. Με υπουργική απόφαση καθορίστηκε ειδικά για το 2012, οι ετήσιες εισφορές των δήμων-μελών του ΕΣΔΝΑ να ανέρχονται σε 100.500.000 ευρώ. Όμως, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδοθεί ούτε ένα ευρώ. Από το ποσό αυτό, το 50% πρέπει αποδίδεται ως αντισταθμιστικά οφέλη στο δήμο Φυλής.
Ο κ. Σγουρός εκφράζει απογοήτευση για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Όπως χαρακτηριστικά γράφει: «Η εμπειρία που έχω αποκομίσει ως πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ τους τελευταίους έξι μήνες και οι πληροφορίες που έχω αντλήσει για τα προηγούμενα χρόνια λειτουργίας του, με κάνουν εξαιρετικά απαισιόδοξο για την πορεία του Συνδέσμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και την επίλυση του προβλήματος».
Η δεύτερη επιστολή του κ. Σγουρού απευθύνεται αποκλειστικά προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και τον αναπληρωτή υπουργό.
Σε αυτήν αναλύονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Αττικής στο έργο της, καθώς αρμοδιότητες καρκινοβατούν μεταξύ στοιχειώδους άσκησης και πλήρους απαξίωσης, οι πόροι της Αυτοδιοίκησης έχουν μειωθεί δραματικά και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες εντείνουν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ