9.11.2012 17:43

Γι' αυτό ψήφισαν το Μνημόνιο 3

ΟΙ ΔΥΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΑΝΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3 ΣΤΟΝ «π»

 
Το βράδυ της Τετάρτης ήταν δύσκολο και για τους δυο Χιώτες βουλευτές. Τις πλάτες τους βάραινε η σημαντικότητα της ψήφου, η σπουδαιότητα της επιλογής και το χρέος, όπως το εννοεί και το ερμηνεύει ο καθένας μας.
Αμφότεροι αντιλαμβάνονταν ότι το νόμισμα δεν είχε δυο όψεις. Είχε μια και αυτή ήταν ο μονόδρομος της υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από το οποίο περιμένουμε να διακρίνουμε χαραμάδα φωτός.
 
Βουτιά στο μέλλον
Κάλεσμα ενότητας μπροστά στην πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας και στις δυσκολίες των καιρών απευθύνει μέσα από τις δηλώσεις του μετά την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης.
Ο κ. Μουσουρούλης αναγνωρίζει την απογοήτευση ή ακόμη και αγανάκτηση του κόσμου επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως ο ίδιος κόσμος νοιώθει ακριβώς έτσι και για τα ξεπερασμένα συνδικαλιστικά κακέκτυπα. «Ο κόσμος διαφωνεί με τα μέτρα! Όμως θέλει το αύριό του, όχι να ακολουθήσει τον τηλεβόα των μεγαλοσυνδικαλιστών, που στο τέλος του μήνα θα λάβουν καλούς μισθούς ενώ δεν τους δούλεψαν.  Και το αήθες πολιτικό προσωπικό βαρέθηκε ο κόσμος, αλλά και αυτά τα συμπτώματα, της κουρασμένης μεταπολίτευσης».
Ολοκληρώνοντας το συλλογισμό του ο Χιώτης βουλευτής σημειώνει πως το αποτέλεσμα όλων όσων έχουν προηγηθεί και θα γίνουν στο απώτερο μέλλον, αλλά και των θυσιών του κόσμου, θα κριθούν στον προϋπολογισμό του 2014 «Ν βουτήξουμε στο μέλλον. Το αποτέλεσμα θα κριθεί στον προϋπολογισμό του 2014, του χρόνου τέτοια εποχή πρώτα ο Θεός».
 
Θα φτάσουμε σε λιμάνι
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλος είδε χθες κάποιους συναδέλφους τους να μην υπακούν στην κομματική γραμμή και να διαγράφονται από το κόμμα του. Ο ίδιος επέλεξε συνειδητά, όπως αναφέρει και παρακάτω να υπερψηφίσει τα μέτρα.
Ας δούμε πως το αξιολογεί μέσα από όσα ανέφερε στον «π».
 
«Έχω πλήρη επίγνωση ότι εκλέχθηκα Βουλευτής Χίου, στην πιο δύσκολη, για τη χώρα, συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών. Η υπεκφυγή και η συγκυριακή τοποθέτησή μου, με γνώμονα το πώς να γίνω αρεστός για ένα μικρό χρονικό διάστημα, δεν αποτέλεσαν παράγοντες που επηρέασαν την απόφασή μου, να υπερψηφίσω ένα πολύ σκληρό πολυνομοσχέδιο.
Δεν συνέβαλα κατ’ ελάχιστο στις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στην βαθιά οικονομική, κοινωνική, αξιακή, αλλά, κυρίως, θεσμική πλέον κρίση. Γνωρίζετε όλοι, ότι δεν υπήρξα κρατικοδίαιτος και δεν διαχειρίσθηκα ούτε μισό ευρώ από το δημόσιο χρήμα. Για αυτό και εύκολα θα μπορούσα να πω ότι το βάρος της δύσκολης απόφασης δεν μου αναλογεί.
Έθεσα, όμως, υποψηφιότητα, γνωρίζοντας ότι η εποχή της πολιτικής των εύκολων αποφάσεων έχει οριστικά παρέλθει και αυτή η εποχή μας οδήγησε στην σημερινή κρίση.
Έθεσα υποψηφιότητα, λέγοντας σε όλους τους τόνους, ότι δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση, η κρίση έφερε το μνημόνιο, και ότι η χώρα «όποια κυβέρνηση και αν προκύψει» (έλεγα τότε προεκλογικά) πρέπει να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, αν δεν επιθυμούμε να γίνουμε ένα κράτος παρίας, μια χώρα στην γωνία και απέναντι σε ΟΛΟΥΣ τους λαούς της Ευρώπης.
Και ήρθε η ώρα -πολύ σύντομα- των δύσκολων αποφάσεων. Πιστεύω ότι έχω αποδείξει στην σύντομη πολιτική διαδρομή μου, ότι δεν συμμετέχω στην πολιτική ακολουθώντας “γραμμές”, επικοινωνιακές τακτικές ή ψηφοθηρικές σκοπιμότητες. Αντιθέτως, συμμετέχω στα κοινά με γνώμονα το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον, τις αρχές και τις αξίες μου και τα ιδανικά της κεντροαριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης.
Γνωρίζω, ότι σήμερα δεν γίνομαι αρεστός σε πολλούς φίλους, συμπολίτες και συντρόφους μου. Πρέπει, όμως, να γνωρίζουν ότι η συνωμοσιολογία, ο λαϊκισμός και η γραφικότητα, στο τέλος θα ηττηθούν, καθώς δεν υφίσταται εναλλακτική πολιτική πρόταση, που να δημιουργεί προοπτική και ελπίδα αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης, παρά μόνο η παραμονή της χώρας στο Ευρώ και στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Κόμματα που επένδυσαν στον ανθρώπινο πόνο, μόνο καταστροφικές υπηρεσίες προσέφεραν ιστορικά στην Ελλάδα. Και σήμερα θα αγωνιστώ μέχρι το τέλος για να μη ζήσει η δική μου η γενιά και η γενιά των παιδιών μας, τις συνέπειες αυτής της ακραίας μικροκομματικής τακτικής, που απλά επενδύει στην δίκαιη, ομολογουμένως, αγανάκτηση των πολιτών και τον εύκολο και ανέξοδο λαϊκισμό.
Η χώρα, μετά από αυτό το πολυνομοσχέδιο, που αποτελεί την τήρηση των υποχρεώσεων μας, θα λάβει μια σημαντική οικονομική βοήθεια και θα οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή, η χώρα, επιτέλους, μπορεί να φτάσει σε ένα λιμάνι, όπου θα μπορεί να καλύπτει μόνη της μισθούς, συντάξεις και λειτουργικά έξοδα, χωρίς να έχει ανάγκη τους δανειστές της. Και τούτο θα έχει άμεσες συνέπειες στην εικόνας της στο εξωτερικό, στις επενδύσεις και στην οικονομική μας κατάσταση, αλλά κυρίως στην διαπραγματευτική μας ικανότητα στην διεθνή σκακιέρα.
Σε αυτήν την δύσκολη στιγμή η Δημοκρατική Παράταξη πρέπει να ξαναβρεί τον δρόμο της εκφράζοντας ξανά μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, περιγράφοντας μια στρατηγική, που να δίνει ελπίδα και προοπτική, στους σήμερα θιγόμενους και στην χώρα, ξανά.
Πρέπει να πάμε μπροστά. Όλοι μαζί. Με ενότητα και ομοψυχία. Μόνο έτσι θα περάσουμε το ποτάμι απέναντι».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ