25.8.2014 17:12

Γέμισαν τα χωριά αλλά έμειναν άδεια τα μαγαζιά

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥΣ

Ένα διαφορετικό είδος εσωτερικού τουρισμού αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια επακόλουθο κι αυτό της οικονομικής κρίσης.

Μια βόλτα σε όλα τα χωριά του νησιού μας αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι αυτές τις μέρες κι ειδικά τον Αύγουστο "άνοιξαν" πολλά από τα παρατημένα και ξεχασμένα από το χρόνο σπίτια του χωριού. Οι ιδιοκτήτες,  τα παιδιά και τα έγγαμα τους αδυνατώντας οικονομικά να περάσουν αλλού τις διακοπές τους "θυμήθηκαν" το πατρογονικό στο χωριό. το συμμάζεψαν όπως- όπως έκαναν και κάποιες μικροεπισκευές και το σπιτάκι ήταν έτοιμο, θείο δώρο εξασφαλίζοντας τη φιλοξενία της οικογένειας για τις καλοκαιρινές διακοπές.

"Είχα να έρθω στο νησί από παιδάκι. Συνήθως τα καλοκαίρια πηγαίναμε Κυκλάδες ή και αλλού. Τώρα με την οικογένεια τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι διακοπές είναι πολυτέλεια κι από το να ξοδέψουμε μια μικρή περιουσία για λίγες μέρες σε ένα άλλο νησί, προτιμήσαμε για ένα μήνα να μείνουμε στο σπίτι της γιαγιάς", παραδέχεται ο Δημοσθένης κάτοικος Αθηνών και ιδιωτικός υπάλληλος.

"Κάθε πόρτα του χωριού είναι γεμάτη κόσμο. Τόσο πολλούς στο χωριό είχαμε να δούμε πολλά χρόνια" παραδέχονται οι γηραιότεροι κάτοικοι στο Βουνό, τον Καταρράκτη αλλά και την Καλλιμασιά.

Άλλη εικόνα στα μαγαζιά

Η πολυκοσμία αυτή όμως δεν μεταφέρθηκε δυστυχώς στα καταστήματα εστίασης και στα παραλιακά καφέ που βλέπουν μειωμένη κίνηση σε σχέση με τις υπόλοιπες χρονιές κι απορούν για το πού πάει όλος αυτός ο κόσμος.

Ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στην Αγ. Φωτιά παραδέχεται ότι φέτος η επιχείρηση θα κλείσει νωρίτερα για το χειμώνα, αφού η έντονη τουριστική  κίνηση περιορίστηκε μόνο στο δεκαπενθήμερο της Παναγίας.

 Η απάντηση  για την αιτία του προβλήματος έρχεται και πάλι από τον Δημοσθένη προφανώς δεν εκφράζει μόνο αυτό " Αν εξαιρέσεις τις εξορμήσεις στη θάλασσα και τις εκδρομές προσπαθούμε να περιορίσουμε όσο μπορούμε τα έξοδα μας στα απολύτως απαραίτητα. Δυστυχώς οι διακοπές της σπατάλης έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Είναι όλα σε συγκεκριμένα πλαίσια. Αν βγούμε το πρωί για καφέ δε θα βγούμε για φαγητό ή το αντίθετο. Γενικά είμαστε περιορισμένοι και στις διακοπές όπως και στην καθημερινότητα μας. Παλιότερα βλέπαμε τους τουρίστες που έκοβαν στα τέσσερα μια ντομάτα και γελούσαμε. Τώρα αγοράζουμε την ντομάτα από το σούπερ μάρκετ και την τρώμε σπίτι".

Ο κόσμος μπορεί να ήρθε παρά τα ακριβά εισιτήρια, τα χωριά μπορεί να είχαν κόσμο αλλά η τοπική οικονομία επωφελήθηκε ελάχιστα, τουλάχιστον από τους ντόπιους κι έχει να ελπίζει στην επόμενη χρονιά ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ