15.11.2016 10:25

Ένα HotSpot μόνο, επιτάχυνση επαναπροωθήσεων και εξέτασης ασύλου

Η ανακοίνωση της Κυβέρνησης μετά το τέλος της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό και παρά την ουσιαστική ανάλυση των ζητημάτων από την πλευρά των Χιωτών και το διάλογο που ακολούθησε, δείχνει την εμμονή της σε μια αποτυχημένη πολιτική και την προσπάθειά της να αναζητήσει συνενόχους για τα τρομακτικά αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Δεν είναι τώρα ο χρόνος να συζητήσουμε γιατί η Χίος, όπως και τα άλλα νησιά του Αιγαίου, έγιναν από τις αρχές του 2015 πόλος έλξης –με την πολιτική ανοικτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με την περίοδο 2012-14, όπου τηρούσαμε μια υπεύθυνη στάση. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Προσωπικά, δε θα μιλήσω για τις θέσεις και τις απόψεις των υπολοίπων συμμετεχόντων. Οφείλω όμως να ξεκαθαρίσω -για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις- ότι η πρόταση της Κυβέρνησης, παρότι αναθεωρήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη σύσκεψη, δε δίνει καμία προοπτική αντιμετώπισης του ζητήματος. Αντίθετα είναι μια συνταγή για την περαιτέρω όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η Χίος.

Πρώτον, γιατί το θέμα δεν είναι που θα διαμένουν οι μετανάστες αλλά γιατί δεν ολοκληρώνεται γρήγορα η διαδικασία ώστε να αποχωρούν ταχύτατα από τη Χίο. Σήμερα, κανείς δεν πιστεύει ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχουν λυθεί τα προβλήματα με το άσυλο. Η Κυβέρνηση για να επιδείξει το «έργο» που έχει επιτελέσει, ανακοίνωσε ότι στο τέλος του έτους οι αρμόδιες επιτροπές θα αριθμούν 40 άτομα ενώ στις αρχές του 2016 δεν είχαν κανέναν. Μα και τότε οι ίδιοι ήταν στην Κυβέρνηση!

Ως προς το επιχείρημα ότι «η εμμονή μας θα οδηγήσει σε κίνδυνο την Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας» απαντώ ότι η συμφωνία κινδυνεύει όχι από την στάση των Χιωτών αλλά από την αδυναμία της Κυβέρνησης να ολοκληρώσει τα αιτήματα ασύλου και να εντατικοποιήσει τις επαναπροωθήσεις. Αν είχε προχωρήσει αποφασιστικά, δεν θα είχαμε σήμερα στη Χίο παρά ελάχιστους μετανάστες που θα ανέμεναν την σχετική απόφαση ασύλου.

Δεύτερον, γιατί ακόμα και τώρα δεν εφαρμόζει αποτελεσματικά, όπως επιτακτικά ζητά η Νέα Δημοκρατία, το διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών. Άραγε πως γίνεται η Κυβέρνηση να μιλά για γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο όταν δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Τρίτον, γιατί επιμένει να αγνοεί την τοπική κοινωνία που σηκώνει τεράστιο βάρος στις πλάτες της και να προωθεί τη λύση του τριπλασιασμού των επίσημων δομών. Επίσης, τι υποκρύπτει η αναφορά «στην προοπτική κατάργησης του χώρου φιλοξενίας της Σούδας»; Μπορούν να μας πουν πότε επιτέλους θα διαλυθεί αυτός ο παράνομος καταυλισμός; Εάν η Κυβέρνηση έχει εξοικονομήσει τα κονδύλια και θέλει «οπωσδήποτε» να κάνει μια νέα δομή φιλοξενίας τότε αυτή η δομή θα πρέπει να πληροί όλους τους κανόνες ασφαλείας και να προστατεύει απόλυτα τους υπαλλήλους των Επιτροπών Ασύλου – Προσφυγών.

Προσωπικά πιστεύω ότι η Χίος μπορεί να σηκώσει μόνο ένα HotSpot, με μέγεθος όχι μεγαλύτερο από το σημερινό. Επίσης, σε αυτήν τη νέα δομή θα πρέπει να γίνεται η υποδοχή και η καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών. Πρέπει να μας εξηγήσουν και να πείσουν τη Χιακή κοινωνία ποια λογική επιβάλλει να μείνει ανοικτή η ΒΙΑΛ για αυτό το σκοπό; Με ποιο σκεπτικό προτείνουν τον πολυκερματισμό των δομών; Για ποιο λόγο θέλουν να γεμίσουν τη Χίο με διάσπαρτες δομές;

Για το Μερσινίδι η Κυβέρνηση οφείλει να ακούσει την τοπική κοινωνία. Στη σύσκεψη εξέφρασα εκ νέου την αντίθεσή μου. Οι Χιώτες στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Γι’ αυτό και μόνο το λόγο δεν πρέπει η Κυβέρνηση να τραβήξει το σχοινί στα άκρα. Έστω και τώρα οφείλει να αναθεωρήσει το σχεδιασμό της. Οι διαβεβαιώσεις περί προσωρινής χρήσης της εγκατάστασης στο Μερσινίδι δεν πείθουν κανέναν. Και δεν πείθουν κανέναν γιατί η αναξιοπιστία είναι το πιο γνώριμο χαρακτηριστικό αυτής της Κυβέρνησης. Εξακολουθώ να θεωρώ ότι συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης στην πράξη δεν υπάρχει. Συνεχίζουν να σχεδιάζουν στο γόνατο. Πρέπει να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η μακροχρόνια παραμονή προσφύγων και μεταναστών σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές. Η Χίος δε μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών.

Τέταρτον, γιατί ακόμα και τώρα δεν προχωρά στον ορισμό συντονιστών ώστε να έχει επιτέλους παρουσία η Κυβέρνηση στη Χίο και να μην αφήνει όλο το βάρος στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Τέλος, για τα Αναπτυξιακά, ουσιαστική συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έγινε. Μόνο αιτήματα ακούστηκαν από την πλευρά των Χιωτών και σίγουρα δεν ειπώθηκε κάτι συγκεκριμένο από την πλευρά της Κυβέρνησης. Το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για το Βόρειο Αιγαίο που αναφέρεται στην ανακοίνωση (σ.σ. συντάχθηκε μετά το πέρας της σύσκεψης) δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα προσπάθεια της Κυβέρνησης να χρυσώσει το χάπι στους νησιώτες. Θυμίζω ότι η Κυβέρνηση είχε δεσμευθεί δια του υπουργού Ναυτιλίας ότι τον Σεπτέμβριο στην πανηγυρική συνεδρίαση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής θα ανακοίνωνε μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη των νησιών. Ούτε αυτή η δέσμευση υλοποιήθηκε. Τώρα δίνουν και πάλι υποσχέσεις. Δημιουργούν και πάλι ψεύτικες προσδοκίες. Για παράδειγμα, το θέμα του ΦΠΑ είναι χαμένο για την Κυβέρνηση, καθώς δεν είναι μέρος της διαπραγμάτευσης που γίνεται με τους Θεσμούς. Και για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν άμεσα την τοπική κοινωνία και οικονομία, όπως η επέκταση και βελτίωση του αεροδρομίου, το λιμάνι και το πρόβλημα του νερού επικρατεί απόλυτη στασιμότητα.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ