10.6.2015 14:03

Ελληνική ιθαγένεια θα πάρουν 100.000 παιδιά μεταναστών

Δεν θα ξεπεράσουν τις 100.000 τα παιδιά των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας και θα λάβουν την ελληνική ιθαγένεια με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή.

Αυτό επεσήμανε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία παρουσίασε τις διατάξεις για τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχουν τα παιδιά για την απόκτηση της ιθαγένειας. Στο μεταξύ, στο θέμα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά αναφέρεται ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στη δεύτερη επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχει αύξηση σχεδόν 500% των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα από τις αρχές του 2015.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Σάμο αφίχθησαν δύο φορές περισσότεροι παράτυποι μετανάστες από πέρυσι, στη Λέσβο τέσσερις φορές, στη Χίο έξι φορές και στην Κω δώδεκα φορές περισσότεροι. Ο επικεφαλής του Ποταμιού θέτει το ερώτημα «πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να υποδεχτεί με αξιοπρέπεια τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που καταφθάνουν στα νησιά, χωρίς να υπονομευθεί η ζωτικής σημασίας τουριστική λειτουργία». Οι προϋποθέσεις Χθες κατά την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου για την ιθαγένεια στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέλυσε τις προϋποθέσεις που εισάγονται για την κτήση της ιθαγένειας. Οι τρεις χαρακτηριστικότερες είναι οι εξής:

  • Η νόμιμη 5ετής παραμονή από τουλάχιστον έναν γονέα στη χώρα μας.
  • Τα παιδιά να έχουν γεννηθεί μέσα σε αυτήν την πενταετία, κατά την οποία τουλάχιστον ένας γονέας παρέμενε στη χώρα.
  • Τα παιδιά να έχουν εγγραφεί στην Α' Δημοτικού και να συνεχίζουν να φοιτούν στο Δημοτικό όταν θα υποβάλουν τη σχετική αίτηση για την κτήση της ιθαγένειας.

Η αναπληρωτρια υπουργός επεσήμανε πως δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στην Ευρώπη χωρίς ρύθμιση ιθαγένειας παιδιών δεύτερης γενιάς. «Θέλουμε έναν νόμο που να αντέξει στον χρόνο, να μην έχει άλλες δικαστικές περιπέτειες και να είναι συμβατός με το Σύνταγμα», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός, ζητώντας από τη Βουλή να σταλεί «ένα μήνυμα κοινωνικής ένταξης και αποδοχής στα παιδιά αυτά». Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για το θέμα και η συζήτηση θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Από τη Νέα Δημοκρατία ο εισηγητής Γ. Γεωργαντάς επεσήμανε πως «επιφυλασσόμεθα επί της αρχής επί όλου του νομοσχεδίου». Η εισηγήτρια από το Ποτάμι Κατερίνα Μάρκου πρότεινε «να αυξηθούν τα χρόνια που το παιδί θα φοιτά σε σχολείο. Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να έχει τελειώσει το Δημοτικό».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ