17.7.2012 10:02

«Βάζουν χέρι» στα περιφερειακά νοσοκομεία

ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ

 
«Φωτιές» έχουν ανάψει τα σχέδια της νέας κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας και συγκεριμένα την ενοικίαση περιφερειακών νοσοκομείων σε ιδιώτες. Όπως τόνισε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξετάζεται η δυνατότητα ενοικίασης σε ξένους νοσοκομείων ή και μονάδων Υγείας του ΕΣΥ, προκειμένου να πραγματοποιούνται στη χώρα μας επεμβάσεις, αλλά και προγράμματα αποκατάστασης ξένων ασθενών, στο πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού.
Το σενάριο αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που εκστομίζεται από κυβερνητικά χείλη προκαλώντας τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου.
 
Στο στόχαστρο τα περιφερειακά νοσοκομεία
Το πιο ανησυχητικό δε, είναι ότι πρώτα στη λίστα προς «ιδιωτικοποίηση» είναι τα περιφερειακά νοσοκομεία τα οποία σήμερα δεν παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα. Αυτά σύμφωνα με την πρόταση θα μπορούν να ενοικιάζονται σε ξένους, ώστε να έρχονται στη χώρα μας για «πακέτα» επεμβάσεων ξένοι ασθενείς. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι ο ιατρικός τουρισμός θα αυξήσει την κινητικότητα στα ελληνικά νοσοκομεία, πολλά εκ των οποίων σήμερα δεν παρουσιάζουν την αποδοτικότητα για την οποία είχαν σχεδιαστεί. Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την ελπίδα ότι η παροχή «πακέτων» για επεμβάσεις και τσεκ-απ σε ασθενείς κυρίως από τα Βαλκάνια και την Κύπρο θα αποφέρει στο ΕΣΥ μεγάλα κέρδη. Στο πλαίσιο αυτό θα δίνονται και κίνητρα, ώστε να δημιουργούνται μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας από ιδιώτες, σε συνεργασία με το δημόσιο τομέα, με των ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα).
 
Αντιδρούν οι γιατροί
 
«Προκαλούν τρομερή εντύπωση τα όσα σχεδιάζουν για το ΕΣΥ οι κυβερνώντες. Έχουν διαλύσει τα νοσοκομεία, τα οποία δεν διαθέτουν υλικά, προσωπικό κι εξοπλισμό. Πώς να μείνει λοιπόν ένας ασθενής μέσα; Κι επιπλέον, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να… νοικιάσει ένα διαλυμένο πράγμα, όπως έχουν καταντήσει το ΕΣΥ. Θεωρώ ότι τέτοιοι σχεδιασμοί δεν μπορούν να γίνουν πράξη σε καμία περίπτωση», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος(ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Χίου θεωρεί ότι μια τέτοια πρόταση είναι αδύνατο να εφαρμοστεί. «Αυτά τα σενάρια είχαν ακουστεί και στο παρελθόν όπως και οι ενοικιάσεις κλινών για ιδιωτικές ασφαλιστικές. Θεωρώ ότι είναι αδύνατο και αδιανόητο να εφαρμοστούν και εννοείται πως όλοι οι γιατροί είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μια τέτοια απόφαση», δήλωσε  ο Θ. Καρτάλης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ