5.1.2016 17:16

Αντισταθμιστικά για το hotspot ζητά ο συνδυασμός Λαμπρινούδη

Αντισταθμιστικά οφέλη αλλά και διαβεβαιώσεις για την ελεγχόμενη λειτουργία του hotspot στη ΒΙ.ΑΛ., ζητά με ανακοίνωσή του ο συνδυασμός «Όλοι μαζί για τη Χίο μας».

Μία ημέρα μετά την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής για την παραχώρηση του πρώην εργοστασίου με σκοπό τη λειτουργία του ως Κέντρου Πρώτης Υποδοχής, ο συνδυασμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέρχεται στο ζήτημα θέλοντας να διασαφηνίσει τη γνώμη του πάνω στο θέμα.  

Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του ο συνδυασμός, «εξ΄ αρχής στηρίξαμε την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου και μάλιστα με δική μας παρέμβαση αποτρέψαμε τον ασύμφορο δανεισμό από τραπεζικό ίδρυμα, όπως επίσης δεν είχαμε αρνητική άποψη για την παραχώρηση του ακινήτου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο θέμα του προσφυγικού ζητήματος που μας προέκυψε».

«Δικλίδες ασφαλείας»

Αναφερόμενος στο θέμα της σύμβασης ο συνδυασμός Λαμπρινούδη τονίζει ότι κατέθεσε τρεις συμπληρωματικούς όσους ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ελέγξιμη λειτουργία του hotspot.

Οι τρεις όροι ήταν αναλυτικά:

Ι. Η μέγιστη παραμονή των προσφύγων-μεταναστών να μην ξεπερνά τις 72 ώρες στο Κέντρο.

ΙΙ.  Να προβλέπεται ο μέγιστος αριθμός, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, που μπορεί να φιλοξενηθεί σε αυτό.

ΙΙΙ.  Να προβλέπεται αυτοδίκαιη λύση της Προγραμματικής Σύμβασης, σε περίπτωση που δεν ολοκληρώνονταν οι προβλεπόμενες εργασίες, για τη λειτουργία του, μέσα σε λογικά χρονικά περιθώρια ( περίπου μέχρι τον Ιούνιο).

Και αντισταθμιστικά οφέλη

Παράλληλα η μείζονα αντιπολίτευση ζήτησε την πρόβλεψη μίας παραγράφου στην Προγραμματική Σύμβαση, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα να συνοδεύεται αυτή από ένα παράλληλο κείμενο, με το οποίο ο Δήμος θα διεκδικούσε τα αντισταθμιστικά οφέλη εκείνα,  που θα άμβλυναν τις αρνητικές συνέπειες από τη δεδομένη υποβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των Χιωτών καθώς επίσης και από τις επιπτώσεις στις οικονομικές δραστηριότητες του νησιού ( π.χ. τουριστικό προϊόν) αλλά και από το ενδεχόμενο εγκλωβισμού μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Μα βάση τα παραπάνω ο συνδυασμός πρότεινε τα εξής:

  1. Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας.
  2. Την καθιέρωση φορολογικών κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων ( π.χ. Ζώνη ελεύθερου εμπορίου ).
  3. Την ενίσχυση με πόρους και προσωπικό των υπηρεσιών που εμπλέκονται στο προσφυγικό ( Λιμενικό, Αστυνομία, Νοσοκομείο).
  4. Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απορρέουσες από το προσφυγικό ανάγκες.
  5. Την έγκριση πρόσληψης έκτακτου προσωπικού στο Δήμο, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν από το προσφυγικό ( π.χ. καθαριότητα πόλης και ακτών ).

 Καταλήγοντας ο συνδυασμός της αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι: «Είναι κρίμα για τη Χίο μας, που έχασε μια ευκαιρία να διεκδικήσει τα αυτονόητα  σε μια δύσκολη συγκυρία για Όλους,  την κατάλληλη στιγμή. Εμείς, από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση να διεκδικούμε και θα επανέλθουμε για το θέμα αυτό στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την ελπίδα η πλειοψηφούσα παράταξη να κατανοήσει  πως « ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός» και ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να κινηθεί και στα « παρασκήνια» λήψης των αποφάσεων  για ζητήματα που μας αφορούν άμεσα». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ