22.5.2024 9:06

"Προς θάλασσα μεριά" - Το πιο πρωτότυπο βιβλίο γνωριμίας με τον κόσμο της ναυτιλίας

«Προς θάλασσα μεριά...», το πολύ όμορφο ευχάριστο και ωφέλιμο βιβλίο της Δανάης Μπεζαντάκου, που ηγείται της NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS και η οικογένειά της δραστηριοποιείται πενήντα χρόνια στο χώρο της ναυτιλίας, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τη Χίο, από την ίδια τη συγγραφέα, με φανερή διάθεση προσφοράς, για την επομενη νέα γενιά της πατρίδας μας, που θα κληθεί να στελεχώσει τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και τα πλοία μας και να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία μας παγκοσμίως... για το καλό της ελληνικής κοινωνίας και των διεθνών μεταφορών αγαθών και ανθρώπων!

Η πρώτη αυτή παρουσίαση του βιβλίου στη Χίο (γιατί θα ακολουθήσουν κι άλλες σε σχολεία του νησιού, με διαδραστικό χαρακτήρα) πραγματοποιήθηκε στο cafe του Βιβλιοπωλείου «Πυξίδα», την Τρίτη 21 Μαΐου στις 6.30 το απόγευμα, με ακροατήριο μικρών και μεγάλων, που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το βιβλίο και τους δρόμους που αυτό μας ξεναγεί.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Το βιβλίο αυτό αποτελεί  ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της Ναυτιλίας και είναι ουσιαστικά, το μοναδικό ελληνικό βιβλίο γνώσεων, αφιερωμένο στις πολύπλευρες πτυχές του κλάδου της ναυτιλίας... με στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή, με τον πολυδιάστατο ναυτιλιακό χώρο...  Με την πρώτη ματιά, είναι φανερό πως το καταφέρνει, με την αμεσότητα, την πληρότητα και την πρωτοτυπία του.

Το γοητευτικό του εξώφυλλο και οι πολύ ευχάριστες εικόνες των σελίδων του, που συνοδεύουν το κείμενο λειτουργικά και αποτελεσματικά για την κατανόηση του περιεχομένου και του μηνύματος, είναι της Θέντας Μιμηλάκη. 

Η κεντρική αυτή και πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στη Χίο, συνδιοργανώθηκε, από το Βιβλιοπωλείο «Πυξίδα», το YES FORUM και τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ που επιμελήθηκαν και ολοκλήρωσαν το πολύ όμορφο και ωφέλιμο αυτό βιβλίο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο, όπως τόνισε στην παρουσίαση ο Διευθυντής του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χίου Ιωάννης Τσιροπινάς, που μίλησε για τις πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές των κεφαλαίων του, που λύνουν τις απορίες μικρών και μεγάλων και εξάπτουν το ενδιαφέρον για τον κόσμο της ναυτιλίας.

Το YES FORUM είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ νέων (μαθητών, φοιτητών, αποφοίτων, νεαρών στελεχών), με καταξιωμένα στελέχη της «θάλασσας» και του «γραφείου» της Ναυτιλιακής Κοινότητας, με στόχο την υποστήριξη της δημιουργίας της επόμενης ελληνικής ναυτιλιακής γενιάς, που θα ωφελήσει και θα ωφεληθεί, με την εποικοδομητική οικουμενική δράση της, όπως όλες οι ελληνικές ναυτικές κοινωνίες, από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα!...

Το βιβλίο μιλά με απλό, ευχάριστο, εύληπτο και κατανοητό τρόπο, για τους τύπους των εμπορικών πλοίων, για τους πλωτούς γερανούς, για τα παγοθραυστικά, για τα επιβατηγά πλοία, για τα σκάφη αναψυχής, για τα μεγέθη των πλοίων που σήμερα κάποια φτάνουν και το μέγεθος του EMPIRE STATE BUILDING των ΗΠΑ!... Μιλάει για την κατασκευή των πλοίων και τη ναυπηγική, εξηγεί γιατί το πλοίο δεν βουλιάζει στο νερό, μιλά για τη διασύνδεση των ομάδων που ζουν και συνεργάζονται μέσα σε ένα πλοίο και για την ομόνοια των ανθρώπων που απαιτείται για την καλή πλεύση του... Αναφέρεται στη σύγχρονη πειρατεία, τους κινδύνους της...και τα μέσα προστασίας από αυτή. Περιλαμβάνει κεφάλαιο γνωριμίας με τους Εφοπλιστές και τους Πλοιοκτήτες και το πολυδιάστατο έργο τους. Κάνει αναφορά στην ιστορία της ναυτιλίας και στα πλοία του παρελθόντος, μιλά για την κυριαρχία της ελληνικής ναυτιλίας και το ωφέλιμο έργο της. Εξηγεί τί σπουδές χρειάζονται(και τί όχι)για να εργαστείς στον κλάδο της ναυτιλίας, που είναι διεθνής και παγκόσμιος...Αναφέρεται στον εθελοντισμό και την προστασία του περιβάλλοντος...και το καλύτερο είναι ότι... ο βασικός ήρωας και πρωταγωνιστής του βιβλίου, ο Κάπτεν Τζιμ(πατέρας της συγγραφέως), οδηγεί το βιβλίο(σαν πλοίο)και στο τελευταίο κεφάλαιο που δίνει και την ολοκλήρωση και το κεντρικό μήνυμα... το φέρνει στο νησί μας τη Χίο... και στον Αφανή Ναύτη του Βροντάδου... που είναι και ο τόπος καταγωγής του.

Η Δανάη (ηρωίδα του βιβλίου και ναυπηγός)παραπέμπει στην ίδια τη συγγραφέα(που έχει διπλή καταγωγή Χίο και Μάνη... συνδυασμός, άκρως ναυτικός και δυναμικός).

Η συγγραφέας του βιβλίου «Προς θάλασσα μεριά» Δανάη Μπεζαντάκου, υπέγραψε με ιδιόχειρη αφιέρωση, πολλά βιβλία σε μικρούς και μεγάλους, που παρακολούθησαν την εκδήλωση της βιβλιοπαρουσίασης, στο cafe του Βιβλιοπωλείου «Πυξίδα».

Ανάμεσα στα τόσα ενδιαφέροντα, όμορφα και ωφέλιμα που είπε στο κοινό κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, μια φράση της, ήταν ξεχωριστή και γεμάτη πηγαία αγάπη... Είπε, ότι η προσπάθειά της αυτή(με τη συγγραφή και την έκδοση του βιβλίου), μαζί με την οικογένειά της(που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία, τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις και το εμπόριο)και μαζί με το YES FORUM...είναι για να μείνει και να γίνει κάτι καλό και χρήσιμο, στις επόμενες γενιές και ελληνική κοινωνία, που είναι πολίτης του κόσμου πάντοτε, γιατί...«μέγα το της θαλάσσης κράτος»!...

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ