16.9.2019 9:04

Πόσα πρέπει να λάβουν οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ

«Πότε και τί θα πάρουμε αναδρομικά;», ο καθημερινός πόνος των συνταξιούχων τον οποίο «γνώρισα» καλύτερα τους τελευταίους μήνες σαν πρόεδρος της ΠΕΣ/ΝΑΤ Χίου.

Θα ήθελα λοιπόν να ενημερώσω τους συνάδελφους συνταξιούχους και όχι μόνο, για το τι υπάρχει μέχρι τώρα και ποια είναι τα ποσά που πρέπει να λάβουν οι δικαιούχοι ανεξάρτητα με την απόφαση ΣτΕ, που αναμένουμε για τον νόμο «λαιμητόμο» του Κατρούγκαλου.

Βάση λοιπόν με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα ποσά των αναδρομικών υπολογίζεται ότι «αγγίζουν» τα 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ(μέχρι στιγμής) που αφορούν 900.000 δικαιούχους κύριας σύνταξης και 450.000 δικαιούχους για την επικουρική και την κατάργηση των «δώρων» και των περικοπών που έγιναν με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012, και εφόσον εξακολουθούν να εκκρεμούν, υπολογίζεται ότι το κόστος των αναδρομικών αυξάνεται 140.000.000 ευρώ ετησίως!!!(ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι).

Τα αναδρομικά κυμαίνονται από 7,400 ευρώ μέχρι και 37,500 ευρώ από 1ης Ιουλίου 2015 έως και τέλη Δεκεμβρίου 2019, τα οποία ΠΡΕΠΕΙ να επιστραφούν στους δικαιούχους ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει το ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου(4387/16), πουέτσι έγινε γνωστός ο Κατρούγκαλος μόνο χάρη στον νόμο αυτό.

Η αμετάκλητη απόφαση του ΣτΕ(στα μέσα του 2015) που έκρινε παράνομες τις περικοπές συντάξεων των νόμων 4051 και 4093 του 2012, δεν μπορεί να αλλάξει τη διάρκεια των αναδρομικών που αφορούν την 1η Ιουλίου 2015 έως και την διόρθωση των συντάξεων, κάτι το οποίο φυσικά εκκρεμεί.

Η απόφαση του ΣτΕ που αναμένουμε και εκκρεμεί περίπου εδώ και δύο χρόνια, θα επηρεάσει  μόνο την τύχη των «δώρων» και το χρονικό διάστημα που θα αφορούν στις επιστροφές των αναδρομικών εξαιτίας του λόγου αυτού.

Φυσικά για την επιστροφή των ανωτέρω ποσών αναδρομικών στους δικαιούχους, θα πρέπει να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/16), κάτι που διατυμπάνιζε προεκλογικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων κύριος Γιάννης Βρούτσης  ότι θα καταργηθεί.

Εάν τελικά ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/16) κριθεί συνταγματικός ως προς το σκέλος αυτό (κάτι που θα γίνει όπως ακούγεται), τότε τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους θα είναι για την χρονική περίοδο Ιούλιος 2015 μέχρι τα μέσα Μαΐου 2019 (10 μήνες) όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος του Κατρούγκαλου.

Στην περίπτωση αυτή οι συνταξιούχοι δικαιούνται να πάρουν τα εξής αναδρομικά:

.Αναδρομικά λόγω «δώρων» για 10 μήνες, που δικαιούνται το σύνολο των συνταξιούχων περίπου 660 ευρώ για κύριες συντάξεις και περίπου 280 ευρώ για τις επικουρικές μεσοσταθμικά.

. Αναδρομικά από τις διορθώσεις των παράνομων περικοπών του 2012 επι των κυρίων συντάξεων, αφορά κύριες συντάξεις πάνω από 1,000 ευρώ και για περίπου 950,000 συνταξιούχους, οι συντάξεις με την αφαίρεση των παράνομων κρατήσεων

προβλέπεται να αυξηθούν από 50 έως 460 ευρώ σε ετήσια βάση, και η αναπροσαρμογή φθάνει έως και 5,500 ευρώ. Τα ποσά αυτά ισχύουν από 1ης Ιουλίου 2015 έως και την διόρθωση των συντάξεων.

. Αναδρομικά από τις διορθώσεις των παράνομων περικοπών του 2012 επί των επικουρικών συντάξεων, Αφορά επικουρικές συντάξεις άνω των 225 ευρώ, και οι δικαιούχοι υπολογίζονται περί τους 450,000 συνταξιούχους. Οι αυξήσεις που προκύπτουν κυμαίνονται από 72 έως 1,850 ευρώ ετησίως. Τα ποσά αυτά έχουν αναδρομική ισχύ από 1ης Ιουλίου 2015 έως και την διόρθωση των συντάξεων.

Επίσης, σε όσους συνταξιούχους η κυρία και επικουρική σύνταξη κατά τον επαναυπολογισμό του 2016 ήταν πάνω από 1,300 ευρώ και για τους οποίους η διαδικασία αυτή έγινε κατά παράβαση του νόμου(αντί για εξίσωση με τις νέες, είχαν επιπλέον παράνομες μειώσεις έως και 150 ευρώ μηνιαίως), θα πρέπει να τους επιστραφούν και τα ποσά αυτά.

Εδώ θέλω να υπενθυμίσω ότι η μεγαλύτερη «σφαγή» έγινε το 2012,και μόνο στους συνταξιούχους του ΝΑΤ, επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου( συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ), όταν με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Φίλλιπου Σαχινίδη και της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννας Διαμαντοπούλου αποφασίστηκε με τονΚ.Υ.Α. αριθμό 476/28.2.2012, Αναπροσαρμογή συντάξεων του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (NAT.), Μειώνοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.), αναδρομικά από 01/01/2012, κατά ποσοστό 7%.(Ναυτικός = πάντα ο ευκολόπιστος και το αξιοθαύμαστο «θύμα»)!!.

Με την ειδικότητα του πρόεδρου της ΠΕΣ/ΝΑΤ ΧΙΟΥ θέλω να ενημερώσω τους συναδέλφους συνταξιούχους και τις οικογένειες τους ότι έχουμε ζητήσει εγγράφως από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κύριο Νότη Μηταράκη, Βουλευτή Χίου να μας καθορίσει ημέρα και ώρα που θα είναι διαθέσιμος, έτσι ώστε να γίνει γενική συνέλευση του σωματείου μας, και να απαντήσει σε ερωτήσεις μας. Περιμένουμε!!!!

Τελειώνοντας, την εβδομάδα που έρχεται θα έχουμε τις αποφάσεις από την συνάντηση όλων των Σωματείων Συνταξιούχων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, για το τί μέλη γενέσθαι. Εν αναμονή λοιπόν!!!

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ