Ναυτιλία

24/5/18 12:06

τελ. ενημ.: 24/5/18 13:25

ΦΩΤΟ | Εντυπωσίασε η άσκηση απορρύπανσης του Λιμεναρχείου Χίου

Το σενάριο προέβλεπε την πρόσκρουση του «Οινούσσαι ΙΙΙ» και τη διαρροή πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή έξω από τον κεντρικό λιμένα

Το σενάριο προέβλεπε την πρόσκρουση του «Οινούσσαι ΙΙΙ» και τη διαρροή πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή έξω από τον κεντρικό λιμένα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Πέμπτης η ευρείας κλίμακας απορρυπαντική άσκηση που διοργανώθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου και στην οποία συμμετείχαν όχι μόνο τα στελέχη του αλλά και σπουδαστές του Τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και σπουδαστές της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου.

Το σήμα για την εκκίνηση της άσκησης που πραγματοποιήθηκε με μεγάλο ποσοστό προσομοίωσης, δόθηκε στις 10:00 το πρωί, όταν το πλοίο «Οινούσσαι ΙΙΙ» ειδοποίησε το Κεντρικό Λιμεναρχείου ότι προσέκρουσε στον βόρειο Λιμενοβραχίονα με αποτέλεσμα τη διαρροή στη θάλασσα 180 – 200 λίτρων πετρελαίου.

ΔΕΙΤΕ πλήρες φωτορεπορτάζ στη σελίδα του "π" στο Facebook

Πρώτο σκάφος που έφθασε στο σημείο ήταν το ταχύπλοο 1004 του λιμεναρχείου που αναγνώρισε την κατάσταση ενώ στο σημείο έσπευσαν λίγη ώρα αργότερα το περιπολικό σκάφος 611, η λάντζα «Ισίδωρος» καθώς και τα δύο σκάφης της Βάσης Ετοιμότητας Χίου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης «Αθηνά» και «Ειρήνη».

Τα εμπλεκόμενα στην άσκηση σκάφη ανέπτυξαν δίχτυ περιορισμού της ρύπανσης περιμετρικά του «Οινούσσαι ΙΙΙ» ενώ οι ομάδες που βρέθηκαν στη στεριά άπλωσαν απορροφητικά πανιά στις ακτές αφού το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ότι οι πετρελαιοκυλίδες εξαιτίας του καιρού θα κατέληγαν στις ακτές της Σούδας.

Το τελευταίο τμήμα της άσκησης προέβλεπε τη ρίψη χημικών από μηχάνημα skipper που είχε τοποθετηθεί πάνω στη λάντζα «Ισίδωρος» με στόχο τη διάλυση του πετρελαίου.

Περίπου μία ώρα αργότερα η άσκηση έλαβε τέλος με τη Λιμενάρχη Ειρήνη Αργύρη να διατυπώνει την ικανοποίησή της για τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, υποσχόμενη ότι τα όποια λάθη καταγράφηκαν και θα διορθωθούν μέχρι την επόμενη άσκηση.

Στην απορρυπαντική άσκηση συμμετείχαν στελέχη του Λιμεναρχείου Χίου, τα πληρώματα των σκαφών 611 και 1004, τα πληρώματα και τα σκάφη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, η λάντζα «Ισίδωρος», το Τμήμα Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σπουδαστές της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου, όχημα της ΔΕΗ, η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, ο Δήμος και η Ιχθυόσκαλα. 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση