19.7.2019 20:04

ΠΕΣ ΝΑΤ: "Άρχισαν τα όργανα σε βάρος των ναυτικών"

Με το «καλημέρα» ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Πλακιωτάκης, μας δείχνει καθαρά την πρόθεση του σε ο,τι αφορά προς τα πού κλίνει η ζυγαριά, άσχετα αν έχει δηλώσει ότι «Δεν είμαι ούτε με τους εφοπλιστές ούτε με τους ναυτικούς – Είμαι με όλους».

Κύριε υπουργέ,  με τα «θέλω» σας, όπως διαβάσαμε στα ΜΜΕ « ο κύριος υπουργός είναι σαφές ότι θέλει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ εφοπλιστών και ναυτεργατών ώστε να βρεθεί λύση και να επιτραπεί η σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας όπως γίνεται στο εξωτερικό. Υπό τις συνθήκες αυτές οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν πει ότι θα φέρουν περισσότερα πλοία στην ελληνική σημαία, η οποία έχει περί τα 750 σε σύνολο 5.000 ελληνόκτητων»,   θέλετε να επιτραπεί η σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας, καταργώντας την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε).  Αυτό που τελικά εξυπηρετείτε είναι, μόνο η πάγια συγκεκριμένη απαίτηση για τις συμβάσεις και τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Δεν είστε με όλους λοιπόν, είστε με τους εργοδότες και δυστυχώς δεν μας κάνει καμιά εντύπωση για σας και τη κυβέρνησή σας. Άλλωστε συνεχίζετε το καταστροφικό έργο των προκατόχων σας του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί  το μέλλον των νέων παιδιών στη θάλασσα θα είναι κουτσουρεμένοι μισθοί με τις ατομικές συμβάσεις, ακόμα πιο κουτσουρεμένες συντάξεις.

Κύριε υπουργέ, θέλετε όπως κατά καιρούς διαβάζαμε στα ΜΜΕ, δηλώσεις και από Χιώτες εφοπλιστές έχοντας σαν καραμέλα την κρίση, να ζητούν την ναυτολόγηση Ελλήνων ναυτικών (κατώτερα πληρώματα) με μισθούς πείνας λιγότερα ακόμη και από τους Φιλιππινέζους ναυτικούς ?????. Ξεχνάνε φαίνεται αυτοί οι εφοπλιστές κι εσείς φυσικά σε ποιανών τις πλάτες, το φιλότιμο και την αυταπάρνηση μεγαλούργησαν με το να ταξιδεύουν τα καράβια τους.

Συνεχίστε λοιπόν κύριε υπουργέ, διατηρώντας στο ακέραιο το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων και ενισχύοντάς το παραπέρα με νέα αντεργατικά μέτρα, καθώς και με τις πλάτες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που κατοικοεδρεύει στην «πλειοψηφία» της διοίκησης της ΠΝΟ με την παρέα του κου Χαλά,(ελέω και του καλπονοθευτικού πλειοψηφικού συστήματος του ν.330, ακόμα και βασιλικών διαταγμάτων).

Είναι καθαρό σε μας, είτε τους απόμαχους, είτε τους εν ενεργεία, πως οι εφοπλιστές  έχουν κηρύξει για τα καλά τον «πόλεμο» στα εναπομείναντα δικαιώματα των ναυτικών. Πρέπει επίσης να γίνει καθαρό στους «πάντα ευκολόπιστους και πάντα προδομένους» συναδέλφους μας, πως οι εφοπλιστές δε μας δίνουν δουλειά, ούτε ταΐζουν τις οικογένειές μας. Τους δουλεύουμε, τους δουλέψαμε, τους χτίζουμε τα καράβια τους κι αυτοί που βλέπουν καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοώ. Δε θα μας πετάξουν όμως για ένα κομμάτι αρμυρό ψωμί.

Για να αυξήσουν παραπέρα την ήδη τρελή κερδοφορία τους, επιχειρούν να ικανοποιήσουν τον διακαή πόθο τους, που είναι η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, η επιβολή ελαστικών μορφών απασχόλησης, η επέκταση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, το χτύπημα της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναμασούσε τα περί «επαναφοράς των ΣΣΕ από τον Αύγουστο του 2018», στα ποντοπόρα και μεσογειακά φορτηγά, στα οποία έχουν να ανανεωθούν οι ΣΣΕ από το 2010, ενώ οι εφοπλιστικές ενώσεις, με πρώτη και καλύτερη την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, αρνούνται ακόμα και κάθε διαπραγματευτική συνάντηση.

Σε ο,τι αφορά τη διεκδίκηση των ναυτικών για ΣΣΕ με ικανοποιητικές αυξήσεις και προστασία των δικαιωμάτων τους, κύριε υπουργέ μας «υπενθυμίσατε» πως «όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η χώρα περνάει ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια μία δύσκολη δημοσιονομική περίοδο». 

Η «δυσκολία» κύριε υπουργέ αφορά βέβαια μόνο τους εν ενεργεία ναυτικούς, και φυσικά τους απόμαχους των οποίων οι συντάξεις κατακρεουργήθηκαν επί κυβερνήσεως σας (Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ), αφού για τους εφοπλιστές είναι έτοιμα τα νέα πακέτα προνομίων και χρηματοδότησης, ακόμα και για την ανανέωση του στόλου τους.

Είναι πλέον φανερό ότι κανείς υπουργός και καμιά κυβέρνηση δεν νοιάστηκε και ούτε νοιάζεται για τον ναυτικό εν ενεργεία και απόμαχο που πρόσφερε και εξακολουθεί να προσφέρει τα μέγιστα στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία, και καλό θα ήταν να μην κρύβεστε πλέον πίσω από το δάκτυλό σας λέγοντας την αλήθεια στους εν ενεργεία και απόμαχους ναυτικούς, αλλά τολμάει κανείς????.

Τελειώνοντας κύριε υπουργέ θα θέλαμε να υπενθυμίσετε στον «δικό μας» κ. Μηταράκη, να μην ξεχάσει να μας πει πάλι πως η Πολιτεία μας χρωστά!!!, Καταλάβαμε τι μας χρωστάτε!!!!, Να μας πάτε στον πάτο με τις ατομικές συμβάσεις.

Ας τα βλέπουν αυτά οι συνάδελφοι και ας ετοιμάζονται όλοι μπαρκαρισμένοι και ξέμπαρκοι στη ζωή, να απαντήσουμε και να υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας
.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ