21.2.2024 18:34

myNAT: Σε νέα ψηφιακή εποχή οι παρεχόμενες υπηρεσίες στον Έλληνα ναυτικό

Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, στο αίθριο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της πρώτης υλοποίησης της εφαρμογής myNAT, η οποία ουσιαστικά αντανακλά τη μετάβαση του παλαιότερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας στη νέα εποχή.

Μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμη σε κινητά Android και iOS, οι ναυτικοί θα έχουν πρόσβαση στην απεικόνιση της θαλάσσιας υπηρεσίας τους όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στην ηλεκτρονική βάση της ΑΠΔ ναυτικών του ΝΑΤ από την 1η Ιουλίου 2017 και μετά.

Στην εκδήλωση, το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, οι υφυπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου και Βασίλης Σπανάκης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Κυρανάκης, ο διοικητής και πρόεδρος ΔΣ του ΝΑΤ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Διονύσης Θεοδωράτος, εν ενεργεία και συνταξιούχοι ναυτικοί, καθώς και εργαζόμενοι του ΝΑΤ. Τον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ, καπτ. Μανώλη Τσικαλάκη, εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ Παναγιώτης Γιγής και ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας της ΠΝΟ Παντελής Καραντώνης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σημείωσε ότι: «Το ΝΑΤ είναι ο αρχαιότερος ασφαλιστικός οργανισμός στην Ελλάδα και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, καθώς ο ελληνισμός πάει χέρι χέρι με τη ναυτοσύνη. Γνώμονας της συνεργασίας του ΝΑΤ με το ΥΝΑΝΠ είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους ναυτικούς. Με βάση τη διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία μου, έχω να σας πω ότι κανείς δεν αμφισβητεί την αξία των Ελλήνων ναυτικών. Η ψηφιακή εφαρμογή είναι ένα απτό αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΝΑΤ, του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Εργασίας. Είναι εντυπωσιακή η μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων των ναυτικών και επετεύχθη με σκληρή δουλειά την τελευταία τριετία. […] Η ψηφιοποίηση είναι το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός, αλλά ακόμη είμαστε πίσω. Δεν είναι δυνατόν η ελληνική ναυτιλία, ηγέτιδα στον κόσμο, να αγνοεί τις δύο σημαντικές τεχνολογίες: την τεχνητή νοημοσύνη και το big data».

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Διονύσης Θεοδωράτος, αφού συνεχάρη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τη δημιουργία του myNAT, έκανε λόγο για την ανάγκη προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα: «Είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε την ελληνική ναυτιλία με νέους Έλληνες ναυτικούς». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι όποιες πρωτοβουλίες προς τη διευκόλυνση των Ελλήνων ναυτικών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Δημήτρης Καραντώνης, νομικός σύμβουλος της ΠΝΟ, απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας ότι: «Πλέον το ΝΑΤ δεν αρκείται σε μεγαλόστομες εξαγγελίες, αλλά προβαίνει σε πράξεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ναυτικών μας. Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών μέσω της εφαρμογής myNAT. Πρέπει όμως να γίνουν και άλλα βήματα για την ουσιαστική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΝΑΤ, τόσο για τους εν ενεργεία συναδέλφους μας όσο και για τους συνταξιούχους. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε τέτοια προσπάθεια».

Εκ μέρους των εργαζομένων του Οργανισμού, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΝΑΤ, Χρήστος Σκολαρίκος, αναφέρθηκε στη νέα πορεία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις και να προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες στον Έλληνα ναυτικό, αρχής γενομένης από την εφαρμογή myNAT.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σημείωσε: «Η εφαρμογή αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ακόμη βήμα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του ΝΑΤ που ήδη τα τελευταία χρόνια έχει δώσει σημαντικά αποτελέσματα. Αποδέκτες αυτού του βελτιωμένου επιπέδου υπηρεσιών δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους στη θάλασσα, που εκπροσωπούν τον πλέον ανταγωνιστικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, με παράδοση που έρχεται, πραγματικά, από τα βάθη των αιώνων».

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης ανέφερε ότι «το myNAT είναι μια σύγχρονη, αναγκαία μετάβαση στο μέλλον. Και αυτό διότι οι ναυτικοί μας είναι από τη μία άκρη του κόσμου έως την άλλη. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει μια μοναδική χρησιμότητα για τον χρήστη και επομένως θα διευκολύνει τους ασφαλισμένους αλλά και τους εργαζομένους του ΝΑΤ, που θα γλιτώσουν εργατοώρες, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν σε πιο ουσιαστικές εργασίες».

«Το ΝΑΤ ανακαινίζεται. Και ανακαινίζεται κυρίως στην αντίληψη, στη νοοτροπία και στον τρόπο παροχής των υπηρεσιών του προς τους ναυτικούς μας. Το ΝΑΤ τα τελευταία χρόνια κατάφερε να νικήσει τους δαίμονές του: την εσωστρέφεια, την έλλειψη συντονισμού, εξοπλισμού και ορισμένες φορές και οράματος», επισήμανε αρχικά ο διοικητής και πρόεδρος ΔΣ του ΝΑΤ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος με αφορμή την παρουσίαση της ψηφιακής εφαρμογής.

«Πλέον έχουμε γυρίσει σελίδα και βρισκόμαστε στη νέα μας πορεία, όπως χαράχτηκε τα τελευταία χρόνια. […] Στο πλαίσιο της νέας πορείας του ΝΑΤ εντάσσεται και η συμμετοχή μας στη συνολική προσπάθεια της ψηφιακής μετάβασης, που αποτελεί κύριο στόχο της κυβέρνησης». Αφού ανέλυσε το εύρος των υπηρεσιών του myNAT, ο κ. Τσαγκαρόπουλος υπογράμμισε ότι η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και αλλάζει τα δεδομένα κυρίως για τους νέους ναυτικούς. «Είμαστε υπερήφανοι που ο παλαιότερος και ιστορικότερος ασφαλιστικός φορέας της Ελλάδας κατάφερε να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του παρελθόντος», κατέληξε ο διοικητής του ΝΑΤ.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο του ΣΕΕΝ, τόνισε ότι στοίχημα και αγωνία του υπουργείου είναι η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα: «Αλλά σήμερα δίνουμε και κομμάτια της απάντησης. Γιατί με τη διοίκηση του ΝΑΤ μπορούμε να δούμε πως η καθημερινότητα των ναυτικών και των οικογενειών τους γίνεται καλύτερη και ευκολότερη. Και αυτό είναι μέρος της απάντησης πως προσελκύουμε νέους ανθρώπους στη ναυτιλία».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ