23.9.2022 16:38

Δανάη Μπεζαντάκου: «Χίος και Οινούσσες είναι πυλώνες της Ελληνικής ναυτικής παράδοσης»

Με αφορμή τη διεξαγωγή του 21ου  NAVIGATOR 2022 – The Shipping Decision Makers Forum το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου σε Χίο και Οινούσσες, η CEO της NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS LTD μας μιλά για την επιλογή των 2 αυτών νησιών να φιλοξενήσουν το συνέδριο, την επόμενη μέρα μετά τον κορωνοϊό στον ναυτιλιακό κλάδο, τη γυναικεία παρουσία σε αυτόν, αλλά και την ολοένα και αυξανόμενη ύπαρξη ενδιαφέροντος από τους νέους για σπουδές και εργασία στο χώρο της ναυτιλίας.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS LTD.

Η NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα εταιρειών ρυμούλκησης και Ναυτικών Πρακτόρων σε 1.400 εμπορικά λιμάνια παγκοσμίως και τους φέρνει σε επαφή με τις Ελληνικές, και όχι μόνο, Ναυτιλιακές εταιρείες, με σκοπό αφενός μεν την δημιουργία άριστων σχέσεων για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και αφ’ ετέρου την επίτευξη οικονομικού οφέλους για τις Ναυτιλιακές Εταιρείες όπου τα έξοδα ρυμούλκησης αποτελούν σε πολλά λιμάνια το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων ελλιμενισμού με βασική προϋπόθεση την διασφάλιση της εμπιστευτικότητας στην συνεργασία.

Σχετικά με το 21o NAVIGATOR 2022 – The Shipping Decision Makers Forum, ποιες είναι οι θεματικές που θα συζητηθούν και ποιες οι προσδοκίες από τα συμπεράσματα που θα προκύψουν;

Στο συνέδριο πρόκειται να συμμετάσχουν 250 στελέχη από όλο το φάσμα του ναυτιλιακού πλέγματος για να ακούσουν τα συμπεράσματα 16 κλειστών συζητήσεων που έλαβαν χώρα τον Απρίλιο του 2022 στο πλαίσιο του NAVIGATOR ASSEMBLY παρουσία 300 στελεχών από 200 Ναυτιλιακές Εταιρείες. Οι συζητήσεις αφορούσαν τις θεματικές Maritime_Logistics, Decarbonisation, ESG / Commercial & Financial aspects, Human Element & Smart Shipping. .
Σκοπός είναι τα μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας που θα παραστούν να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές, αφού τα παραπάνω θέματα είναι άκρως επίκαιρα και αφορούν όλους!

Πώς αποτυπώνεται η συμβολή των Οινουσσών και της Χίου στην ελληνική ναυτιλία;

Τόσο η  Χίος, όσο και οι Οινούσσες, αποτελούν κατεξοχήν παραδοσιακούς ναυτοτόπους και πυλώνες της Ελληνικής ναυτικής παράδοσης, αφού είναι  γενέτειρες πολυάριθμων ναυτικών και πλοιοκτητών της Ελληνικής ναυτιλίας.

Για τους παραπάνω λόγους, η διοργάνωση ενός ναυτιλιακού συνεδρίου…εκεί που χτυπάει η καρδιά της ναυτιλίας ήταν για μας μια απόφαση μονόδρομος. Η επιτυχημένη διοργάνωση του πρώτου  NAVIGATOR FORUM το 2018 στο νησί, απέδειξε ότι ο κόσμος της ναυτιλίας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μιας διοργάνωσης στο πλαίσιο της οποίας οι καλεσμένοι συζήτησαν για θέματα που τους αφορούν, επισκέφθηκαν τις ομορφιές του νησιού και κατόπιν ανανέωσαν το ραντεβού για το φετινό NAVIGATOR FORUM, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 23-25 Σεπτεμβρίου 2022.

Πώς επανακάμπτει ο ναυτιλιακός κλάδος την επόμενη μέρα της πανδημίας;

Η ναυτιλία είναι το μόνο επάγγελμα που συνέχισε να ασκείται ανελλιπώς σε όλη τη διάρκεια τού κορωνοϊού. Ο τουρισμός στην Ελλάδα επλήγη περισσότερο επειδή ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο; Τα πλοία όμως δεν σταμάτησαν ούτε μία μέρα να μεταφέρουν προϊόντα υποστηρίζοντας την πρώτη γραμμή (γιατρούς, σουπερ μάρκετ κτλ). Η ναυτιλία είχε μάθει να λειτουργεί απομακρυσμένα και σε βάση 24/7. Το πλοίο πάντα βρίσκεται μακριά από το γραφείο, σε άλλη ζώνη ώρας και δεν έχει ωράριο…συνεπώς δεν έχουμε και εμείς. Για τους άλλους κλάδους πάντα ήμασταν οι περίεργοι, τώρα γίναμε το νορμάλ. Φυσικά και εδώ υπήρξαν προβλήματα. Χαρακτηριστικό ότι για πολλούς μήνες δεν μπορούσαν να γίνουν αλλαγές πληρωμάτων αφού τα λιμάνια ήταν κλειστά , με αποτέλεσμα ναυτικοί να βρίσκονται για πάνω από ένα χρόνο εν πλω. Τα πράγματα πλέον έχουν βελτιωθεί αρκετά, αλλά η πανδημία έχει επιφέρει πολλούς κανονισμούς και επιπλέον περιορισμούς.

Τι σημαίνει για μια γυναίκα η ισχυρή παρουσία της σ’ έναν τέτοιο χώρο;

Οι γυναίκες έχουν αποδείξει την αξία τους και ολοένα και περισσότεροι όμιλοι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο εντός και εκτός ναυτιλίας εμπιστεύονται το τιμόνι των Εταιρειών τους σε  γυναίκες.

Στατιστικά μάλιστα (για τους λάτρεις των αριθμών) αποδείχθηκε  τόσο ότι οι γυναίκες αντιμετώπισαν αποτελεσματικότερα περιόδους κρίσεων αλλά και ότι οι εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες έχουν μεγαλύτερα κέρδη.

Στερεότυπα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Εγώ για άλλη μια φορά θα ήθελα  να υπογραμμίσω όμως ότι μπορούν να

εξαλειφθούν με την προβολή σωστών role models στη νέα γενιά ήδη από τη σχολική ηλικία, δημιουργία συνεργιών και δικτύων μεταξύ γυναικών επιχειρηματιών, mentoring σε νέες γυναίκες επιχειρηματίες, ανάδειξη και ψήφιση γυναικών σε αξιώματα δημόσιας διοίκησης και φυσικά αν οι γυναίκες αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα (όπως π.χ. multi tasking,  επικοινωνιακές δεξιότητες, πειθώ κτλ).

Είστε η εμπνεύστρια και η επικεφαλής του YES FORUM που δίνει την ευκαιρία σε νέους να ασχοληθούν με το χώρο της ναυτιλίας. Βλέπετε ενδιαφέρον από την πλευρά των νέων;

Η πλατφόρμα του Young Executives & Students (ΥΕS) Forum ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ αφενός Nέων (μαθητών, φοιτητών, αποφοίτων, νεαρών στελεχών) που προσδοκούν να γνωρίσουν τη ναυτιλία και να παραμείνουν για σπουδές και εργασία εντός συνόρων και αφετέρου καταξιωμένων Στελεχών και Καπεταναίων της Ναυτιλιακής Κοινότητας, με στόχο την υποστήριξη της δημιουργίας της επόμενης γενιάς που θα στελεχώσει τις Ελληνικές Ναυτιλιακές εταιρείες και πλοία και θα κληθεί να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία μας παγκοσμίως.

Στους ανοιχτούς διαλόγους και τις δράσεις που πραγματοποιεί το YES FORUΜ οι οποίοι προσανατολίζονται στην παρουσίαση του φάσματος του Ελληνικού πλέγματος και των ευκαιριών που αυτό προσφέρει, στην προαγωγή της Ελληνικής Ναυτιλιακής Ιστορίας και ναυτοσύνης,  και στην ένταξη της ναυτιλίας στα σχολεία και τις ημέρες καριέρας που αυτά διοργανώνουν έχουν λάβει μέρος πάνω από 100,000 συμμετέχοντες.

Το ενδιαφέρον για τον κλάδο της ναυτιλίας συνεχώς αυξάνεται αφού αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας μας, αλλά και είμαστε περήφανοι ως Έλληνες, αφού είμαστε πρώτοι παγκοσμίως αφού το 20% του παγκοσμίου και το 58 % του Ευρωπαϊκού στόλου είναι Ελληνικών Συμφερόντων. Το ναυτικό πλέγμα που αποτελείται τόσο από ναυτιλιακές Εταιρείες (πλοιοκτήτριες και διαχειρίστριες) και Εταιρείες Ναυτιλιακών Υπηρεσιών προσφέρει μια πλειάδα επαγγελματικών ευκαιριών στην Αττική μόνο απασχαλούνται σχεδόν 200.000 εργαζόμενοι σε 2.000 Εταιρείες.

Ποια συμβουλή θα θέλατε να δώσετε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το χώρο της ναυτιλίας;

Μακάρι να ήταν μόνο μία! Πρέπει να εκμεταλλευτούν τον χρόνο που βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο συμμετέχοντας σε εθελοντικούς οργανισμούς ώστε να αναπτύξουν soft & hard skills. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να έχουν τελειοποιήσει τα Αγγλικά τους. Δεν πρέπει να βιάζονται για το μεταπτυχιακό, καλό είναι να έχουν ξεκινήσει δουλειά και κατόπιν να επιλέξουν τι τους ταιριάζει. Απαραίτητο το προφίλ στο  Linkedin και η αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων και του διαδικτύου ώστε να είναι ενήμεροι για το τι συμβαίνει στην αγορά και φυσικά να διαβάζουν και να εξελίσσονται συνεχώς.

Ακόμα πολύ βασικό είναι να το ηθικό κομμάτι! Πρέπει οι νέοι που εισέρχονται στο χώρο να έχουν αρχές, να μην ξεχνούν από που ξεκίνησαν και ποιοι τους βοήθησαν και να είναι υπέρμαχοι του ευ αγωνίζεσθε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ