2.2.2015 20:55

Υποχρεώσεις ιδιοκτήτων σχετικά με τις ακαθαρσίες του σκύλου τους

Ένα ζήτημα που σηκώνει μεγάλη κουβέντα φέρνει στην επιφάνεια ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου, ζητώντας το προφανές... Οι ιδιοκτήτες σκύλων να μαζεύουν τις ακαθαρσίες των τετράποδων φίλων τους προς αποφυγή φαινομένων που καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο Φιλοζωικός επισημαίνει:

"Τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις έντονες βροχοπτώσεις η κατάσταση με τις ακαθαρσίες των σκύλων στους δρόμους ήταν άσχημη. Οι λίγοι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας καταβάλλουν προσπάθειες οι οποίες δεν αρκούν εκτός και εάν βρέξει οπότε όλα παίρνουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα.

   Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά πράγματα σχετικά με τον πολιτισμό μας, τον σεβασμό προς τον πλησίον, την ελευθερία του ενός που σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου, αλλά δεν χρειάζεται: Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν τις ακαθαρσίες των σκύλων τους. Στην αντίθετη περίπτωση το πρόστιμο είναι 100 ευρώ (Νόμος 4039/2012, Άρθρο 5.1.στ’).

   Η διαδικασία είναι απλή. Εκτός από τα λουριά που πωλούνται στα καταστήματα ειδών για ζώα και έχουν ενσωματωμένη θήκη με σακούλες, μπορούμε να έχουμε στην τσέπη μας ένα ζευγάρι γάντια μιας χρήσης ή κάποια φύλλα εφημερίδας ή μια πλαστική σακούλα. Ακόμα και εάν ξεχάσουμε τα προηγούμενα εξαρτήματα στο σπίτι υπάρχει πάντα σε κάποιο κάδο σκουπιδιών ή σε κλωβό ανακύκλωσης ένα κουτί από χαρτόνι με το οποίο μπορούμε να μαζέψουμε τις βρωμιές του κατοικίδιου μας.

   Όσον αφορά τα υπάρχοντα οκτώ αδέσποτα στο κέντρο της πόλης, τους γνωστούς Ντικ, Ντάμπυ, Ρεβυθούλη, Μπομπ, Λίζα, Χαρούλα, Ήρα και Κανέλλα, πρέπει να τα ανεχτούμε εφόσον μένουν εδώ και τέσσερα χρόνια τουλάχιστον στη Χώρα και είναι ανέφικτο να τους αλλάξουμε περιβάλλον. Άλλωστε είναι κάποιοι από εμάς που τα εγκατέλειψαν στο δρόμο. Ας φροντίσουμε να μην υπάρξουν άλλα παρατημένα ζώα στην πόλη ώστε να μην διαιωνιστούν και τα προβλήματα που δημιουργούν.  

   Όπως αναγράφεται και στην επιτυχημένη πινακίδα του Δήμου Λευκάδας: «Αν μπορούσε θα τα μάζευε μόνο του. Εσύ το φροντίζεις. Μην ξεχνάς την σακούλα για τα απορρίμματα του».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ