12.4.2016 17:29

Υπό την απειλή προστίμων έως και 30.000 ευρώ κρεοπωλεία και ψαράδικα

ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΙΚΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ

Πρόστιμα  φωτιά απειλούν κρεοπώλες και ιχθυοπώλες που δεν εκσυγχρονίζονται με τις οδηγίες της Ε.Ε. για τη συγκέντρωση και διάθεση των ζωικών  αποβλήτων. Η νέα νομοθεσία έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται και ο νομοκτηνίατρος οφείλει να προχωρήσει σε ελέγχους στα καταστήματα αυτού του κλάδου, προκειμένου να διαπιστώσει, αν οι επαγγελματίες έχουν πειθαρχήσει ακολουθώντας τις προσταγές του.

Τι πρέπει να κάνουν

Οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών, σύμφωνα με τον νόμο είναι αρκετές, προϋποθέτουν τη διάθεση σεβαστών χρηματικών ποσών για την εφαρμογή τους και κυρίως τη διάθεση και την πρόθεση των επαγγελματιών να εκσυγχρονίσουν τα καταστήματα τους και να διαφυλάξουν την ποιότητα ζωής όλων μας βάζοντας τέλος στο άθλιο θέαμα των πεταμένων ζωικών υπολειμμάτων (κρέατα και ψάρια) στους κάδους της πόλης.

Οι επαγγελματίες πρέπει να διαθέτουν βιβλίοεισροώνεκροών από όπου θα αναδεικνύεται το ποσοστό των υπολειμμάτων που αποστέλλει προς καταστροφή η κάθε επιχείρηση. Παράλληλα θα πρέπει τα υπολείμματα αυτά να καταλήγουν σε έναπιστοποιημένοκύκλωμακαταστροφήςυποπροϊόντων, στο οποίο πρέπει να ενταχθεί ο κάθε επαγγελματίας."Κατανοώ ότι είναι δύσκολη η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, όμως πρέπει Να εκσυγχρονιστούμε και να σταματήσουμε να επιβαρύνουμε τον ΧΥΤΑ και με τα ζωικά υπολείμματα", δήλωσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Γ. Μπελέγρης.

Αν πάντως η συμμετοχή των επαγγελματιών στην ενημερωτική συνάντηση αποτελεί τον προπομπό της εφαρμογής του νόμου σε τοπικό επίπεδο, η απουσία σχεδόν του συνόλου των ψαράδων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. "Έρχεται να  προστεθεί ακόμη ένα βάρος στις πλάτες μας. Θα αυξηθεί το κόστος και εμείς με τη σειρά μας θα το προσθέσουμε κι αυτό στην τιμή με την οποία αγοράζει ο πελάτης" δήλωσε στον "π" γνωστός κρεοπώλης.

Χωρίς μονοπώλια

Είναι δεδομένο ότι όλη αυτή η διαδικασία επιβαρύνει τους καταστηματάρχες αυξάνοντας το κόστος που και αυτό με τη σειρά του προφανώς και θα μετακυλήσει στην τσέπη του καταναλωτή.  Οι επαγγελματίες ειδικά οι ιχθυοπώλες παρότι έγινε από τον δήμο οργανωμένο κάλεσμα στην ενημέρωση δεν έδωσαν τον παρόν. " Πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως τα ψέματα τελείωσαν. Θα αρχίσουν οι έλεγχοι από τον Νομοκτηνίατρο και η επιβολή προστίμων που ξεκινά από 300 ευρώ και μπορεί να φτάσει τις 30.000 ανάλογα και με τον τζίρο του καταστήματος" εξήγησε ο κ. Μπελέγρης.

Το μοναδικό παρήγορο στα νέα δεδομένα είναι ότι δεν τίθεται θέμα μονοπωλιακών καταστάσεων κι επιβολής ενιαίας τιμής. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες  για τους επαγγελματίες ώστε να βρουν και  να ενταχθούν σε μονάδα καταστροφής των υποπροϊόντων. Τέτοιες στη Χίο υπάρχουν του κ. Μονιούκα, καθώς και το ΑΒ Βασιλόπουλος διαθέτει ενώ υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με αντίστοιχες μονάδες εκτός Χίου (Λέσβο,  Αθήνα κ.λ.π.)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ