20.4.2013 10:50

Υπό αίρεση το «ένας για έναν» στο Δημόσιο καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν αποκλίσεις στο πρόγραμμα αποχωρήσεων από το Δημόσιο, θα ισχύσει ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε μία απόλυση. Αυτό προβλέπεται στο σχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου που αποκαλύπτει η «Κ», στο οποίο περιλαμβάνεται και η δέσμευση για επανεξέταση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά μόνο στην περίπτωση που θα υπάρξει «υπέρ-απόδοση» στους δημοσιονομικούς στόχους.
Επίσης, προβλέπεται η διατήρηση για ένα ακόμα χρόνο του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) και η δημιουργία ενός νέου φόρου στα ακίνητα για το 2014 που θα αποφέρει τα ίδια έσοδα στον προϋπολογισμό. Μάλιστα, η αναμόρφωση του ΕΕΤΗΔΕ για φέτος αποτελεί «προαπαιτούμενη δράση» (prior action) για την εκταμίευση της δόσης.

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται και στη νέα γενική γραμματεία εσόδων, καθώς προωθούνται δράσεις για να μετατραπεί σε ημι-αυτόνομη. Η τρόικα πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι και να σταματήσουν οι πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Παράλληλα, υπάρχει ειδική αναφορά για την θέσπιση προγράμματος που θα εξασφαλίζει την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας σε 100.000 μακροχρόνια ανασφάλιστους. Στο σχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου περιλαμβάνονται κι άλλες δράσεις ενίσχυσης του κοινωνικού ιστού που έχει πληγεί από την κρίση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η «Κ», η νέα συμφωνία με την τρόικα προβλέπει:

1. Ως προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της δόσης, θα πρέπει η κυβέρνηση να υιοθετήσει νομοθεσία με την οποία θα επεκτείνεται η πληρωμή του φόρου επί των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και για φέτος. Μάλιστα, υπάρχει αναφορά για μείωση των συντελεστών του τέλους φέτος, ενώ επισημαίνεται ότι πέραν αυτού η κυβέρνηση θα πρέπει να καταρτίσει το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014. Οπως αναφέρεται, το σχέδιο νόμου θα πρέπει να εξασφαλίζει τα έσοδα από τη φορολόγηση ακινήτων που έχουν ήδη προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

2. Την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσει όλα τα συμφωνημένα μέτρα ή θα τα αντικαταστήσει εάν αυτό κριθεί απαραίτητο με αντίστοιχου ύψους παρεμβάσεις.

3. Σε περίπτωση που καταγραφεί «υπερ-απόδοση» στους δημοσιονομικούς στόχους όπως αυτοί έχουν τεθεί στο πρόγραμμα, τότε ενδέχεται να επανεξεταστούν μειώσεις σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως για παράδειγμα η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση.

4. Την δέσμευση της κυβέρνησης για την προώθηση της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο της στήριξης των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων και της αναβάθμισης της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών. Μάλιστα, το πρόγραμμα αποχωρήσεων και η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση των δόσεων. Η κυβέρνηση θα πρέπει εκτός των αποχωρήσεων να ετοιμάσει άμεσα τα οργανογράμματα για 275.000 υπαλλήλους, ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει καταρτίσει τα οργανογράμματα για 450.000 δημόσιους υπαλλήλους (αθροιστικά). Μέχρι το τέλος του 2013, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα οργανογράμματα για ολόκληρη τη γενική κυβέρνηση και να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των υπαλλήλων.

5. Την πρόβλεψη για την μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση από το Δημόσιο. Ωστόσο, αναφέρεται ρητώς στο σχέδιο ότι «εάν κατά την εκτίμηση μας σε οποιοδήποτε σημείο διαφανεί ότι δεν είμαστε πλέον σε καλό δρόμο για να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος (σ.σ. μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου), θα μειωθεί αυτή η αναλογία προσλήψεων». Για όλες τις άλλες περιπτώσεις επισημαίνεται ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Μάλιστα, στο προσχέδιο αναφέρεται ως υπό συζήτηση ημερομηνία το τέλος Ιουνίου, ώστε να παρουσιάσει η κυβέρνηση τις λεπτομέρειες του προγράμματος προσλήψεων για το 2013.

6. Δράσεις για την ενίσχυση της «κοινωνικής προστασίας». Οπως επισημαίνεται στο σχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου, η κυβέρνηση θα «εισάγει» τον Ιούλιο του 2013 πρόγραμμα που θα επιτρέπει σε 100.000 μακροχρόνια ανασφάλιστους την πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Μάλιστα, αναφέρεται ότι με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε περισσότερες περιπτώσεις

www.kathimerini.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ